Не за школу, већ за живот учимо
  Контактирајте са  нама у вези Не за школу, већ за живот учимо  

Контактирајте нас за више информација
X


13. март 2019. година... постројени полазници 19. и 20. класе у дворишту Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици чекали су долазак министра унутрашњих  послова др Небојше Стефановића. 

Оштро мартовско сунце обасјавало је њихова млада лица која су нам поручивала само једно, оно што је одавно и наш велики научник Никола Тесла рекао: „Поносан сам што сам потекао из земљорадничког витешког народа, који је у непрестаној љутој борби за своје идеале и европску културу задужио Европу и свуда заслужио част и поштовање читавог света."

Својим, сада већ традиционалним посетама полазницима Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић показао је да је увек ту за припаднике свог Министарства.

Након предаје рапорта од стране начелника Центра, Желимира Мрдаља, министар је обишао строј у којем су се налазили полазници 19. и 20. класе, њих 698, на челу са својим начелницима класа. Громогласним „ЗДРАВО! СЛУЖИМО СРБИЈИ!" полазници су поздравили министра.

Да је посета била изузетно значајна и да је полазницима указана посебна  част показали су и присутни гости, који су дошли у пратњи министра: државни секретар мр Милосав Миличковић, директор полиције Владимир Ребић, помоћник министра и начелник Сектора за људске ресурсе Катарина Томашевић, помоћник начелника Сектора за људске ресурсе Милан Радивојевић, начелник Центра за полицијску обуку др Жељко Бркић и начелник ПУ Нови Сад Милорад Шушњић.

Након смотре, посета најмлађим полазницима Центра  је настављена у спортској хали, где је министар, као и до сада имао прилику да им се обрати, да разговара о томе које су њихове идеје, наде и због чега желе да буду полицајци. 

Након поздравне речи начелника Центра Желимира Мрдаља, уследило је обраћање министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића.

Министар је истакао да је безбедност грађана Републике Србије на високом нивоу и да  полицијски службеници обављају свој посао часно и достојанствено. 

„Наша улога је да грађанима обезбедимо сигурност. Србија је данас стабилна и сигурна земља, захваљујући даноноћном раду ваших колега", истакао је министар и указао да перцепција сигурности код грађана у многоме зависи од понашања полиције, која својом појавом и деловањем треба да улије поверење и изазове поштовање код људи.

У интерактивном разговору са полазницима 19. и 20. класе полазници су између осталог, министра упознали и зашто су се одлучили да постану полицајци.

Могли смо чути различите одговоре. Један од полазника је истакао да се за ову професију определио због свог деде који је био полицајац и који је давне 1962. године трагично изгубио живот, часно обављајући дужност.

Министар је полазницима рекао да је рад у полицији динамичан, захтеван и различит у зависности од управе или јединице рада, али да је у сваком од тих занимања једна ствар иста: „Од вас се очекује да будете честити, исправни, поштени и вредни", истакао је министар унутрашњих послова  др Небојша Стефановић.

Истакао је да тренутно у ЦОПО-у  обуку пролази више од 1.300 полазника, што је највећи број од времена када је постојала Средња школа унутрашњих послова.

„Хоћемо да квалитет обуке не опада. Потрудили смо се да ваша обука буде спојена са праксом. Предавачи ће вам бити и људи из посебних јединица, који ће вам пренети практично знање са терена", навео је министар.

Оценивши да је полицијски посао један од најтежих послова у Србији, министар је рекао да је то уједно и позив који доноси велико поштовање. Полазницима је представио рад Специјалне антитерористичке јединице и рад Посебних јединица полиције. Посебно је истакао који су услови за пријем у те јединице. Нагласио  је да је у Министарству унутрашњих послова успостављен систем каријерног напредовања који вреднује резултате и даје прилику најбољима да се искажу, због чега је полазницима поручио да након завршене обуке, када ступе у редове полиције, наставе да раде на свом образовању и усавршавању. 

На крају састанка, министар је истакао да му је јако драго што је имао прилику да разговара са полазницима о томе које су њихове идеје и због чега желе да буду део полиције.

„Желим да ове две класе имају што бољу и квалитетнију обуку  и да одавде изађу спремне да одговоре на све изазове, као и да остваре своје циљеве и идеје." - рекао је министар.

На обуци се тренутно налази 307 полазника 19. класе и 391 полазник 20. класе, а по завршетку обуке сви ће бити распоређени у службу у својим полицијским управама.

Оно што води и вуче свет, нису локомотиве, него идеје.
Виктор Иго

 

Текст: Маријана Милановић

Милица Ковановић 20/8

Фотографије: Стефан Ранђеловић 18/2

МУП - Одељење за медије и комуникације

13. март 2019. година

 

Претходна страна   Горе