Моје две највеће љубави
  Контактирајте са  нама у вези Моје две највеће љубави  

Контактирајте нас за више информација
X


Истински  важни састојци живота су  исте оне ствари које одувек чине живот - права љубав и право пријатељство, поштење и верност, искреност, несебичност, свест о томе да је боље давати него добијати, другима чинити оно што бисте желели да они чине вама.

Та начела још увек вреде; нису нестала, а савршен пример овога је и  млади полазник Центра за основну полицијску обуку Иван Вујковић Ламић 18/7, који је тог 10. марта 2019. године , ни не слутећи којом брзином, постао херој и понос целог Центра, али и родне Суботице, спасивши два млада живота у саобраћаној незгоди.
 

Похвале које су стигле на рачун овог несебичног и надасве храброг чина, стигле су у Центар непосредно после догађаја, а упутила их је начелник Службе за хитну медицинску помоћ из Суботице прим. спец. ург. мед др Корнелија Јакшић Хорват. Њене топле речи само су подстакле бујицу реакција, тако да се о овом момку већ данима прича са осмехом на лицу и осећајем поноса што се неко такав нашао међу припадницима Министарства унутрашњих послова. 

Након проведеног викенда у родној Суботици, повратак у Центар за основну полицијску обуку претворио се у праву авантуру за Ивана Вујковић Ламића 18/7 и његове другаре, Александра Радосављевића 18/1 и Стефана Комнена 18/5. На путу Суботица - Стари Жедник наишли су на саобраћајну незгоду  у којој су учествовала два аутомобила.

„Још у Суботици ме је претекло возило суботичке Службе за хитну медицинску помоћ са укљученом звучном и светлосном сигнализацијом. С обзиром да сам пре уписа у Центар за основну полицијску обуку био запослен у Служби за хитну медицинску помоћ у Суботици, као медицински техничар, знао сам да је то возило намењено за интервенције првог реда хитности, те сам због љубави према претходном послу и жељи да помогнем бившим колегама, а у договору са полазницима који су били са мном, кренуо за возилом СХМП", причао је узбуђено Иван.

Место несреће, као из филма. У једном возилу се налазило једно лице које је било заглављено, те је екипа утврдила да не могу одмах да му помогну, до доласка Ватрогасне службе. 

„Неоклевајући, обукао сам светлоодбојни прслук и притекао бившим колегама у помоћ. Заједно са медицинским техничарем екипе СХМП Радошевић Александром пришао сам другом возилу, поред кога су се налазили повређени возач и његова супруга. Пришао сам возачу и фиксирао му врат и поставио тзв. „Шанцову крагну". Након тога је медицински техничар возачу отворио венски пут, а ја припремио и укључио инфузију. Поставили смо возача на „спиналну даску", фиксирали, ставили на носила и сместили у санитет."

Након доласка две саобраћајне патроле из ПУ Суботица и возила Ватрогасне службе, Иван је са другарима из Центра напустио место догађаја. 

Вест о овом необичном и храбром подухвату се брзо проширила по Центру.

„Овај Иванов гест нам је вратио веру у људе. Његова хуманост и одлучност да брзо реагује, без трунке размишљања, у овако деликатним животним ситуацијама нас је задивила. Једна кинеска пословица каже да се нико не враћа са путовања какав је био раније. Иван се вратио свакако богатији за једно ново искуство, а оно што може да очекује је да ће му сваки нови дан пружити могућност да уради нешто велико",  истакао је  начелник 18. класе Душан Мићуновић.

Осмеси његових другара из вода говоре више од речи.

 

Да је овај храбри чин будућег  полицајца поздрављен и награђен говори и чињеница да га је 29. марта 2019. године помоћник министра и начелник Сектора за људске ресурсе Катарина Томашевић лично примила у свом кабинету и честитала му. Пријему су присуствовали и помоћник начелника Сектора за људске ресурсе Милан Радивојевић, начелник Центра за полицијску обуку др Жељко Бркић и начелник Центра за основну полицијску обуку Желимира Мрдаљ. 

Начелник Центра за основну полицијску обуку Желимир Мрдаљ није скидао осмех са лица на пријему. Био је поносан на свог полазника. Поносан на чињеницу да ће, оно за шта се цео живот и сам залагао, наставити неко ко има овако велико срце.

„Жеља за успехом мора бити јача од страха од неуспеха. Иван ни једног тренутка није оклевао да помогне повређенима.Ни једног тренутка није сумњао у себе. Свесно је прискочио у помоћ, својим вештинама спасао два млада живота и доказао да успех не зависи ни од времена, ни од места, ни од околности. Успех зависи од човека.", истакао је начелник Центра Желимир Мрдаљ, „Иван је показао да је велики човек, одреаговао је управо онако како их ми у Центру и учимо - да буду хумани и да реагују увек када виде да је помоћ неком потребна. Показао је да поседује управо оне вредности које ми код њих развијамо током обуке."

„ Био сам веома изненађен и почаствован позивом. Нисам очекивао да ће моје дело добити толику пажњу, јер сам и раније помагао у сличним ситуацијама, а и професионално се бавио тим послом", истакао је Иван након пријема.

 

Бивши ургентни медицински техничар, заменио је своју зелену униформу плавом, полицијском. Одлучио је само да у другој боји настави своју хуману мисију и помаже људима и остане доследан свом животном моту: „Где постоји воља, постоји и начин."

 „Приликом одласка из Службе хитне медицинске помоћи, колеге су ми рекле „Ти ћеш из хитне отићи, али хитна из тебе неће", што се испоставило тачним. Волео бих када бих могао да повежем  досад стечено искуство, вештине и знања са новим послом у МУП-у и да пронађем радно место где бих могао да спојим своје две највеће љубави.", рекао  је Иван.

Помоћник министра и начелник Сектора за људске ресурсе Катарина Томашевић му је обећала да ће се сви заједно потрудити да му ту жељу и испуне.

„Сваки километар свог животног пута одлучио сам  да посветим  онима којима је то потребно, а све своје колеге, садашње и будуће, позивам да заједно учинимо све што можемо за боље сутра свих људи. Ако не ми, ко? Ако не сад, кад?", са сајајем у очима завршава Иван Вујковић Ламић, херој нашег Центра, дика и понос свих нас који га познајемо, али и целог Министарства.

 

Текст: Маријана Милановић

Иван Вујковић Ламић 18/7

Фотографије:  Стефан Ранђеловић 18/2

Иван Вујковић Ламић 18/7

Желимир Мрдаљ

4. март 2019. година

 

Претходна страна   Горе