Милош и Филип – снови стварају будућност
  Контактирајте са  нама у вези Милош и Филип – снови стварају будућност  

Контактирајте нас за више информација
X


О подвигу ових младих људи причало се ових дана у целој Србији. Милош и Филип нису ни слутили да ће им одлазак на праксу донети „славу'' и да ће својим чином осветлати образ како својих породица,пријатеља и најближих, тако и Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици чији су полазници од јанура ове године.

Иако тек пролазе практичну обуку у Полицијској станици Стари град полазници 16.класе, будући полицајци, Милош Ванић и Филип Карличић су показали изузетну посвећеност и храброст.

Разлика између пустоловине и сна је знати рећи „да“ изазову. Милош и Филип су се тог 6. августа нашли пред великим изазовом, рекли су му једно велико „да‟ и показали да свет припада храбрима.

„Тог дана били смо заједно у смени и, у цивилу, радили оперативу са инспекторима Полицијске станици Стари град где смо од 30. јула на четворонедељној пракси .Било је као у филму‟- рекао нам је Милош - „Завршили смо са сменом и кренули према стајалишту градског превоза, у Булевару деспота Стефана. У сусрет су нам трчала два мушкарца. Један је носио златан ланчић у руци, а други је покушавао да га стигне. Без предомишљања, потрчали смо за њима, ухватили лопова, оборили га на земљу и задржали до доласка патроле. Осумњиченом је одређен притвор до 48 часова због сумње да је починио кривично дело тешке крађе. Касније се показало да је полиција за њим већ трагала због четири-пет претходних крађа.Да нас је неко испратио на праксу причом да ћемо у једном дану постати славни, не бисмо му веровали‟, кроз осмех додаје Милош.

„Нас двојица од детињства маштамо да постанемо полицајци. Чим је расписан конкурс пријавили смо се и ево нас... волимо овај позив и спремни смо да помажемо људима.‟ - поносно говори Филип - „Након обуке, коју завршавамо у новембру ове године, чека нас приправнички стаж, и наравно, обојица намеравамо да наставимо школовање. А онда се надамо да ћемо кроз службу напредовати и изабрати оно што нам најбоље „лежи‟ у области криминалистичке оперативе.‟
„Брига о безбедности наших грађана, као и чињеница да смо током одрастања гледали како тај посао предано и одговорно раде наши родитељи и браћа, били су разлози зашто смо уписали Центар за основну полицијску обуку, а овим смо само показали да су нас наши тренери из Центра добро припремили за будуће изазове нашег посла.‟ - говори Милош.
Да је овај храбри чин будућих полицајаца поздрављен и награђен говори и чињеница да их је потпредседник Владе и министар унитрашњих послова др Небојша Стефановић лично примио у свом кабинету и честитао им.

„Желим да захвалим овим младим момцима, који праве своје прве кораке у полицијском послу, а који су већ показали да су спремни и одлучни да брину о безбедности наших грађана и земље‟, рекао је министар.
Ванић и Карличић, како је навео министар, оправдали су поверење које им је указано.

„Ово је прави пример посвећености послу и мимо редовних дужности. Важно је да грађани виде да су полицијски службеници, посебно млади који тек започињу своју каријеру, спремни да храбро одговоре на све задатке и заштите грађане", рекао је Стефановић.
„Давно је Иво Андрић рекао да се само радом или храброшћу може постићи углед међу људима, присилити их не да вас воле и награде, али свакако да вас цене и поштују. Поносан сам што Центар у својим редовима има овакве младе људе који својим делима показују да ће полиција увек заштити своје грађане, а тиме изградити и његово поверење‟, рекао нам је начелник Центра за основну полицијску обуку Желимир Мрдаљ.

Сан дечака из Борче постаје стварност, а грађани Србије могу да буду сигурни да ће их ови млади људи, са својим колегама храбро бранити и чувати, чак и онда када се смена заврши, када се униформа скине, јер посвећеност послу који волиш је изнад свега! 
  Текст: Маријана Милановић

 

 
Претходна страна   Горе