Међународни дан сећања на погинуле полицијске службенике
  Контактирајте са  нама у вези Међународни дан сећања на погинуле полицијске службенике  

Контактирајте нас за више информација
X


6. март 2020. године... двориште Центра... постројене све три класе полазника, раме уз раме запослени и руководство Центра. Слика која остаје у сећању... а сећање је једини сведок да си имао неког ко можда и није био твој.

На лицу сваког ко је присуствовао овом скупу није се могао видети осмех, само благи осећај туге и сете.

Минутом ћутања присутни су на почетку одали  почаст полицијским службеницима из целог света који су изгубили животе током вршења дужности. 

Сећање на све оне који више нису међу нама... неко ко нам је можда био близак, породица, пријатељ, комшија, можда неко кога никада нисмо ни упознали, али због начина и тежине његовог губитка осећамо га као неког свога... сва та помешана осећања борила су се у полазницима и запосленима док је помоћник начелника Центра потпуковник полиције Драган Мрдаљ читао допис генералног секретара Интерпола који се односио на међународни дан сећања на погинуле полицијске службенике.

Многи од нас смо се сетили својих бивших ђака, ученика ове школе, који су изгубили своје младе животе на задацима, бранећи част и достојанство Републике Србије и Министарства унутрашњих послова, стајући у заштиту свог народа и  дајући од себе оно најдрагоценије, свој живот.

Сваке године, хиљаде полицијских службеника буде повређено, а многи изгубе живот у служби својих грађана и правде.  

Генерални секретар Интерпола, Јирген Шток (Jürgen Stock), у свом допису  наводи да је приликом  својих путовања, често чуо да шефови полиције, министри и шефови држава подвлаче посвећеност својих снага полиције и ризике којима се излажу. Ако свака држава одаје почаст својим на дужности погинулим полицијским службеницима постаје очигледно да Интерпол, као најважнија полицијска организација на свету, мора такође да се присети оних који су дали свој живот у име јавне безбедности.

У том духу, Интерпол је прогласио 7. март међународним даном сећања на полицијске службенике погинулим на дужности.

 Сваке године на овај дан, Интерпол ће позвати светску заједницу да се сети полицијских службеника који су изгубили живот како би заштитили наше породице, пријатеље и комшије.

Како би се обележио Дан сећања на полицијске службенике погинуле на дужности, организоване су и званичне церемоније широм света, 

Центар за основну полицијску обуку је показао да овај дан није, нити ће бити само ствар Интерпола, већ да ће бити слављен и ван његових граница, у редовима оних који су одлучили да свој живот ставе у службу свог народа и своје земље, како би права вредност полицијског рада и цена човека били у потпуности препознати.

   

„Загрлим сећања. У њима је неко, ко више није ту. У њима сам и ја, онакав какав нисам више."
 

Текст:
Маријана Милановић
Допис генералног секретара Интерпола

Фотографије:
Давид Абрлић 24/12

6. март 2020.

 

Претходна страна   Горе