Људска права
  Контактирајте са  нама у вези Људска права  

Контактирајте нас за више информација
X


- На насловној страни брошуре „Смернице за едукацију полицијских службеника о људским правима“ налази се слика српских полицајаца - рекао је Павел Хацук ( Pavel Chacuk ), представник Канцеларије за демократске институције и људска права ( ODIHR ), чије је седиште у Варшави. Господин Хацук је један од креатора ових Смерница, које су биле представљене у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, 16. 9. 2013. године на Радионици „Савремени и интегрисани приступ едукацији полицијских службеника о људским правима“, на којој је модератор био Кевин Коркоран, руководилац јединице за обуку полиције у Организацији за европску безбедност и сарадњу Мисија у Србији (ОЕБС), а присуствовали су и Јадранка Пантелемонов, сарадница на пројектима ОЕБС-а и Жарко Марковић из Београдског центра за људска права, члан Националног превентивног механизма.


Учеснике и радионичаре поздравио је у име МУП-а Мирослав Мијаиловић, заменик начелника ЦОПО-а, и представио Центар у Сремској Каменици.

Досадашња искуства изнела су два главна полицијска инспектора - Миодраг Ћујић говорио је о обуци полазника ЦОПО-а о људским правима, а Младен Станковић о стручном усавршавању полицијских службеника и специјалистичким обукама из ове области.

Учесници су затим разговарали о томе зашто је бављење питањима људских права важно за квалитетно обављање полицијског посла, који су ефекти учења о овим правима у оквиру засебног предмета, како осигурати да полицијски службеници доследно поштују људска права, коју улогу има обука у професионалном развоју полицијских службеника...

Поред размене искустава, циљ дискусије је био и усвајање предлога и препорука о томе како да се принципи људских права интегришу у све фазе обуке: планирање, израду, спровођење и евалуацију наставних планова и програма.

- Било нам је заиста драго што смо овом приликом окупили колегинице и колеге из Управе за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку, ЦОПО-а, Центра за специјалистичку обуку, УКП, УП, УСП, УГП и 9 полицијских управа: Београд, Нови Сад, Крагујевац, Пријепоље, Шабац, Сремска Митровица, Панчево, Сомбор и Кикинда - испричао нам је Немања Радовић, тренер у Центру, који је са гђом Светланом Миладинов, у сарадњи са представницима ОЕБС-а, учествовао у организовању овог скупа.

Јасна Обрадовић
 

Претходна страна   Горе