Комунална полиција
  Контактирајте са  нама у вези Комунална полиција  

Контактирајте нас за више информација
X


Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић и министар унутрашњих послова Ивица Дачић присуствовали су 14. 6. 2010. свечаности  у Сремској Каменици поводом обуке прве генерације комуналних полицајаца.


 


Комунална полиција је у надлежности  Министарства за државну управу и локалну самоуправу, а Управа за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку  Министарства унутрашњих послова је обезбедила простор и тренере теоријске и практичне обуке.Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић је рекао
да тренутно на обуци има 78 кандидата, од чега су 20 одсто жене. Он је навео да је идеја о овој полицији предвиђена још Законом о локалној самоуправи из 2007. године, а да је прошле године донет Закон о комуналној полицији који је припремило Министарство на чијем је челу.

Према речима министра Ивице Дачића, задатак комуналних полицајаца је да у границама својих надлежности помогну у остваривању функција локалне самоуправе, решавајући оне проблеме за које није неопходно ангажовати редовну полицију.

- С једне стране, комунална полиција ће знатно олакшати и растеретити рад редовне полиције. С друге стране, комунална полиција неће моћи да решава неке сложеније проблеме и задатке који искрсну у њиховом раду, али ће МУП обезбедити услове да та нова категорија полицајаца у Србији што ефикасније обавља дужност на добробит свих грађана - рекао је министар Дачић.Законом о комуналној полицији предвиђен је највише један комунални полицајац на 5.000 становника. Очекује се да до краја године буде завршена обука већине од планираних комуналних полицајаца у 24 града у Србији.
Друга генерација комуналних полицајаца обучава се од 28. јуна 2010.  у Центру за обуку у Кули.


                                                                             ***           
                                                            

Кандидати из Београда, Зрењанина, Ниша, Новог Сада, Лесковца и Сремске Митровице, налазе се од 10. маја у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, где ће током 70 дана имати 400 часова и проћи теоретску и практичну обуку. Поразговарали смо са једним од полазника обуке прве генерације комуналних полицајаца у Сремској Каменици.  


Како бисте укратко објаснили шта је комунална полиција и чиме ће се она бавити?
- То је полиција организована за подручје једног града - каже Небојша Радованац из Футога, досадашњи самостални полицијски инспектор у Одељењу криминалистичке полиције и будући наћелник Комуналне полиције Нови Сад.
Каква ће овлашћења имати Ваше колегинице и колеге?
- У њихова овлашћења, која ће примењивати само у оквиру свог града, спадаће на пример: упозорење, наређивање, довођење, употреба средстава принуде (службене палице и средстава за везивање - „лисица“), претресање лица и предмета, видео-надзор...
Шта ће бити ваши задаци?
- Биће то одржавање комуналног реда: надзор саобраћаја, контрола примене прописа из надлежности града (радно време угоститељскоих објеката, прегласна музика у кафићима,  спречавање "дивље" градње), заштита животне средине и културних добара... Посебно бих нагласио да ћемо пружати помоћ комуналним инспекцијама.
Да ли ћете сарађивати и са МУП-ом?
- Наравно. Та сарадња ће се састојати у међусобном обавештавању и формирању заједничких координационих тела.
Где ће се налазити седиште Комуналне полиције у Новом Саду?
- У улици Димитрија Туцовића, преко пута Завода за запошљавање.
Како ће се комунални полицајци препознавати?
- Градови су сами одлучивали о изгледу униформе, а она ће у Новом Саду бити тамнозелена, са светлосивом кошуљом и црном беретком.

Ј. Обрадовић
 

Претходна страна   Горе