Књига није храна, али је посластица
  Контактирајте са  нама у вези Књига није храна, али је посластица  

Контактирајте нас за више информација
X


 

Министарство унутрашњих послова, заједно са Криминалистичко-полицијским универзитетом, и ове године се представило посетиоцима на 64. Међународном београдском сајму књига, од 20. до 27. октобра 2019. године.

Под слоганом „Писмо=Глава“, Сајам књига је 20. октобра у 18.00 часова свечано отворио књижевник Милован Витезовић. Као и прошле године, стални домаћини на штанду Министарства унутрашњих послова и Криминалистичко-полицијског универзитета у хали 2а били су полазници и старешина из Центра за основну полиијску обуку и студенти и особље Криминалистичко-полицијског универзитета, а сваки дан био је посвећен посебној полицијској теми.

У понедељак, кроз непосредан разговор са посетиоцима сајма представљен је рад полиције у заједници и безбедност ученика и школа, из надлежности Управе полиције. Малишани су бојили цртеже у бојанци из програма „Основи безбедности деце“, родитељи су се могли упознати са Водичом за безбедност деце, а заинтересовани су могли продискутовати о Приручнику за рад полиције у заједници и Приручнику за деловање савета за безбедност. Оно што је посебно привукло на штанд посетиоце свих узраста била је макета полицајца за фотографисање и две лутке са свечаним униформама полицијских службеника мушког и женског пола. Испред хале 2 био је паркиран Мобилни информациони центар Министарства, где су се посетиоци могли информисати о раду полиције и сазнати како се у самом Мобилном информационом центру израђују лична документа.

Уторак је био посвећен безбедности у саобраћају. Управа саобраћајне полиције, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја ставила је осмех на многа лица. Најмлађи су са штанда понели Бојанку о безбедности у саобраћају, књигу о Пажљивку, светлоодбојни прслук и наруквицу и још понеку ситницу. Они који су били ради да седну за волан испробали су симулатор вожње, а они који су били баш храбри, то су учинили с „пијаним наочарима - оптичким средством које симулира степен алкохолисаности (нпр. 0,75; 0,21; 2,00 итд.). Делиле су се брошуре о учешћу возача мотоцикала у саобраћају, о улози дечијег седишта у безбедности у саобраћају, о вожњи у зимским условима, вожњи бициклом и учесницима у саобраћају у трећем добу. На штанду је било живо и шарено!

Среда је била дан форензике. Национални центар за криминалистичку форензику Управе криминалистичке полиције и Департман форензичког инжењерства Криминалистичко-полицијског универзитета побринули су се да посетиоци имају прилику да се упознају са методом изазивања отисака папиларних линија, која се користи приликом расветљавања кривичних дела и идентификовања извршилаца кривичних дела, као и да се сами опробају у коришћењу ове методе. Приказана је и метода механоскопског уклапања коју су демонстрирали представници НЦКФ и професори и студенти КПУ. На штанду су била изложена издања из области форензике: Приручник за полазнике обуке за крминалистичког форензичара чији је издавач МУП РС, као и издања КПУ. Због великог интересовања, све ово посетиоци су могли да виде и последњег дана Сајма, у недељу.

Сваког радног дана, посетиоци су могли да се информишу о сајбер безбедности, било преко лифлета, плаката и календара или од представника Центра за реаговање на нападе на информациони систем (ЦЕРТ) Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије.

Дан полицијског образовања, када су са посетиоцима били полазници Центра за основну полицијску обуку и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета био је петак. Тог дана су заинтересовани кроз неформалан разговор информисани о полицији, Центру за основну полицијску обуку и Криминалистичко-полицијском универзитету, а у ту сврху дељени су и информативни материјали о обуци, брошура „И Ви то можете“ као и брошура са студијским пограмима Универзитета. Издања КПУ су се током трајања сајма продавала са сајамским попустом, а известан број издања КПУ који нема комерцијалну цену дељен је заинтересованим посетиоцима штанда. Током трајања Дана форензике, посетиоцима су поклањани тематски зборници радова КПУ из ове области. Посетиоцима су дељени и примерци часописа „Млади полицајац“ , као и Бојанка за предшколце и млађу школску децу „Полиција - твој пријатељ и заштитник“ , а уколико су желели, малишани су и бојили цртеже на штанду.

У суботу је на штанду све врвело - био је дан Сектора за ванредне ситуације. Лутке полицијских службеника у свечаној униформи замениле су лутке у опреми ватрогасца спасиоца и рониоца. Све је било у знаку безбедности у случајевима ванредних ситуација - пожара, поплава и земљотреса. Посетиоци свих узраста и занимања слагали су слагалице, бојили и фотографисали се, а неки су за свој вртић или школу понели и пано на којем је приказано правилно поступање у случају пожара, поплава и земљотреса.

По посећености, суботу је претекао једино школски дан, четвртак. Тада су на штанду били сви који су се у име Министарства и КПУ представили током Сајма. Штанд је посетио и Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић. Након што је попричао са представницима Управе полиције, Управе саобраћајне полиције, Управе криминалистичке полиције, Сектора за ванредне ситуације, Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије, Центра за основну полицијску обуку и Криминалистичко-полицијског универзитета, министар Стефановић је присуствовао јубилеју - 60 година издавања часописа „Безбедност“ у Сали „Иво Андрић“. Свечаности су присуствовали дугогодишњи сарадници и уредници часописа и док је једна ера испраћена у историју, најављена је следећа, тако што је представљен нови визуелни идентитет часописа.

Поред обележавања овог јубилеја, током Сајма одржана је и промоција издања Криминалистичко-полицијског универзитета из 2019. године, посетиоцима Сајма представљен је „Јаков“, дигитални репозиторијум Криминалистичко-полицијског универзитета, као и промоција „Изабраних дела Родолфа Арчибалда Рајса“ у издању Завода за уџбенике и Криминалистичко-полицијског универзитета, којој је жири 64. Међународног београдског сајма књига доделио Посебно признање за допринос у области науке, уз образложење да је реч о делима која окупљају најважније радове овог аутора који је „био и остао јунак правде, истине и права“.

Прилику да се прошетају сајамским халама имало је преко 140 полазника Центра за основну полицијску обуку и други представници Центра. Јер, како нам је у књизи утисака написао један посетилац, „књига није храна, али је посластица“ (Тин Ујевић).

Текст: Снежана Вла 
Фото: МУП
6.11.2019. године

 

Претходна страна   Горе