Изненадна контрола
  Контактирајте са  нама у вези Изненадна контрола  

Контактирајте нас за више информација
X


Током обављана својих дужности, око 5.30 часова ујутру 14. јуна 2017. године, дежурни класе је приметио како „службени" пас Центра скаче око малог незваног госта. Иако је неколико пута већи, деловао је уплашено, тако да се држао на безбедном одстојању од бића за које је дежурни, пришавши, утврдио да је птичица.

Не желећи да наш пас, иначе  мирне ћуди, науди изненадном госту, дежурни је притекао у помоћ.

Подигао је птичицу са земље, а зачудио се да није ни покушала да побегне. Понашала се врло питомо и није се узнемиравала чак ни кад ју је, држећи је у рукама као на осматрачници, прошетао испред зграде интерната, у својеврсној инспекцији.

„Мислио сам да је повређена или исувише млада да би летела, те да је испала из гнезда, али на моје запрепашћење након неколико минута дружења птица је ипак одлетела својим путем. Сада сам сигуран да је својом вољом дошла и правила друштво дежурном класе", каже Предраг Јањић, полазник 4. вода 14. класе Центра, који је био на дужности дежурног класе током необичне, изненадне јутарње контроле.
   

Црнокапа грмуша или црноглава грмуша (Sylvia articapilla) је једна од најбројнијих гнездарица у Србији. Среће се у низијама, шумама, шикарама, мозаичним пределима, па и у насељеним местима попут башти и паркова.

Припада групи птица селица, с тим што мали број јединки успева да презими и у нашим пределима. Током сеоба лове их соколови. Јајима и младунцима хране се ласице и веверица, али је домаћа мачка најчешћи предатор. Током сезоне парења храни се инсектима а преко лета се пребаци на исхрану воћем. Воли да се храни плодовима и бобицама.

Мужјак одлично пева, територију обелажавају гласним певањем. Зато што су одлични певачи грмуше често држе у кавезу. Оне се веома лако припитоме.

   
  3. 7. 2017. 

 

 

 
Претходна страна   Горе