Историјат спортског клуба

Спортске активности у Средњој школи унутрашњих послова у Сремској Каменици почињу давне 1967/68. године, када је уписана прва класа питомаца. Ваннаставне активности се одвијају у Клубу школе, који поред васпитних и културно-забавних садржаја, обезбеђује и услове за рад спортских секција (стрељаштво, фудбал, рукомет одбојка, џу џуцу). Од школске 1968/69. године, у саставу Клуба школе делује Спортски клуб "Млади милиционар". Клуб је, у складу са законом, 10. априла 1987. године пререгистрован у друштвену организацију и уписан у Регистар друштвених организација, а 2002. године променио је назив у Спортски клуб “Млади полицајац".

Као заједница добровољно удружених спортских секција, Клуб је основан да омогући задовољавање личних, заједничких и општедруштвених интереса у области физичке културе. Статутом је утврђено да је један од основних циљева омасовљење и унапређење делатности у области физичке културе, у складу са интересима и потребама ученика и радника СШУП-а, деце, омладине и грађана.

Најважнији задаци Клуба су:

а) усклађивање деловања секција са друштвеним потребама и интересима;

б) покретање и предузимање мера за унапређење стручног рада, масовност и достизање врхунских спортских резултата;

в) предузимање мера за унапређење изградње, одржавања и рационалног коришћења спортских сала и осталих објеката и простора у оквиру Средње школе унутрашњих послова;

г) расподела заједничких финансијских средстава и праћење њиховог коришћења.

У току 38-годишњег постојања и рада, Клуб је остварио резултате којима се мало које спортско друштво може похвалити. Витрине Школе красе две награде “Јован Микић Спартак", највећег признања које се у Војводини додељује за изузетне резултате у развоју физичке културе, награда пунолетства ССОЈ, признање Општинског савеза школских друштава за физичку културу за изванредан допринос развоју масовности, преко 360 пехара (два прелазна пехара освојена су у трајно власништво после успеха на Спортским сусретима ученика средњих школа за унутрашње послове СФРЈ). Поред тога, на разним такмичењима освојено је и више од 1700 медаља, плакета и диплома и то у конкуренцији ученика средњих школа и регистрованих спортиста у свим категоријама и на свим такмичењима: градским, покрајинским, републичким, савезним и међународним.

Од постигнутих резултата на међународним такмичењима посебно се истичу:

- 3. место на Првенству света у самбу,
- 3. место на Европском шампионату у џуду,
- 3. место на Првенству Балкана за млађе јуниоре у атлетици (скок у вис),
- 3. место на Првенству Балкана за пионире у џуду,
- 2. место на Првенству света за јуниоре у кик-боксу,
- 3. место на Балканском шампионату за наде у џуду,
- 2. место на Балканском шампионату за кадете у каратеу.

На Балканским првенствима у џу џуцу освојили смо 19 медаља, и то: у категорији сениора три 1. места, два 2. места и четири 3. места; у категорији јуниора два 1. места и шест 3. места, а у категорији кадета једно 1. место и једно 3. место. На Предевропском кадетском турниру у џуду је освојено једно 1. и једно 2. место.


ТАКМИЧАРСКА АКТИВНОСТ

Клуб је 2006. године имао око 1200 чланова, а преко 500 их је активно тренирало у 15 секција Клуба. То су:

1. Џудо секција
2. Карате секција
3. Стрељачка секција
4. Секција за оријентациони спорт
5. Фудбалска секција
6. Рукометна секција
7. Кошаркашка секција
8. Одбојкашка секција
9. Атлетска секција
10. Гимнастичка секција
11. Стонотениска секција
12. Шаховска секција
13. Секција за самоодбрану
14. Секција за атлетску гимнастику и
15. Аикидо секција

Ради остваривања такмичарских активности у џуду, каратеу, стрељаштву, оријентационом спорту и џу џуцу, Клуб је учлањен у џудо савезе Војводине и Србије, Карате савез Србије, Стрељачки савез Србије, Савез за оријентациони спорт Србије и Џу џуцу савез СЦГ. Делегати Клуба учествују у раду струковних савеза зависно од позива, а Јанош Копас и Бобан Манојловић су тренери џу џуцу репрезентације Србије.

СТРУЧНО-ПЕДАГОШКИ РАД

У секцијама Спортског клуба, 27 радника Средње школе унутрашњих послова раде као тренери-волонтери, уз своје редовне радне обавезе. Тренинзи се одржавају од два до пет пута недељно. Укупно се у току године одржи око 1300 тренинга, а то је око 2000 сати.