Интернационална полицијска асоцијација
  Контактирајте са  нама у вези Интернационална полицијска асоцијација  

Контактирајте нас за више информација
X


У просторијама ПУ Нови Сад 24. новембра 2007. године, одржана је оснивачка Скупштина регије Нови Сад, прве у Србији која је у потпуности формирана. Том приликом, изабрано је и руководство Регије, односно Извршни савет који чини девет чланова. Регија Нови Сад обухвата подручје ПУ Нови Сад, односно све организационе јединице МУП-а на тој територији, па и СШУП-ЦОПО Сремска Каменица.
Председник ИПА Регије Нови Сад је господин Милорад Петковић, који није желео да наводи своје звање јер су, како и сам каже, у овој организацији сви једнаки.

"Серво пер Амикецо (есперанто) - Служба кроз пријатељство“ је изрека која представља суштину деловања, на нашим просторима за сада мало познате, организације ИПА, формиране 1. јануара 1950. године.

ИПА (Интернатионал полице ассоциатион) је међународна организација чији чланови могу бити радници Министарства унутрашњих послова, пензионери, запослени у полицијском школству и здравству, без обзира на чин, расу, боју, националност, пол, језик или религију. Ова организација је непрофитабилног карактера и заснована је на принципима постављеним у Јединственој декларацији о људским правима коју је усвојила Генерална скупштина Уједињених нација 1948. године.

ИПА је струковна организација полицајаца из 63 земље целог света, која тренутно окупља око 360.000 чланова. Политички је и пословно потпуно независна и невезана за било коју другу организацију или удружење.

Циљеви ИПА су: подстицање размене професионалног искуства и пријатељства између полицајаца из земаља чланица, побољшање односа између полиције и јавног мњења, социјално-хуманитарне активности, културно-спортска сарадња полицајаца из земаља чланица.
ИПА организује следеће активности: програмске курсеве за полицајце у тренинг центру у Гимборну, у Немачкој; међународне семинаре везане за полицијску професију и проблематику; сусрете полицајаца земаља чланица ради размене професионалних искустава о разним питањима; боравак у ИПА кућама (мини хотели) за чланове Асоцијације по веома приступачним ценама; културно-спортску сарадњу полицајаца земаља чланица; прикупљање хуманитарне помоћи полицајцима, својим члановима који су страдали у природним катастрофама, болестима и сл.; стипендирање талентованих ученика и студената са недовољним примањима.

Ову организацију чине националне секције. На 34. конференцији ИЕЦ ("Интернатионал Еxецутиве Цоунцил“) у Мађарској, која је одржана у периоду од 11. до 16. септембра 2007. године, једногласном одлуком свих земаља чланица, Србија је примљена у пуноправно чланство и стекла статус „Секција Србија“. Председник Извршног савета Националне секције Србија је господин Столе Филиповић, начелник ПУ Врање. У оквиру националне секције Србија, тренутно су у формирању регије, које покривају подручје једне полицијске управе.

Како се учланити у ИПА? Код представника Асоцијације се попуњава молба за приступ, прилажу се две фотографије димензија као за пасош и уплаћује се годишња чланарина у износу од 1.500 динара. После 20-так дана, нови члан добија легитимацију.

Претходна страна   Горе