И са маскама на лицу - СЛУЖИМО СРБИЈИ
  Контактирајте са  нама у вези И са маскама на лицу - СЛУЖИМО СРБИЈИ  

Контактирајте нас за више информација
X


Први пут у историји Центра, на једном постројавању пред министром и представницима Министарства, нису се видела лица полазника. Поштовање епидемиолошких мера, маске на лицима, дистанца, али и веома хладан дан нису умањили значај овог догађаја.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, први пут откако је ступио на ову дужност, а у сусрет великом државном празнику, Дану државности Републике Србије, посетио је 12. фебруара 2021. године Центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици и пожелео добродошлицу младим нараштајима Министарства унутрашњих послова који су у Центру тек две недеље.

Након предаје рапорта од стране начелника Центра, Желимира Мрдаља, министар је обишао строј у коме су се налазили сви полазници Центра, њих 536 на челу са својим начелницима класа. Громогласним „ЗДРАВО! ЖИВЕЛА СРБИЈА!" полазници су поздравили министра.

Оштро фебруарско сунце обасјавало је њихова  млада лица у чијим се очима  видела решеност да не напуштају своју земљу без обзира на тешка времена, да су достојни наследници својих предака   и  да ће се држати оног аманета који нам је у својој песми оставио Алекса Шантић: „Остајте овдје!... Сунце туђег неба неће вас гријат' ко што ово грије; Грки су тамо залогаји хљеба гдје свог нема и гдје брата није".

Након смотре министар се обратио полазницима 25, 26. и 27. класе Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, речима:

„Живимо у временима мира, али у временима када претње за опстанак нашег народа нису отклоњене и нестале. Снага српске државе чини да наши непријатељи буду опрезнији и даље од нас. Нема моћне српске државе без снажне српске полиције, без вас, који сте њена будућност“, истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Да је посета била изузетно значајна и да је полазницима указана посебна  част показали су и присутни гости, који су дошли у пратњи министра: в.д. саветника министра-  шефа Кабинета Миле Радивојевић,  директор полиције генерал полиције Владимир Ребић, в.д. секретара Министарства Зоран Лазић, заменик секретара Министарства Милица Бонџић, в.д. начелника ПУ Нови Сад генерал полиције Слободан Малешић,  помоћник начелника Сектора за људске ресурсе Милан Радивојевић, начелник Центра за полицијску обуку др Жељко Бркић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције Бобан Милинковић и в.д. начелника Управе граничне полиције Миле Јандрић. 

Након поздравне речи министар се упутио ка полазницима и са појединцима кратко попричао о мотивима који су их довели овде, топло стискајући руку сваког од њих. 

Уследио је обилазак Центра. Министар и чланови његове делегације, у пратњи начелника Центра Желимира Мрдаља су се упутили у библиотеку. У библиотеци је библиотекар Милован Бојат упознао министра са наменом и књижним фондом којим располаже библиотека.

Након библиотеке, делегација је обишла једну од соба интерната „П+3'', где је министар видео у каквом смештају бораве полазници, СФО салу, градилиште на коме се изводе радови на реконструкцији објекта ресторана-кухиње, а потом и „Нови'' интернат.

 

Филмска  стрељана је и овог пута била најупечатљивији део посете, где су тренери из ове области кратко дочарали улогу и значај овог сегмента обуке. Након филмске стрељане, министар је са делегацијом посетио спортску  халу, а након ње, зграду стационара са амбулантом, реновирани „Мали'' интернат и тактичку кућу. У тактичкој кући су погледали кратку презентацију о начину обуке у овом савременом објекту.

Обиласком зборнице, а потом и учионица бр. 4 (фонолабораторија) и  бр. 2 (редовна учионица), министар је завршио своје прво упознавање са Центром. Начелник Центра Желимир Мрдаљ је, након овог садржајног обиласка, у својој канцеларији, кроз кратку презентацију, упознао министра и представнике Министарства са некадашњом Средњом школом унутрашњих послова, као и данашњим Центром за основну полицијску обуку.

На крају своје посете, министар се захвалио професионалцима запосленим у Центру за основну полицијску обуку који, како је оценио, неуморним и озбиљним радом чине да све генерације које одавде изађу буду озбиљни и добри полицајци, који служе на понос свом народу и земљи.

Нове генерације будућих припадника Министарства унутрашњих послова и овог пута су показале, да поред тога што ће се овде  научити професионализму и поштовању закона, са собом у срцима носе патриотизам, љубав према својој земљи и спремност да се жртвују за народ који представљају и који у њих верује.

 

Текст: Маријана Милановић
Фотографије: МУП

16.2.2021. године

 

Претходна страна   Горе