Хуманост и у доба короне
  Контактирајте са  нама у вези Хуманост и у доба короне  

Контактирајте нас за више информација
X


 

Пандемија корона вируса донела је нову стварност људима широм света. Страх од неизвесности како ће и када завршити пандемија која је до сада однела на хиљаде живота, оставила је људе у паници и настојању да се прилагоде на нову свакодневницу.
У Центру се ради ,уз придржавање свих хигијенско- санитарних мера. У Центру и даље живе млади хумани људи, који не знају ни за какву пандемију када је у питању добровољно давање крви. Они имају оне вредности са којима већина људи жели да се идентификује: великодушност, посвећеност, постизање видљивих резултата и позитиван дух.
 
   
   

У две организоване добровољне акције давања крви које су реализоване у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, најхуманији полазници 23. и  24. класе Центра за основну полицијску обуку  су током месеца септембра  2020. године прикупили 150 јединица крви, а драгоцену течност  дало је 49 жена и 101 мушкарац. У Центру је спроведена и акција добровољног донирања крвне плазме у којој је учестовавало 15 полазника.

Полазници 23. и 24. класе настављају традицију својих колега, показујући овим хуманим чином колико су спремни да неком, коме је то потребно, помогну и врате оно што њихов живот чини драгоценим, а то је безбрижан осмех и  нада у боље и лепше сутра.

   
   

Кажу да је за овакав чин потребна и доза храбрости, јер се у очима ових младих људи понегде могао и видети страх, али они сматрају да је ова особина веома важна јер их не спутава у ситуацијама када је потребно донети неку одлуку која би могла  и њима и неком коме је то неопходно да промени живот.

   
   

Стручно особље Завода за трансфузију крви Војводине и овог пута на висини задатка, само сада потпуно другачија слика од оне на коју смо навикли у Центру...скафандери, маске, опрезност на много вишем нивоу, али жеља и срчаност иста. И овог пута уједињени са полазницима Центра како би неком спасли  живот.

 
 

Начелник Центра Желимир Мрдаљ је међу првима сео на столицу. Својим примером показује полазницима како се спаја храброст и хуманост и да једно без другог не иде.Нашао се с њима раме уз раме у једној акцији која не познаје хијерархију.

   

Будући да су лекари и техничари били заузети, возач чувеног Трансфузиомобила, Горан Томић, увек насмејан и расположен, спреман да помогне у било којој ситуацији и човек кога наши полазници највише воле, јер им на крају увек да пригодан поклон, нашао је времена да ми одговори на неколико питања:

„Тешка година, али морам да истакнем да је, бар што се тиче нашег дела посла, била успешна.Радили смо све време ванредног стања, јер када је добровољно давање крви у питању, нема ни COVID -а, ни било које друге пандемије.Покривамо целу Војводину и нема правила, дешавало се да имамо на списку 20 грађана, а да се одазове 70. То нам само говори да је народ свестан да нечији живот није вредан никакве пандемије. Одушевљен сам овим младим људима. Наше посете Центру су већ традиција, а овакав ентузијазам је за сваку похвалу, нарочито ако знамо да су то људи који ће нас већ сутра чувати и на које увек можемо да се ослонимо.‟
   
 

Маја Браловић 24/3 из Горњег Милановца, добровољни давац крви али са страхом у очима стоји пред вратима учионице. Корак који је дели од игле је као понор за њу.

„Добровољни сам давалац крви, а бојим се игле. Знам, звучи апсурдно, али шта да се ради. Изабрала сам и такав позив где страху нема места, тако да ћу и ово пребродити и увек се добровољно јављати на овакве акције, јер страх се побеђује само када се суочиш са њим.‟

Да Маја никад неће  бити сама на терену, говори нам поступак њеног колеге из вода, али и суграђанина Жарка Пејића, који осмехом обећава да ће бити уз њу, и сада и када то затреба на послу.

И овог пута, овим хуманим чином,  полазници Центра су се водили Толстојевом чувеном изреком  „Доброта и љубав су благо које ти нико не може одузети."

   


Текст и фотографије:
Маријана Милановић

29.10.2020. година

 

Претходна страна   Горе