Храброме помажу и звезде
  Контактирајте са  нама у вези Храброме помажу и звезде  

Контактирајте нас за више информација
X


Православни верници и Српска православна црква 19. јануара  прослављају Богојављење, један од 15 највећих верских празника.

Пре више од 15 година у Србији је обновљен стари обичај да се у реку или језеро баци крст, а младићи се такмиче ко ће допливати први и ухватити га. 

Пливање за часни крст су и ове године, по седми пут, на Богојављење 19.01.2020. године, традиционално организовали Српска православна црква и Савет Месне заједнице у Сремској Каменици. Поворку неустрашивих младих људи  предводио је епископ сремски  Василије. 

У трци за Часни крст који је у Дунав положио министар одбране Александар Вулин учествовало је 126 најодважнијих грађана, припадника војске и полиције као и пет дама . Међу њима су се нашли  храбри, насмејани  и одважни  полазници 21. класе Центра за сновну полицијску обуку из Сремске Каменице.

Једна тајна успеха у животу је да човек буде спреман када  му се укаже прилика за нешто.  

Двадесетдвогодишњем  младићу из Крушевца, Немањи Благојевићу 21/3 полазнику Центра за основну полицијску обуку се прилика указала и он ју је оберучке зграбио. Био је најбољи од 126 учесника који су се такмичили у леденој реци. 

 
„Живот је или изазовна авантура или ништа. Заиста је леп осећај и право задовољство што сам на крају ове трке на циљ стигао први, што сам подигао Часни крст. Дуго сам тренирао ватерполо и био спасилац и тамо сам научио да шампиони играју све док не победе. Данас сам пливао само с једном мишљу, да осветлам образ онима који су веровали у мене и да покажем да сам достојан овог Крста. Зато бих позвао све оне којима је авантура у крви да ми се наредне године придруже."- скромно и уз осмех говори Немања Благојевић.
   
   
„Био сам јако узбуђен и поносан када сам видео да је Немања подигао Часни крст. Како кажу полазници, порастао сам 30 цм и заиста немам речи да опишем ово што свакодневно показују ови млади људи. Њихов жар и пламен у очима само показују да су изабрани они најбољи који ће срцем и душом бранити сваки педаљ Србије, а својим поступцима учинити поносним сваког од нас који је на неки начин био део њихових живота.  Зато и желим да поручим свима онима који су спремни да крену Немањиним стопама :„Да бисте успели, ваша жеља за успехом мора да буде већа од вашег страха да не успете!" - поносно поручује начелник Центра Желимир Мрдаљ.

Била је ово трка за памћење. Тридесет и три метра  која су показала да није све у победи, него у жељи да се победи. Полазници 21. класе Центра за основну полицијску обуку,  будући полицијски службеници, су још једном показали да они који нису довољно храбри да ризикују неће ни постићи ништа у своме  животу .На време су показали да су спремни да се ухвате у коштац са свим оним што носи полицијски посао и да покажу да су достојни представници униформе коју с поносом носе. 

 

 
Текст:

Маријана Милановић

Фотографије:

Давид Абрлић 24/8

19.јануар 2020.

   

 

Претходна страна   Горе