Едукативни час о савременим изазовима позорника и школског полицајца
  Контактирајте са  нама у вези Едукативни час о савременим изазовима позорника и школског полицајца  

Контактирајте нас за више информација
X


У биоскопској сали Центра за основну полицијску обуку, у среду, 12.12.2018. године са почетком у 17.00 часова, одржан је едукативни час у организацији Одсека за област полицијски послови и овлашћења, на тему „Савремени изазови полицијске професије кроз делатност полицајца позорника и школског полицајца“.

Учесници су били Александар Петков, командир ПИ Стари град, полицијски службеници ПИ Стари град Синиша Новаков и Лола Стојановић, помоћник начелника Центра др Раде Богојевић и тренери Предраг Васић и Душко Ковачевић из Одсека за област полицијски послови и овлашћења. Излагања су пратили полазници 17. и 18. класе основне полицијске обуке.

На едукативном часу је било речи о неколико кључних тема које покривају ово поље, а то су: борба против криминалитета, однос друштва и полиције, дужности позорника, начин обављања позорничке делатности, однос грађана и позорника, проблеми позорничке делатности и  школски полицајац.

Уводну реч је одржао помоћник начелника ЦОПО др Раде Богојевић, који се захвалио колегама из ПИ Стари град што су се одазвали позиву да учествују на едукативном часу и нагласио значај теме за рад полицајаца у савременим друштву. Присутним полазницима се потом обратио Предраг Васић, тренер Одсека за област полицијски послови и овлашћења, који је представио присутне колеге ПИ Стари град, посебно је нагласио да колеге Новаковић и Стојановић директно на терену обављају послове позорника и школског полицајца. 

Након тога се полазницима представио командир ПИ Стари град Александар Петков, који је представио организациону јединицу из које долази, са акцентом на то да је ПИ Стари град једна од већих полицијских испостава. Предочио је полазницима да у њиховом будућем раду увек треба да се труде и усавршавају у професији, правећи осврт на каријерно напредовање полицијских службеника. Нагласио је и да је концепт полицајца-позорника осмишљен како би се превазишао проблем евентуалног неповерења грађана према полицији. Наиме, обавеза полицајца-позорника јесте да оствари што бољи контакт са грађанима и да заједничким деловањем  буду узајамна подршка једни другима.

Након тога, полазницима се представила полицијски службеник Лола Стојановић, која врши дужност позорника. Лола Стојановић је посебан акценат у излагању ставила на положај жена позорника у полицији. Из њеног досадашњег радног искуства има само речи хвале за радни колектив из којег долази и положај жене у полицији. Упознала је полазнике са њеним искуствима и поделила са полазницима своје виђење како грађани реагују на њену појаву приликом обављања дужности позорника.

Полицијски службеник Синиша Новаков обратио се полазницима речима да обавља дужност школског полицајца још од 2002. године, истакао је да је у оквиру МУП-а РС завршио обуку за рад са малолетним лицима. Кроз интерактивни разговор са полазницима упознао их је са делатношћу школског полицајца. Објаснио је да није свакој школи неопходан полицајац, али је повећана безбедност и смањен број кривичних дела тамо где је он стално присутан. Кроз примере из праксе предочио је полазницима да школски полицајац и кад није на дужности брине о ђацима.

Едукативни час је закључио помоћник начелника Центра др Раде Богојевић, још једном се захваливши учесницима на исцрпном излагању и полазницима на пажњи. И овог пута је најавио да ће се низ едукативних часова и предавања уз учешће колега из праксе наставити.

Текст: Предраг Васић

           Душко Ковачевић

        12. 12. 2018. године

 

 
Претходна страна   Горе