Едукативни час о дрогама
  Контактирајте са  нама у вези Едукативни час о дрогама  

Контактирајте нас за више информација
X


У организацији Одсека за област сузбијање криминалитета, 21.11.2018. године одржан је едукативни час „Актуелни појавни облици и реакција полиције на злоупотребу психоактивних суптанци“. Учесници су били шеф Одсека за општи криминал Одељења криминалистичке полиције у Новом Саду Никола Аврамовић, руководилац Групе за сузбијање наркоманије и кријумчарења Борисав Дејановић, помоћник начелника ЦОПО др Раде Богојевић и тренери Зоран Нићифоровић и Душко Васић из Одсека за област сузбијање криминалитета ЦОПО. Излагања су пратили полазници 17. и 18. класе основне полицијске обуке.

Уводну реч је одржао др Раде Богојевић, који се захвалио колегама из ПУ у Новом Саду што су се одазвали позиву да учествују на едукативном часу и нагласио значај теме за рад полицајаца у савременим урбаним условима. Присутним полазницима се потом обратио Зоран Нићифоровић, шеф Одсека за област сузбијање криминалитета, који је посебно нагласио да су колеге Аврамовић и Дејановић некадашњи ученици СШУП и да је задовољство видети их у истим клупама, међутим овог пута у потпуно новој улози.

Након што је изразио и своје задовољство што је поново у школи, Никола Аврамовић је полазницима предочио комплексност и тежину теме о којој је касније било речи, али и веома значајну улогу полицајаца у супротстављању наркоманији, на шта се више пута враћао током излагања. Колега Аврамовић се посебно осврнуо на правни оквир борбе против наркоманије, појавне облике ових кривичних дела и организацију криминалних група које се баве производњом и продајом наркотика.

 

 

Потом је полазнике упознао са начином рада полиције и резултатима које је Полицијска управа у Новом Саду постигла у протеклом периоду на сузбијању наркоманије. Приказане су и фотографије и видео снимци акција и заплена новосадске полиције, које су изазвале посебну пажњу полазника. Посебно је наглашен проблем ажурирања листе психоактивних супстанци и све бржег појављивања нових.

Са врстама дрога, појавним облицима, начинима паковања а посебно начинима сакривања и преношења, полазнике је упознао Дејановић Борисав, чије је излагање такође пропраћено великим бројем фотографија направљеним у пракси ПУ у Новом Саду.

Полазници су имали и додатна питања, а након што су на њих добили одговоре, колега Аврамовић је затражио да се јаве два добровољца која би обавила преглед колеге Дејановића, у циљу проналажења импровизованих паковања дрога. Од великог броја добровољаца, Дејановић је одабрао двојицу која су демонстрирала преглед. Поступајући на начин који су научили током обуке, пронашли су пакетиће на местима на којима се чак и у пракси ретко проналазе, а колеге с терена су нагласиле да су задовољне начином на који је преглед обављен, а посебно резултатом.

Едукативни час је закључио помоћник начелника др Раде Богојевић, још једном се захваливши учесницима на исцрпном излагању и полазницима на неподељеној пажњи. Најавио је и да ће се низ едукативних часова и предавања уз учешће колега из праксе наставити - први је био час о безбедности деце у саобраћају, одржан у октобру ове године.

Текст: Зоран Нићифоровић

21.11.2018. године

 

Претходна страна   Горе