Едукативни час „Крав мага – технике самоодбране“
  Контактирајте са  нама у вези Едукативни час  „Крав мага – технике самоодбране“  

Контактирајте нас за више информација
X


У организацији Одсека за област вештине полиције, дана 20.3.2019. године у спортској хали Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, пред око 200 полазника 17, 18, 19. и 20. класе, успешно је реализован шести по реду едукативни час за полазнике Центра. 
Едукативни час на тему „Крав мага - технике самоодбране" је припремио и реализовао тренер за област оперативне полицијске вештине, потпуковник полиције Дејан Савић, заједно са својим гостом, мајором полиције Милијом Мијаиловићем, вођом инструкторског тима Специјалне антитерористичке јединице.

***

Крав мага (хебрејски: קְרַב מַגָּע‎ , [ ˈkʁav maˈɡa ] - контактна борба) је одбрамбено-тактички борилачки систем настао у Израелу за потребе Израелских одбрамбених снага.

Крав мага је високо ефикасан, практичан одбрамбено-тактички систем борења, који обучава како да се спречи, разреши и превазиђе било која врста насиља или напада. Крав мага обучава појединца за самоодбрану, самозаштиту, борилачким и борбеним вештинама, као и вештинама заштите других, а све на јединствен и свеобухватан начин.

Крав мага није борилачки спорт, већ борбена вештина самоодбране у цивилној варијанти као и војни одбрамбено-тактички борилачки систем у војно/полицијској варијанти.

Крав мага у себи садржи елементе рвања, партерне и ударачке технике. Позната је по својим изузетно ефикасним и бруталним контра нападима, која се обучава у елитним специјалним јединицама широм света.

***

Присутне полазнике и запослене у Центру је најпре поздравио помоћник начелника Центра потпуковник полиције др Раде Богојевић и истакао значај одржавања оваквих часова ван редовне наставе.

Након тога се присутнима се обратио шеф Одсека за област вештине полиције, потпуковник полиције Данило Аврамовић, пожелео добродошлицу и захвалио се свима који су узели учешће на часу, а затим представио тему која ће бити обрађена на едукативном часу и указао полазницима на значај и нужност познавања техника одбране и техника напада ради безбедног, ефикасног и квалитетног обављања свакодневних полицијских послова и задатака, који су неретко изузетно ризични и сложени.

Циљ едукативног часа је било упознавање полазника са појединим техникама самодбране Крав маге, које би евентуално могле да послуже као унапређење и надоградња техникама оперативних полицијских вештина које су полазници стекли на редовној настави. 

Тренери Дејан Савић и Милија Мијаиловић су демонстрирали технике самоодбране Крав маге, уз коришћење различитих наставних средстава,  које су прилагођене и имају практичну примену када је у питању обављање полицијских послова и задатака. Демонстриране су технике одбрана од дављења једном руком, одбрана од обухвата спреда преко руку, одбрана од хвата за ноге, одбрана од хвата за палицу обема рукама, одбрана од напада палицом/мотком, одбрана од претње ножем и одбрана од гушења са стране твз. „шпанске крагне“. Приликом извођења техника, дат је акценат и на истовремено издавање наређења, а на крају и довођење лица у позицију за везивање.

Препуне трибине су биле знак да је заинтересованост за ову тему била велика, док су тренери показали велику посвећеност и професионализам у раду. Час је био другачији у поређењу са едукативним часовима који су до сада одржани јер је био заснован на директном учешћу великог броја присутних полазника, што је изазвало опште одушевљење свих у хали. 

На крају се полазницима још једном обратио помоћник начелника Центра за потпуковник полиције др Раде Богојевић, који је истакао да ће се са едукативним часовима наставити и убудуће,  јер је то један од начина да се обука у Центру подигне на један виши ниво и да као такви можемо да будемо узор и најелитнијим полицијским академијама широм Европе, али и света.

Аплауз на крају, којим су присутни наградали учеснике,  је показатељ  да је иницирање оваквих едукативних часова изузетно пожељан у Центру, а све у циљу да се ови млади људи обуче за један модеран и иновативан приступ обављања полицијског посла. 

Одлична радна атмосфера и расположење дали су јединствен печат овом догађају, а још једном је доказано да образовање ума  без образовања срца није никакво образовање.

 

Текст: Маријана Милановић

Данило Аврамовић

Фотографије: ЦОПО

20. март 2019. година

 
Претходна страна   Горе