Едукативни час Употреба снајперске пушке у полицији
  Контактирајте са  нама у вези Едукативни час Употреба снајперске пушке у полицији  

Контактирајте нас за више информација
X


Дана 24.7.2019. године у организацији Одсека за област вештине полиције, у биоскопској сали Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, пред 152 полазника 19. и 20. класе, одржан је десети по реду едукативни час на тему „Употреба снајперске пушке у полицији". Едукативни час је припремио и реализовао тренер за Област руковање полицијским оружјем са наставом гађања, потпуковник полиције Бранислав Димитријевић.

На почетку едукативног часа полазницима се обратио шеф Одсека за област вештине полиције, потпуковник полиције Данило Аврамовић, који је поздравио присутне полазнике,истакао значај одржавања оваквих часова ван редовне наставе, а затим најавио тему која ће бити обрађена на едукативном часу.

Циљ едукативног часа је био да се полазници упознају са наменом, борбеним особинама и  техничким карактеристикама полуаутоматске снајперске пушке (ПАСнП) М76 калибра 7,9 мм. Поред тога полазници су се упознали и са главним деловима ПАСнП М76, као и начином расклапања и склапања. 

Тренер за област Руковање полицијским оружјем са наставом гађања, потпуковник полиције Димитријевић је приликом демонстрирања расклапања и склапања снајперске пушке, указао на велику сличност, али је нагласио и разлику када су у питању главни делова у поређењу са АП М70 калибра 7,62 мм, како је обрађено на часовима у редовној настави. Посебно је указао на меру безбедности да се приликом расклапања оружја прво мора обавезно проверити да ли је оружје празно.

   

Тренер Димитријевић је посебно истакао важност нишана снајперске пушке, који може да буде механички, оптички нишан М76 и пасивни нишан 5х80. Оптички нишан М76 је намењен за нишањење при гађању појединачних и добро замаскираних циљева, дању и при сумраку. Он омогућава високу тачност погађања малих и удаљених циљева у неповољним светлосним условима. Захваљујући осветљеној кончаници, може се гађати у сумрак и при видљивој ноћи. Специјални, луминисцентни екран омогућава откривање, а у повољним условима и гађање активних ИЦ средстава. Даљина успешне детекције активних ИЦ средстава ноћу, постиже се до 100 м.

Оптички нишан М76

Изглед кончанице оптичког нишана Зрак М-76 4x 5°10&рсqуо;. Са леве стране се налази скала за одређивање даљине у односу на силуету висине 175 цм.

Сам едукативни час је протекао у одличној радној атмосфери и расположењу и полазника и тренера. Полазници су показали велику заинтересованост за тему едукативног часа и изузетну мотивацију, а тренер је демонстрирао велику посвећеност и професионализам. У току часа полазници су имали прилику да расклопе и склопе снајпер, а имајући у виду да је време било ограничено, показали су висок степен спретности и умешности. 

Полазницима се на крају још једном обратио шеф Одсека за област вештине полиције, потпуковник полиције Данило Аврамовић, речима да ће се са едукативним часовима наставити и убудуће, а све у циљу квалитетнијег и бољег стручног усавршавања и оспособљавања полазника Центра и подизања њихове обуке на виши ниво.

 

Текст :

 Данило Аврамовић

Фотографије:

полазник ЦОПО

Википедија

24.јули 2019.

 

Претходна страна   Горе