Едукативни час Фактори ризика од корупције у полицији
  Контактирајте са  нама у вези Едукативни час Фактори ризика од корупције у полицији  

Контактирајте нас за више информација
X


Едукативном часу на тему „Фактори ризика од корупције у полицији“ који је одржан у биоскопској сали Центра за основну полицијску обуку, у среду 23. јануара 2019. године са почетком у 19 часова присуствовало је 150 полазника 19. класе Центра за основну полицијску обуку.

Час је одржан у организацији радника Одсека за област делатности полиције, а у складу са позитивном праксом пружања додатних актуелних информација о темама виталним за рад полиције. У припреми и реализацији часа учествовали су и тренери, потпуковници полиције, Радан Лазо и Драгана Вукша, као и пуковник полиције Миленко Калацун, шеф Одсека.

Едукативном часу је присусутвовао помоћник начелника Центра, потпуковник полиције др Раде Богојевић, који је пригодном уводном речи отворио предавање.

Одабир теме проситекао је из латентне потребе да се о феномену корупције и њеном погубном утицају на здраво функционисње система, а посебно полицијске организације, говори отворено и јавно.

Полазници током основне полицијске обуке изучавају корупцију претежно у сагледавању кривично-правних аспеката исте, а на овом едукативном часу тема је осветљена и из других углова. Предавачи су се осврнули првенствено на психолошке аспекте и личне недостатке појединца склоних девијантном понашању, као и на могуће социолошке факторе, односе у самој полицијској организацији, начине руковођења, начине и пропусте у контроли, те на друге чиниоце који представљају ризик за појаву корупције или за њену ескалацију.

Посебан сегмент часа посвећен је томе да полазници буду упознати са појмовима „узбуњивач“ и „узбуњивање“, као и са осталим основним појмовима Закона о заштити узбуњивања, о разлозима за његово доношење као и са актуелним примерима из праксе.

Едукативни час је закључио помоћник начелника Центра др Раде Богојевић, захваливши се полазницима на пажњи.

 
 

Текст: Миленко Калацун

Снежана Вла

Фотографије: ЦОПО

25.1.2019. године

 

Претходна страна   Горе