Едукативни час „Заустављање и прегледање лица, предмета и саобраћајних средстава - искуства и изазови‟
  Контактирајте са  нама у вези Едукативни час „Заустављање и прегледање лица, предмета и саобраћајних средстава - искуства и изазови‟  

Контактирајте нас за више информација
X


У организацији Одсека за полицијске послове и овлашћења у биоскопској сали Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, са почетком у 19 часова, 10.4.2019. године, пред око 150 полазника 18. и 20. класе, одржан је едукативни час на тему „Заустављање и прегледање лица, предмета и саобраћајних средстава - искуства и изазови“. 

Едукативни час су одржали тренери за Област полицијски послови и овлашћења, капетан полиције Драган Врањеш и капетан полиције Немања Перишић, као и гости, начелник ПС Стара Пазова, потпуковник полиције Зоран Лазић, вођа сектора у ПС Стара Пазова, заставник полиције 1. класе Бранислав Вуковац, као и полицијски службеници Зоран Пекеч, Стефан Бајловић и Душан Борић.

Присутне полазнике и запослене у Центру је најпре поздравио шеф Одсека за област полицијски послови и овлашћења, мајор полиције мр Немања Радовић, који је истакао значај одржавања оваквих часова ван редовне наставе.

Након уводног излагања реч је преузео начелник ПС Стара Пазова, потпуковник полиције Зоран Лазић, који је исказао велику част што присуствује оваквом виду активности и представио полицијске службенике који су у даљем току часа, својим знањима и искуствима са терена,  мотивисали присутне полазнике и будуће припаднике Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

 „Част ми је и задовољство што имам прилику да вам представим момке из 12. класе ЦОПО-а који су до пре две године седели у истим овим клупама где ви сада седите, а који су за изузетно кратак временски период стасали у праве професионалце и бележе изузетне резултате на терену", истакао је начелник ПС Стара Пазова Зоран Лазић.

Циљ овог едукативног часа био је да се полазницима на практичним примерима представи примена полицијског овлашћења заустављање и прегледање лица, предмета и саобраћајних средстава у конкретним случајевима. Полицијски службеници ПС Стара Пазова су износили конкретне догађаје у којима су учествовали и том приликом присутнима скретали пажњу на делове обуке коју су прошли у Центру, а која им је много значила у пракси. Наведене случајеве је својим стручним коментарима испратио  и капетан полиције Драган Врањеш.

У другом делу часа, акценат је стављен на примену наведеног полицијског овлашћења приликом заустављања и прегледања теретних моторних возила. Тренер Немања Перишић је презентовао тактичка правила у прегледу ове специфичне врсте превозних средстава, наводећи велики број примера који ће овим младим људима у будућности донети само користи приликом професионалног обављања посла полицијског службеника.

            

„Давно је велики песник Гете рекао да све оно што зовемо почетком често је и крај, а докрајчити нешто значи и отпочети. Дакле, ако сте мислили да је ово крај предавања, преварили сте се!", на самом крају је поентирао  тренер за Област полицијски послови и овлашћења капетан полиције Драган Врањеш, „Ово је тек почетак ваше успешне полицијске каријере, коју само уз знање можете обављати на прави начин".

Препуна биоскопска сала била је знак да је заинтересованост за ову тему била велика, док су тренери и гости показали велику посвећеност и професионализам у раду.

Громогласни аплаузи у току часа, којим су полазници неколико пута наградили своје предаваче, били су необориви докази још једне успешно реализоване активности, а богатство наведених примера само показало колико је битна чињеница да пракса увек мора бити грађена на доброј теорији. 

Одлична радна атмосфера и расположење дали су јединствен печат овом догађају, а да је искуство најбољи учитељ показао је и овај, седми по реду одржан едукативни час у Центру за основну полицијску обуку. 

 

Текст: 

Немања Перишић
Драган Врањеш
Маријана Милановић
                                                                                       Фотографије:

Стефан Ранђеловић 18/2

10. април 2019. година

 

Претходна страна   Горе