Едукативни час „Улога заштитника грађана у заштити људских права”
  Контактирајте са  нама у вези Едукативни час „Улога заштитника грађана у заштити људских права”  

Контактирајте нас за више информација
X


У организацији Одсека за област опште теме о раду полиције у биоскопској сали Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, у среду 12. 2. 2020. године, пред око 150 полазника 23. класе, одржан је едукативни час на тему „Улога заштитника грађана у заштити људских права". Час су, поред шефа Одсека за област опште теме о раду полиције, мајора полиције Душана Станковића и тренера стручне наставе мајора полиције Милорада Петковића, одржали и гости Центра, покрајински заштитник грађана - омбудсман АП Војводине, професор др Зоран Павловић, са својом сарадницом, начелницом Одељења за поступање по притужбама Наташом Станишић. 

На почетку едукативног часа полазницима се обратио тренер стручне наставе мајор полиције Милорад Петковић, који је најпре поздравио присутне госте и полазнике, а затим истакао значај одржавања оваквих часова ван редовне наставе. Посебно се захвалио гостима, који су се радо одазвали његовом позиву да одрже предавање на тему „Улога заштитника грађана у заштити људских права". Милорад Петковић је представљајући госте, изнео детаље из њиховог богатог радног искуства и препустио реч професору др Зорану Павловићу.

Професор Павловић се захвалио на позиву, уз напомену да је и поред великих обавеза које има као покрајински омбудсман и редовни професор на Правном факултету за привреду и правосуђе Универзитета Привредна академија у Новом Саду, са задовољством прихватио позив да одржи један овакав час будућим полицијским службеницима, на тему улоге омбудсмана у заштити људских права. 

Веома интересантно и динимачно предавање кроз које је професор др Зоран Павловић све време полазницима држао пажњу и потрудио се да им приближи и објасни значај поштовања људских права свих грађана, као и улогу и функцију омбудсмана у остваривању и поштовању загарантованих права.

Ко је омбудсман?

Омбудсман је особа или институција која је задужена да представља интересе јавности истражујући или одговарајући на притужбе на злоупотребе или повреде права. Мада омбудсмана постављају владе или парламенти, он има значајан ниво независности у свом деловању. Омбудсман је први пут уведен у Шведски парламент 1809. године у циљу контроле извршне власти. Реч омбудсман у шведском језику означава особу која „има слуха за народ“. Овај парламентарни повереник имао је за задатак да спречи да краљ и влада игноришу законе. Омбудсман би користио овлашћење да од извршне власти захтева извештаје о примени закона, као и овлашћење да покреће одговарајуће поступке ради утврђивања одговорности управних службеника.

Данас је омбудсман инокосни државни орган који се стара о заштити и унапређењу људских слобода и права.
 

Покрајински заштитник грађана - омбудсман АП Војводине, професор др Зоран Павловић посебно је апострофирао значај едукације полицијских службеника у поштовању људских права, који свакодневно долазе у контакт са грађанима различитих вера, култура, обичаја и сл, а затим скренуо пажњу на различите случајеве дискриминације по различитим основама приликом поступања полицијских службеника, којим они већ задиру у велики број људских права.

Уз презентацију, професор др Зоран Павловић је полазницима детаљно објаснио и улогу коју он има у заштити људских права, као покрајински омбудсман. Професор је апеловао на полазнике да у свом будућем послу, едукују и грађане, у смислу постојања заштитника грађана, али исто тако позвао и полицијске службенике, да се и они обрате за помоћ уколико им то буде било потребно, јер и они имају иста људска права као и сви остали грађани.

На самом крају, професор др Зоран Павловић се захвалио шефу Одсека за област опште теме о раду полиције мајору полиције Душану Станковићу и тренеру за стручну наставу мајору полиције Милораду Петковићу, на позиву, и искористио прилику да им уручи Захвалнице покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за изузетан допринос у промовисању и унапређењу људских права.

                  

„Захваљујем се на овом неочекиваном поклону и знаку да наш рад, као полицијских службеника у служби грађана, има одјека и код вас који сте заштитник истих. Захваљујем се Вама, али и Вашој сарадници, госпођи Наташи Станишић на указаној части да заједно са нама, одржите овај едукативни час, уз наду да ћемо и у будућности сарађивати и да ће у просторијама Центра за основну полицијску обуку бити још овако занимљивих, а пре свега едукативних часова. Желим да се захвалим и вама, полазницима 23. класе који сте у овако великом броју присуствовали и својим интерактивним учешћем допринели реализацији часа. Са оваквим часовима ћемо наставити и убудуће, а све у циљу квалитетнијег и бољег стручног усавршавања и оспособљавања полазника Центра и подизања њихове обуке на виши ниво. И запамтите, да би човек био слободан није довољно одбацити своје окове, већ живети на начин да поштује и развија слободу других људи, а образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет." - истакао је за крај шеф Одсека за област опште теме о раду полиције, мајор полиције Душан Станковић.

 

Текст:
Душан Станковић
Маријана Милановић

Фотографије:
ЦОПО

 

Претходна страна   Горе