Едукативни час „Савремени обавештајно-безбедносни системи“
  Контактирајте са  нама у вези Едукативни час „Савремени обавештајно-безбедносни системи“  

Контактирајте нас за више информација
X


 

У организацији Одсека за област делатности полиције, а у складу са позитивном праксом пружања додатних актуелних информација о темама виталним за рад полиције, у биоскопској сали Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, са почетком у 19 часова, 15.5.2019. године, пред 160 полазника 20. класе, одржан је едукативни час на тему „Савремени обавештајно-безбедносни системи“. Едукативни час је одржао шеф Одсека за област делатности полиције, пуковник  полиције Миленко Калацун.

   
Едукативном часу је присусутвовао помоћник начелника Центра, потпуковник полиције др Раде Богојевић, који је пригодном уводном речи отворио предавање, поздравио присутне полазнике и запослене у Центру и истакао значај одржавања оваквих часова ван редовне наставе.
   

Након поздрава, реч је преузео шеф Одсека за област делатности полиције, пуковник  полиције Миленко Калацун. „Како је безбедност недељив феномен, одабир теме резултат је процене да је полазницима основне полицијске обуке неопходно пружити могућност да се упознају са основама обавештајних активности и обавештајног рада  који се сматрају једним од примарних сегмената националног система безбедности Републике Србије‟, истакао је Миленко Калацун.

Током часа полазници су упознати са:

  • појмовима обавештајне службе, обавештајног и контраобавештајног рада,
  • методологијом и методиком обавештајног рада,
  • класификацијом савремених обавештајних служби,
  • појмом необавештајне активности односно тајним акцијама и субверзивним дејствима обавештајних служби и
  • носиоцима обавештајних активности земаља у окружењу Републике Србије.
   
Циљ овог едукативног часа био је да се полазницима представе савремени обавештајно-безбедносни системи.
   
Обавештајно-безбедносни систем, као део система националне безбедности и извршне власти у целини, заједно са дипломатијом и оружаним снагама, чини основну полугу достизања, очувања и унапређења националне безбедности и националних интереса као врхунских идеала сваке државе. Њега је могуће дефинисати као специјализовану, релативно самосталну државну институцију, чија је намена да у складу са овлашћењима првенствено применом тајних метода и средстава, правовремено открива спољне и унутрашње опасности по националну безбедност, односно по безбедност виталних државних вредности. Носиоци тих активности (обавештајне службе) то углавном чине тајно, прате и документују противзаконите делатности, извештавају надлежне државне органе и тела о врстама и ескалацији облика угрожавања безбедности и самостално или у сарадњи са другим државним институцијама, отклањају постојеће и могуће опасности по безбедност матичне државе. Рад ове организације усмерен је претежно ка иностранству, док се подаци и информације могу прикупљати и на територији матичне државе.
   

Препуна биоскопска сала била је знак да је заинтересованост за ову тему била велика, док је предавач показао велику посвећеност и професионализам у раду.

Громогласни аплауз на крају часа био је необорив докази још једне успешно реализоване активности, а богатство наведених примера само је показало колико је битна чињеница да пракса увек мора бити грађена на доброј теорији.

Одлична радна атмосфера и расположење дали су јединствен печат осмом по реду одржаном едукативном часу у Центру за основну полицијску обуку.

 

Текст:

Маријана Милановић

Милено Калацун

Фотографије:

 Драган Пауњеловић

 

Претходна страна   Горе