Едукативни час „Примена техника борилачке вештине Аикидоа“
  Контактирајте са  нама у вези Едукативни час „Примена техника борилачке вештине Аикидоа“  

Контактирајте нас за више информација
X


 

11. март 2020. година. Још једна среда и нестрпљење у спортској хали пред још један, осамнаести по реду, едукативни час. Овога пута тема и више него интересантна „Примена техника борилачке вештине Аикидо". Час је припремио и реализовао тренер за област Руковање полицијским оружјем са наставом гађања, из Одсека за област вештине полиције, потпуковник полиције Милан Пејовић - мајстор Аикидоа 5 дан, пред око 100 полазника 21, 23. и 24. класе.

 

 

На почетку едукативног часа полазницима се обратио помоћник начелника Центра, потпуковник полиције др Раде Богојевић, који је поздравио све присутне у хали. Након тога је истакао значај одржавања оваквих часова ван редовне наставе и најавио тему која ће бити обрађена.

Упознавање полазника са неким од многобројних техника борилачке вештине Аикидоа и могућностима њихове практичне примене био је циљ овог едукативног часа.

Потпуковник полиције Милан Пејовић је у Аикидо вештини још од 1993.године. Усавршавао се кроз многобројне семинаре које су организовали како домаћи, тако и еминентни инострани мајстори Аикидо вештине, али се обучавао и код мајстора других вештина (Крав Мага, бодигард семинари и сл). Звање мајстора, црни појас, је верификовано у више међународних асоцијација борилачких вештина, као и у светском центру Аикидоа у Токију.

„Аикидо је модерна вештина, настала из самурајских вештина борбе и принципа живљења. Принципи менталне снаге, коришћења енергије и тела на најефикаснији начин су преко потребни у полицијском послу. Ефикасна примена овлашћења, смирен ум, свесност и у најризичнијим ситуацијама и безбедност су елементи сваке квалитетне полицијске интервенције, које вежбањем Аикидо тестова контроле ума и енергије, као и физичких техника самоодбране, може да постигне сваки полицијски службеник. Можда и најбитнији аспект вежбања оваквог Аикидоа је та могућност контроле сопствених емоција и мисли, које су полицијским службеницима потребни како у квалитетном обављању полицијских послова, тако и у свакодневном квалитетном друштвеном и приватном животу", објаснио је на самом почетку часа Милан Пејовић.

Мајстор Аикидоа Милан Пејовић је демонстрирао тестове Ки енергије, који показују велике могућности  нашег ума и тела, које на жалост користимо само у малом проценту у свакодневном животу. Демонстриран је и тест где је рука тестираног полазника и до 10 пута јача, када се релаксира и фокусира, него када проба да се одупре покушају савијања руке сировом физичком снагом (где човек не може да издржи ни пар секунди, а са енергијом је рука несавитљива и неколико минута).  

Показан је и тест фокусирања где је полазника немогуће померити из места, а кад мисли „одлутају" или су у стању одупирања, тај исти полазник буде лако померен. Касније су показане и физичке технике где се видело да није битно колико брзо нападач напада или колико је физички јак, јер је резултат увек исти, тј. нападач је увек са великом лакоћом савладан. 

Сам едукативни час је протекао у одличној радној атмосфери и одличном расположењу и полазника и предавача. Полазници су показали велику заинтересованост за тему едукативног часа и изузетну мотивацију, а предавач је демонстрирао велику систематичност, посвећеност и професионализам. 

На крају се полазницима обратио шеф Одсека за област вештине полиције, потпуковник полиције Данило Аврамовић који је честитао тренеру Пејовићу на успешно реализованом и изузетно занимљивом часу, нагласивши да ће се са едукативним часовима наставити и убудуће, а све у циљу квалитетнијег и бољег стручног усавршавања и оспособљавања полазника Центра и подизања њихове обучености на виши ниво.

 И таман када су сви помислили да је крај часа, велики број полазника је застао у холу, желећи да тренеру Милану Пејовићу поставе још по које питање. Таква реакција полазника је свима нама била најбоља потврда колико је презентација била успешна, а за тренера Пејовића огромно признање и подстрек да и даље ради на едукацији ових младих људи, будућих полицијских службеника. 

Време је одмицало, а питањима знатижељних полазника није било краја, па је тренер указао полазницима на могућност стицања ове вештине и на тренинзима које у Центру реализује већ 10 година и на којима полазницима показује и примену Аикидоа у свакодневном животу, како кроз ментални став, тако и кроз реалне ситуације које се дешавају током полицијског посла. 

 

 

„Пут ратника заснива се на хуманости, љубави, и искрености; суштина ратничке смелости одражава се у истинској храбрости, мудрости, љубави и пријатељству. Наглашавање физичких видова ратничке вештине је бесплодно, јер је моћ тела увек ограничена.
Будите захвални чак и за тешкоће, поразе и лоше људе. Превазилажење тих препрека је суштински део вежбања у аикидоу."

Морихеи Уесхиба, оснивач Аикидоа

 

.

 

Текст:

Милан Пејовић

Данило Аврамовић

Маријана Милановић

Фотографије:

Петар Петровић 21/8

Давид Абрлић 24/8

19. март 2020

   
   

 

Претходна страна   Горе