Едукативни час „Практични аспекти рада на безбедносном сектору“
  Контактирајте са  нама у вези Едукативни час „Практични аспекти рада на безбедносном сектору“  

Контактирајте нас за више информација
X


У биоскопској сали Центра за основну полицијску обуку, у среду, 12.12.2019. године са почетком у 19 часова, одржан је едукативни час у организацији Одсека за област полицијски послови и овлашћења, на тему „Практични аспекти рада на безбедносном сектору". Учесници су били помоћник начелника Центра др Раде Богојевић и тренери Миодраг Ћујић и Драган Врањеш из Одсека за област полицијски послови и овлашћења. Излагање су пратили полазници 21. класе основне полицијске обуке, њих око 150.

Уводну реч је одржао помоћник начелника Центра за основну  полицијску обуку  др Раде Богојевић, који је указао полазницима на специфичност теме која ће бити представљена и која би им могла помоћи да схвате специфичности полицијског позива и могуће начине професионалнијег и хуманијег приступа у решавању најтежих проблема са којима се могу срести у пракси. 
   

На основу досадашњег искуства Миодраг Ћујић и Драган Врањеш тренери Одсека за област полицијски послови и овлашћња, фокусирали су се на учестале проблеме са којима се полицијски службеници сусрећу у свакодневном контакту са грађанима истичући специфичности окружења, као и лица из асоцијалних и антисоцијалних средина. Посебну пажњу посветили су изградњи ауторитета истицањем потребе проширења знања како из сфере надлежности полиције, тако и опште културе, али и стрпљивости и сталожености у слушању странака и саветодавној улози која одражава претходно карактер својствен харизматској слици личности, а потом и професионализму који одражава службу којој припада.

Направљена је ретроспектива и паралела (поређење) позитивних и негативних обележја рада на безбедносном сектору како у не тако давној прошлости, тако и у  садашњости, при чему је крајњи исход требао да буде усвајање и имплементирање оних елемената који би у наредном периоду могли бити не само значајни са аспекта едукације, већ и практичне примене. Суштински концепт огледао се у усвајању оних вредности рада на сектору који би омогућили лакшу интеграцију полицијске супкултуре са потребама грађана и на тај начин повратили поред поверења и спремност на отворенију сарадњу.

Посебан акценат постављен је на безбедносне проблеме учесталих миграција, различите облике криминалног деловања и начине препознавања потенцијалних жаришта, које је кроз низ практичних примера наишло на велико интересовање полазника.

У оквиру једночасновног излагања отворено је мноштво питања од значаја за унапређење рада будућих полицијских службеника и потврдило потребу увођења оваквих облика наставе у наредном периоду. 

На крају часа полазницима се још једном обратио помоћник начелника Центра др Раде Богојевић, похваливши их за то што су показали велику заинтересованост за тему едукативног часа и изузетну мотивацију, а предаваче за систематичност у излагању, посвећеност и професионализам.

Велики аплауз на крају  био је доказ још једног успешно реализованог едукативног часа и захвалности на уложеном труду и ентузијазму. Осмеси на лицима свих учесника након завршеног часа, показали су да је и овог пута циљ испуњен.

 
Текст:

Миодраг Ћујић

Драган Врањеш

Маријана Милановић

Фотографије:

ЦОПО

12.12.2019. година

                                                                     

 

 

Претходна страна   Горе