Едукативни час „Електронско насиље”
  Контактирајте са  нама у вези Едукативни час „Електронско насиље”  

Контактирајте нас за више информација
X


Дана 18.9.2019. године у организацији Одсека за област делатности полиције, у биоскопској сали Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, пред 147 полазника 19. и 20. класе, одржан је дванаести по реду едукативни час на тему „Електронско насиље". Едукативни час су припремили и реализовали тренери Одсека за област делатности полиције, потпуковник полиције Драгана Вукша и потпуковник полиције Драган Пауњеловић.

Едукативном часу је присуствовао помоћник начелника Центра, потпуковник полиције др Раде Богојевић, који је поздравио присутне полазнике и запослене у Центру, похвалио одабир теме и истакао значај одржавања оваквих часова ван редовне наставе.

„Од кад постоји човечанство постоји и насиље. Углавном смо до сада тај појам повезивали са физичким насиљем, али се у последње време све више говори и о психичком/емоционалном насиљу, социјалном, итд. Са појавом интернета, а пре свега са појавом и развојем друштвених мрежа, појављује се и појам електронског насиља (cyberbullying). Интернет поред бројних предности носи са собом и много опасности од злоупотреба, зато ми је драго што је данашњи еукативни час на ову тему, јер вас, као будуће полицијске службенике, а уједно и кориснике интернета, очекује велика борба да заштитите угрожене групе, али и себе, од оваквог вида насиља", истакао је помоћник начелника Центра др Раде Богојевић.

Шта је то електронско насиље?

Електронско насиље је повређивање, узнемиравање или било какво друго наношење штете детету, младом или одраслом човеку.  Електронско насиље се појављује у облику текстуалних или видео порука, фотографија или позива. Чести примери електонског насиља су недозвољена сликања мобилним телефонима и камерама и стављање тих слика или снимака на неки  сајт.  

 

Електронско насиље обухвата:

  • узнемиравање;
  • ухођење, вређање;
  • несавестан приступ штетним садржајима;
  • ширење насилних и увредљивих коментара;
  • снимање насилних сцена;
  • слање претећих порука;
  • креирање интернет страна које садрже приче, цртеже, слике и шале;
  • „проваљивање“ у туђе адресе електронске поште;
  • слање злобних и неугодних садржаја другима.

С обзиром на континуирани развој информационо-комуникационе технологије и новим ризицима које она носи са собом, указала се потреба за одржавањем едукативног часа на ову тему. Сами полазници спадају у популацију којој је ова тема и сама технологија веома блиска, а њихово будуће занимање са собом носи и обавезу предузимања превентивних и репресивних мера у циљу заштите угрожених група, на првом месту деце и малолетника.

Током часа, полазници су учествовали у обради теме коментарима и актуелним примерима. Имали су прилике да се упознају са следећим:

врстама насиља,
шта је то електронско (дигитално) насиље,
разликама између традиционалног и електронског насиља,
облицима електронског насиља,
ко су жртве, а ко учиниоци овог облика насиља,
„предаторим“ и начином рада,
кривичним делима из ове области,
како се борити против ове врсте насиља - превенција,
шта радити и коме се обратити за помоћ.
 
Сама тема је наишла на добар одјек код полазника, са назнаком да је потребно поновити.

Помоћник начелника Центра, потпуковник полиције др Раде Богојевић се на крају излагања захвалио полазницима и тренерима који су још једном показали велику стручност, посвећеност и професионализам у свом послу.

 

Текст:
Драгана Вукша
Драган Пауњеловић
Маријана Милановић

Фотографије:
полазник  Центра
www.teslabg.edu.rs

23.9.2019.

Претходна страна   Горе