Догађаји

Признања даваоцима крви

                         

У Србији је различитим манифестацијама  обележен 14. јун, Светски дан давалаца крви, који се  као годишњи догађај одвија под покровитељством министара здравља свих земаља чланица Светске здравствене организације. То је прилика да се још једном изрази захвалност свим даваоцима крви и волонтерима који су дали свој допринос у прикупљању довољних количина безбедне крви, као и да се у читавом свету на виши ниво подигне свест о потреби за крвљу и њеним компонентама - наведено је у саопштењу Института за трансфузију крви Србије.

Тим поводом, у Новом Саду је 15. 6. 2009. године одржана свечаност у Градској скупштини.

Присутнима се обратила начелница Градске управе за здравство Мила Уверић - Радовић, честитала им Светски дан давалаца крви и саопштила да ће у Београду 23. јуна председник Републике уручити граду Новом Саду признање за најхуманију средину, за 100, 75 и 50  добровољних давања крви.
Она је уручила висока признања вишеструким даваоцима крви и 26 плакета, које је добило: 9 средњих школа, 5 факултета и 12 колектива.

Плакету за најхуманију средину у 2008. години, додељену СШУП - ЦОПО примила је директорка, гђа Биљана Пушкар.

                            

Проф. др Мира Говорчин, шеф катедре за радиологију  Универзитета у Новом Саду - Медицински факултет, поздравила је присутне, честитала Светски дан давалаца крви и истакла да је Нови Сад са 7,02 % добровољних давања крви најхуманија средина. Такође се захвалила свим добровољним даваоцима крви поручујући да чувају своје здравље како би сачували животе многих.

У име директора Завода за трансфузију крви др Чедомира Гавранчића,  обратила се др Слободанка Спасовић,  поздравила све организаторе и учеснике ове акције поручујући им да остану верни свом опредељењу. Др Спасовић је уручила и  пригодне поклоне (ручне часовнике) и плакете онима који су остварили јубиларни број давања крви - 50. 75 и 100 пута.

У име награђених захвалио се Душко Радојчић, сарадник волонтер, истичући да смо играјући ову игру, сви ми шампиони.

На крају се присутнима обратила и председница Удружења еминентних добровољних давалаца крви Новог Сада "Изворни клуб 100", Мирјана Курбалија, која је нагласила да је Нови Сад, од 1997. године до данас, дао 181 еминентног даваоца крви.

Свечаност је завршена коктелом у холу Градске скупштине.


Најхуманији средњошколци

- Од освојених 26  плакета у 2008. години на нивоу града Новог Сада, девет су освојиле средње школе које су у редовима пунолетних ученика имале више од 40 % давања крви - рекла нам је др Слободанка Спасојевић из Службе мотивације давалаца крви, Завода за трансфузију крви Војводине.

Уколико се желе поредити најбољи међу најбољима, редослед на основу процената давања крви у 2008. години био  би следећи:
1. Средња школа унутрашњих послова - Центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици:  124,31%, или  634 давања крви;
2. Пољопривредна школа са домом ученика у Футогу:  95,06%  (214 давања);
3. Машинска школа: 94,50%  ( 121 давање);
4. Економска школа "Светозар Милетић":  80,17 % ( 361 давање);
5. Медицинска школа  "7. април" :  76,31% (247давања);
6. Техничка школа "Јован Вукановић": 60,33% или 228 давања крви;
7. Саобраћајна школа "Пинки" :  58%  или 151 давање;
8. Електротехничка школа  "Михаило Пупин ": 56,59% (223 давања) и
9. Техничка школа "Павле Савић": 43,24%  или 61 давање крви.

- Велико је задовољство  сарђивати са овако дивним и несебичним младим људима! - каже докторка Спасојевић.


Ј. Обрадовић     3. 7. 2009.

 

Представа за одликаше


ИПА - Интернационална полицијска асоцијација

Представа за матуранте одлилкаше

 

Мала свечаност за одликаше последње генерације Средње школе унутрашњих послова приређена је 26. маја 2009.

 

 

 

 

За одличан успех и примерно владање током све четири године, 53 ученика је похваљено и  награђено књигама.

 

 

 

 

 

 

 

За најбољег спортисту године проглашен је Александар Пајкић. 
 

 

 

 

Том приликом ИПА Регија Нови Сад приредила је и једно изненађење . У њихову част глумац Љубивоје Тадић (млађи) одиграо је одломак из монодраме "Чујте Срби, чувајте се себе", насталој на основу истоимене књиге Арчибалда Рајса.
 

О делу овог изузетног човека, полицајца и криминолога, г. Тадић каже:
- Књижица заслужује пажљиво читање. Од такве критике, не знам шта је Србима данас прече.

Песму о Рајсу, Војислава Илића млађег, отпевао је уз гитару Александар Филиповић, улични свирач из београдске Кнез Михајлове улице, историчар уметности и археолог.

 

Јасна Обрадовић  27.5.2009.

 

 

 

 

 

 

 

Беби егзит

 

На Петроварадинској тврђави је 23. и 24. маја 2009. било живо, весело и лепо. Музика, радионице, изложбе на бедемима, шатори, штафелаји, балони...
У Улици професија, своје занимање су представили и ученици и полазници Школе - Центра.

       

- Наша презентација под називом "Полиција твој пријатељ и помагач", имала је три целине које су се, углавном, одвијале у исто време - рекла је Зорка Ловре, организаторка нашег наступа на овој манифестацији. - На татамијима су представљене основне технике самоодбране из Наставног плана и програма за 4. разред СШУП-а и умеће Аикидо секције. Ове године је контакт са децом био још непосреднији него претходниих. Малишани су уживали кад им је било дозвољено да се са будућим полицајцима нађу на татамију и науче по нешто од борилачких вештина. 

 
   За најмлађе посетиоце Фестивала, а и оне који се тако осећају, припремили смо листове Бојанке. Цртеже са едукативним порукама у вези са безбедношћу, нацртао је лане млади Новосађанин Никола Поповић (рођен 1996. године).
За обојен један лист, деца су на поклон добијала целу Бојанку.

     
   Пажњу малишана привлачио је и полицајац на мотоциклу, представник Одељења саобраћајне полиције ППУ Нови Сад.

Док су ученици Школе, који су четири године савладавали борилачке вештине, наступили у кимонима,  полазници ЦОПО-а били су у свечаним униформама.
  

- То људи ретко имају прилику да виде, па су сви хтели да се сликају с нама - каже Божидар Зорић, 2/3. - За своје 23 године се нисам толико сликао, колико за тај један дан!
   За час ми је прошло време, а били смо на Тврђави цело поподне. Дружили смо се са децом, делили им бомбоне и Бојанке, цртали, одговарали на различита питања. Било је занимљиво и њима и нама.

 

 

Ј. Обрадовић  30.05.2009.


 

Фрушкогорски маратон

Девети мајски дан 2009. године био је идеалан за пешачење. Фрушку гору окупирали су љубитељи планинарења и природе.

- Организатору ове популарне и лепе манифестације помагало је 30 девојака и момака, добровољаца из 2. класе Центра - каже Јово Кусић, ментор котренер у ЦОПО-у. -  Они су радили на обезбеђењу, регулисали су саобраћај и попуњавали такмичарима листиће са њиховим подацима.


- Било је тако пуно људи, да је нас на неким местима било и мало - мисли Наташа Максимовић, 2/3. -  Маратон је почео на Поповици, у 10 сати, али су учесници од раног јутра д олазили са свих страна - из БиХ, Хрватске, Немачке, Мађарске... Из разних крајева наше земље.

 

 


Неколико наших полазника је било распоређено на паркингу, као помоћ саобраћајној полицији. Неки су делили пријаве и књижице. Ја сам организовала ко ће где бити. Највећа гужва је била на месту за пријављивање. Ту ми је фалило још петоро. У једном тренутку градски аутобус није могао да прође. Остао је заробљен у маси. Нас четворо смо били ту и помогли. Нико није био повређен, а аутобус је наставио пут. 

 


Мада су на почетку обуке, полазници 2. класе укључују се у све активности Школе - Центра. До сада су са ученицима 38. класе учествовали на Беби егзиту, а спремају се и за прославу Дана МУП-а на Макишу.

 

 

Ј. О.                      5.6.2009

 

100 новинара

Сусрет новинарских секција, намењен професорима и ученицима који се баве припремом и уређивањем школских листова и часописа, одржан је 2. 4. 2009. године у СШУП - ЦОПО-у, у организацији Новинарске секције Школе - Центра у сарадњи са Новосадском новинарском школом (ННШ).

Учесници
Осми Сусрет је, уз петоро представника и радионичара из ННШ, окупио 77 ученика и 18 професора из 16 средњих школа Јужно-бачког округа, који су представили и своје школске листове:
1. Гимназија "Исидора Секулић" - "Исидора" и "Исидорини сапутници",
2. Гимназија "Јан Колар" из Бачког Петровца - "Сладкович",
3. Гимназија "Ј. Ј. Змај" - "Скамија",
4. Гимназија "Лаза Костић" - "Каламбур",
5. Гимназија "Светозар Марковић" - "Гимназијалац" и "Светин лист",
6. Гимназија "Светозар Милетић" из Србобрана - "Мозаик",
7. ЕТШ "Михајло Пупин" - "Позитрон",
8. Карловачка гимназија - "Бранко",
9. Медицинска школа "7. април" - "Дрво живота",
10. Саобраћајна школа "Пинки" - "Саобраћајац",
11. Средња машинска школа - "Машинац",
12. СШ "Лукијан Мушицки" из Темерина - "Генарација",
13. СШУП - ЦОПО - "Млади полицајац",
14. ТШ "Јован Вукановић" - "Прави смер",
15. ТШ "Павле Савић" - "Алхемичар" и
16. Школа за дизајн "Богдан Шупут", чији лист је још увек у припреми.

Младе новинаре и њихове професоре поздравила је директорка Школе - Центра, госпођа Биљана Пушкар, која је затим упознала госте са трансформацијом наше школе и променама које се у њој дешавају.

О овом и претходним сусретима, рекла неколико речи професорица Јасна Обрадовић, организаторка ових сусрета. Она је затим упознала учеснике семинара о програму овогодишњег Сусрета.

У име ННШ обратила се доц. др Дубравка Валић Недељковић, истакла дугогодишњу успешни сарадњу наших двеју школа и издвојила сличности полицијског и новинарског посла.

Радионице
Овогодишњи Сусрет имао је 4 радионице, у које су били укључени сви полазници. Предавање и радионицу за професоре - Будућност школских новина и Анализа школских листова, држао је Динко Грухоњић, председник Независног друштва новинара Војводине, предавач на Филозофском факултету, Одсек за медијске студије.

Ученици су били подељени у 2 групе и обе су биле ангажоване у двема радионицама. Водили су их Дејан Пралица, асистент на Филозофском факултету, Одсек за медијске студије и Смиљана Милинков, стручна сарадница на Филозофском факултету, Одсек за медијске студије, новинарка Радија 021.
Теме су биле актуелне и занимљиве: Интернет издања школских новина и Фацебоок.

У оквиру радионице Интернет издања школских новина, ученици су имали задатак да осмисле и скицирају почетну страну замишљеног сајта своје школе.
Прво место освојила је Медицинска школа "7. април". Ученици Гимназије "Лаза Костић" били су други, а представници наше Новинарске секције, Игор Вучковић и Милан Петровић, освојили су 3. место.
У току дана гости су обишли круг Школе - Центра, Тактичку кућу и спортску халу и били на заједничком ручку.
Семинар су пратили и чланови наше Фото-секције.

- Овај семинар је и за ђаке и за професоре прилика да стекну специјализована знања из области новинарства, - рекла је Елена Поповић, наша сарадница из Новосадске новинарске школе. - На сваком од осам до сада одржаних Сусрета расте и број школа и број учесника. Ипак, у једној групи не би требало да буде више од 20 ученика, па је овог пута радионичарима било тешко да организују рад тако великих група полазника.

13. 4. 2009.
Ј. Обрадовић

Конкурс за упис на Криминалистичко - полицијску академију


                                                                    КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКА АКАДЕМИЈА
                                                                             у Београду, Ул. цара Душана  бр. 196
                                                                      телефон: +381 11 3107-103, +381 11 3107-111
                                                                                          www.kpa.edu.rs

                                                                                               о б ј а в љ у ј е

                                                                                              К  О  Н  К  У  Р  С
                                                                           ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ
                                                        СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА ОСНОВНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА
                                                                                  у трајању од четири године
                                                                             У ШКОЛСКОЈ 2009/2010. ГОДИНИ


Криминалистичко-полицијска академија у Београду, у школској 2009/2010. години, уписаће:
·    70 студената који се финансирају из буџета  (од којих до 15 студената женског пола) и
·    150 студената који се сами финансирају
.
 
Услови конкурса

1. општи услови
Право учешћа на конкурсу имају држављани Републике Србије, са завршеним средњим образовањем стеченим у Средњој школи унутрашњих послова или у другој средњој школи четворогодишњег трајања.

2. посебни услови
Поред општих услова конкурса, кандидати морају испуњавати и законом утврђене безбедносне услове за пријем у радни однос у Министарство унутрашњих послова, као и посебне услове у погледу година живота, здравственог стања и морфолошког статуса и пријемног испита које ближе утврђује министар унутрашњих послова Републике Србије.
У погледу година живота:
·    кандидати из грађанства рођени 1987. године и млађи,           
·    кандидати из Министарства унутрашњих послова без ограничења у погледу година живота;

У погледу здравственог стања и морфолошког статуса:
·    кандидати су обавезни да приликом подношења пријаве на конкурс приложе и уверење о испуњености ових услова издатих од лекарске комисије Завода за здравствену заштиту радника Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Трошкове здравственог прегледа сносе кандидати;
·    здравствени преглед се обавља у Заводу за здравствену заштиту радника Министарства унутрашњих послова у Београду, Дурмиторска број 9, са почетком у 7.30 часова и то од 06.04. до 27.04.2009. године;
·    кандидати приступају  прегледу, по редоследу пријављивања путем телефона:
      011 3615 372 или 063 469 821 свакодневно од 9.00 до 15.00 часова или
      на е-маил ззззмуп@еунет.рс ;

·    трошкови прегледа износе: 4.000,00 динара и
          уплаћују се на рачун број: 840-348667-78, позив на број: 100182356,
          Прималац: Завод за здравствену заштиту радника МУП-а, Београд,
          Сврха уплате: здравствени преглед;
·    дан уочи прегледа кандидати треба да конзумирају лакшу храну до 18.00 часова, а да изоставе интензивнију физичку активност и унос алкохола. Ујутру, на дан прегледа не доручковати и не пити заслађене течности;
·    кандидати који испуне услове у погледу здравственог стања подвргавају се тестирању на употребу психоактивних супстанци. Трошкови тестирања се уплаћују на дан прегледа на благајни Завода за здравствену заштиту радника МУП-а.
На преглед обавезно понети:
·    личну карту или пасош,
·    примерак уплатнице за трошкове прегледа

Услови морфолошког статуса су:
·    за кандидате мушког пола -  телесна висина најмање 1,70 м и телесна маса у толеранцији до 5 кг више односно до 10 кг мање у односу на телесну висину умањену за 100 цм, и
·    за кандидате женског пола - телесна висина најмање 1,63 м и телесна маса у толеранцији до 3 кг више односно до 12 кг мање у односу на телесну висину умањену за 100 цм.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ

1.    Тест одређених базично-моторичких способности (максимално 20 бодова)
2.    Психо тест (максимално 20 бодова)
3.    Тест знања из српског језика и књижевности  (максимално 20 бодова)

Ревизија тестова пријемног испита није могућа.

Утврђивање  редоследа кандидата за упис


Основ за утврђивање редоследа  кандидата за упис је:
·    општи успех у току средњег образовања који се вреднује укупним бројем бодова од 16 до 40 и представља удвојени збир просечних оцена у првом, другом, трећем и четвртом разреду, с тим да се рачунање врши заокруживањем на две децимале;
·    успех на пријемном испиту који се вреднује укупним бројем бодова од 0 до 60.

Ранг листа пријављених кандидата који су тестирани на пријемном испиту и испуњавају посебне законом утврђене безбедносне услове за пријем у радни однос у Министарство унутрашњих послова објављује се на огласној табли Академије и интернет страници Академије (www.кпа.еду.рс).
На ранг листу пријављених кандидата може се поднети жалба декану Академије у року од три дана од дана објављивања ранг листе. Декан решава по жалби у року од три дана од дана подношења жалбе.
Коначна ранг листа је основ за упис кандидата.
Право уписа стиче кандидат који је на коначној ранг листи рангиран у оквиру одобреног броја  студената за упис (70 + 150). Упис кандидата обавиће се у року од 15 дана од дана коначности ранг листе.
Ако се кандидат који је остварио право на упис не упише у наведеном року, Академија ће  уписати уместо њега  другог кандидата према редоследу на коначној ранг листи.
Кандидат који не испуни услов за упис, може подићи документа на шалтеру студентске службе Академије.

   
Пријаву на конкурс кандидати подносе лично на шалтеру Студентске службе од 13.04. до 05.05.2009. године, закључно и то радним даном од 13 до 19 часова, у Београду, Улица  цара Душана бр. 196, Земун.
Уз пријаву се подносе:
1.    оригинална сведочанства сва четири разреда средње школе и диплома о завршеној средњој школи (могу и оверене фотокопије);
2.    уверење да се против кандидата не води кривични поступак (не старије од шест месеци);
3.    извод из матичне књиге рођених (не старије од шест месеци);
4.    уверење о држављанству (не старије од шест месеци);
5.    уверење о здравственом стању;
6.    потврда о извршеној уплати манипулативних трошкова.

Кандидати који четврти разред средње школе завршавају у школској 2008/09. години, уз пријаву подносе уверење (потврду) средње школе о успеху на првом полугодишту или фотокопију ђачке књижице са подацима о успеху на првом полугодишту са ђачком књижицом на увид. Кандидати су дужни да уверење или сведочанство о завршеном четвртом разреду средње школе са просечном оценом, доставе до 10. јуна 2009. године, а диплому о завршеној средњој школи одмах по издавању, а најкасније до 30. јуна 2009. године.

   
Приликом подношења пријаве на конкурс кандидати уплаћују на име манипулативних трошкова конкурса 2.500,00 динара на рачун број
840-1751666-08, прималац: Криминалистичко-полицијска академија, сврха уплате: манипулативни трошкови, а потврду о уплати предају приликом подношења пријаве.
О времену и распореду полагања пријемног испита кандидати ће бити обавештени приликом подношења пријаве на конкурс на шалтерима Студентске службе.
Приликом подношења пријаве потребно је да кандидат попуни образац који садржи податке који се односе на кандидата, оца, мајку и супруга-у кандидата: презиме и име, име оца, девојачко презиме мајке, јединствен матични број, број личне карте, ПУ издавања личне карте, датум рођења, место рођења, републику-државу рођења, место становања, адресу становања, назив и место запослења, место, општину и годину од када има пребивалиште на територији Р Србије.
Висина школарине за студенте који се сами финансирају износи 66.000,00 динара. Школарина обухвата уџбенике, коришћење опремљених наставних простора, информатичког центра, Библиотеке, приступ информационим системима и ресурсима Министарства унутрашњих послова Републике Србије као наставне базе, коришћење теретане, спортско рекреативног центра, стрељане, интернет кафеа, а све у функцији квалитетног наставног процеса.
Износ од 66.000,00 динара уплаћује се једнократно или у три једнаке месечне рате на рачун број 840-1751666-08, прималац: Криминалистичко-полицијска академија; сврха уплате: школарина.

   
Студент који положи све испите утврђене студијским програмом основних академских студија стиче стручни назив КРИМИНАЛИСТА.
Студент који се финансира из буџета закључује једногодишњи уговор са Министарством унутрашњих послова Републике Србије којим се прецизирају међусобна права и обавезе. Овим студентима Министарство унутрашњих послова Републике Србије обезбеђује месечну стипендију у износу од 10.000,00 динара и уџбеничку литературу у издању Криминалистичко-полицијске академије.
На Криминалистичко-полицијској академији постоји могућност смештаја студената без исхране. Цена смештаја у Студентском дому компатибилна је цени смештаја у Студентском центру Београд.

 

 

                                                                        К  О  Н  К  У  Р  С
                                                      ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ
                                     СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА ОСНОВНИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА
                                                                  у трајању од три године
                                                          У ШКОЛСКОЈ 2009/2010. ГОДИНИ


Криминалистичко-полицијска академија у Београду, у школској 2009/2010. години, уписаће:
·    50 студената који се финансирају из буџета (од којих до 15 студената женског пола) и
·    150 студената који се сами финансирају.

 
Услови конкурса

1. општи услови
Право учешћа на конкурсу имају држављани Републике Србије, са завршеним средњим образовањем стеченим у Средњој школи унутрашњих послова или у другој средњој школи четворогодишњег трајања.

2. посебни услови
Поред општих услова конкурса, кандидати морају испуњавати и законом утврђене безбедносне услове за пријем у радни однос у Министарство унутрашњих послова, као и посебне услове у погледу година живота, здравственог стања и морфолошког статуса и пријемног испита које ближе утврђује министар унутрашњих послова Републике Србије.
У погледу година живота:
·    кандидати из грађанства рођени 1987. године и млађи,           
·    кандидати из Министарства унутрашњих послова без ограничења у погледу година живота;

У погледу здравственог стања и морфолошког статуса:
·    кандидати су обавезни да приликом подношења пријаве на конкурс приложе и уверење о испуњености ових услова издатих од лекарске комисије Завода за здравствену заштиту радника Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Трошкове здравственог прегледа сносе кандидати;
·    здравствени преглед се обавља у Заводу за здравствену заштиту радника Министарства унутрашњих послова у Београду, Дурмиторска број 9, са почетком у 7.30 часова и то од 06.04. до 27.04.2009. године,
·    кандидати приступају  прегледу, по редоследу пријављивања путем телефона: 011 3615 372 и 063 469 821 свакодневно од 9.00 до 15.00 часова или на е-маил ззззмуп@еунет.рс;
·    трошкови прегледа износе: 4.000,00 динара и уплаћују се
             на рачун број: 840-348667-78, позив на број: 100182356,
             Прималац: Завод за здравствену заштиту радника МУП-а, Београд,
             Сврха уплате: здравствени преглед;
·    дан уочи прегледа кандидати треба да конзумирају лакшу храну до 18.00 часова, а да изоставе интензивнију физичку активност и унос алкохола. Ујутру, на дан прегледа не доручковати и не пити заслађене течности,
·    кандидати који испуне услове у погледу здравственог стања подвргавају се тестирању на употребу психоактивних супстанци. Трошкови тестирања се уплаћују на дан прегледа на благајни Завода за здравствену заштиту радника МУП-а.
На преглед обавезно понети:
·    личну карту или пасош,
·    примерак уплатнице за трошкове прегледа

Услови морфолошког статуса су:
·    за кандидате мушког пола -  телесна висина најмање 1,70 м и телесна маса у толеранцији до 5 кг више односно до 10 кг мање у односу на телесну висину умањену за 100 цм, и
·    за кандидате женског пола - телесна висина најмање 1,63 м и телесна маса у толеранцији до 3 кг више односно до 12 кг мање у односу на телесну висину умањену за 100 цм.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ

1.    Тест одређених базично-моторичких способности (максимално 20 бодова)
2.    Психо тест (максимално 20 бодова)
3.    Тест знања из српског језика  (максимално 20 бодова)

Ревизија тестова пријемног испита није могућа.

Утврђивање  редоследа кандидата за упис


Основ за утврђивање редоследа  кандидата за упис је:
·    општи успех у току средњег образовања који се вреднује укупним бројем бодова од 16 до 40 и представља удвојени збир просечних оцена у првом, другом, трећем и четвртом разреду, с тим да се рачунање врши заокруживањем на две децимале;
·    успех на пријемном испиту који се вреднује укупним бројем бодова од 0 до 60.

Ранг листа пријављених кандидата који су тестирани на пријемном испиту и испуњавају посебне законом утврђене безбедносне услове за пријем у радни однос у Министарство унутрашњих послова објављује се на огласној табли Академије и интернет страници Академије (www.кпа.еду.рс).
На ранг листу пријављених кандидата може се поднети жалба декану Академије у року од три дана од дана објављивања ранг листе. Декан решава по жалби у року од три дана од дана подношења жалбе.
Коначна ранг листа је основ за упис кандидата.
Право уписа стиче кандидат који је на коначној ранг листи рангиран у оквиру одобреног броја  студената за упис (50 + 150). Упис кандидата обавиће се у року од 15 дана од дана коначности ранг листе.
Ако се кандидат који је остварио право на упис не упише у наведеном року, Академија ће  уписати уместо њега  другог кандидата према редоследу на коначној ранг листи.
Кандидат који не испуни услов за упис, може подићи документа на шалтеру студентске службе Академије.

  
Пријаву на конкурс кандидати подносе лично на шалтеру Студентске службе од 13.04. до 05.05.2009. године, закључно и то  радним даном од 13 до 19 часова, у Београду, Улица  цара Душана бр. 196, Земун.
Уз пријаву се подносе:
1.    оригинална сведочанства сва четири разреда средње школе и диплома о завршеној средњој школи (могу и оверене фотокопије);
2.    уверење да се против кандидата не води кривични поступак (не старије од шест месеци);
3.    извод из матичне књиге рођених (не старије од шест месеци);
4.    уверење о држављанству (не старије од шест месеци);
5.    уверење о здравственом стању;
6.    потврда о извршеној уплати манипулативних трошкова.

Кандидати који четврти разред средње школе завршавају у школској 2008/09. години, уз пријаву подносе уверење (потврду) средње школе о успеху на првом полугодишту или фотокопију ђачке књижице са подацима о успеху на првом полугодишту са ђачком књижицом на увид. Кандидати су дужни да уверење или сведочанство о завршеном четвртом разреду средње школе са просечном оценом, доставе до 10. јуна 2009. године, а диплому о завршеној средњој школи одмах по издавању, а најкасније до 30. јуна 2009. године.

   
Приликом подношења пријаве на конкурс кандидати уплаћују на име манипулативних трошкова конкурса 2.500,00 динара на рачун број
840-1751666-08, прималац: Криминалистичко-полицијска академија, сврха уплате: манипулативни трошкови, а потврду о уплати предају приликом подношења пријаве.
О времену и распореду полагања пријемног испита кандидати ће бити обавештени приликом подношења пријаве на конкурс на шалтерима Студентске службе.
Приликом подношења пријаве потребно је да кандидат попуни образац који садржи податке који се односе на кандидата, оца, мајку и супруга-у кандидата: презиме и име, име оца, девојачко презиме мајке, јединствен матични број, број личне карте, ПУ издавања личне карте, датум рођења, место рођења, републику-државу рођења, место становања, адресу становања, назив и место запослења, место, општину и годину од када има пребивалиште на територији Р Србије.
Висина школарине за студенте који се сами финансирају износи 66.000,00 динара. Школарина обухвата уџбенике, коришћење опремљених наставних простора, информатичког центра, Библиотеке, приступ информационим системима и ресурсима Министарства унутрашњих послова Републике Србије као наставне базе, коришћење теретане, спортско рекреативног центра, стрељане, интернет кафеа, а све у функцији квалитетног наставног процеса.
Износ од 66.000,00 динара уплаћује се једнократно или у три једнаке месечне рате на рачун број 840-1751666-08, прималац: Криминалистичко-полицијска академија; сврха уплате: школарина.

 
Студент који положи све испите утврђене студијским програмом основних струковних студија стиче стручни назив СТРУКОВНИ КРИМИНАЛИСТА.
Студент који се финансира из буџета закључује једногодишњи уговор са Министарством унутрашњих послова Републике Србије којим се прецизирају међусобна права и обавезе. Овим студентима Министарство унутрашњих послова Републике Србије обезбеђује месечну стипендију у износу од 10.000,00 динара и уџбеничку литературу у издању Криминалистичко-полицијске академије.
На Криминалистичко-полицијској академији постоји могућност смештаја студената без исхране. Цена смештаја у Студентском дому компатибилна је цени смештаја у Студентском центру Београд.
 

 

Придружите нам се!

У припреми је Монографија Средње школе унутрашњих послова. Књига ће обухватити период од изградње зграде, до завршетка школовања последње генерације.
У прилогу ће бити имена ученика свих 38 класа.
Молимо вас да нам се придружите у раду на тако обимном делу. Пошаљите нам своје прилоге, успомене, сугестије, идеје, скениране фотографије...

Унапред се захваљујемо,                              

Тим за израду Монографије
 

Наш допринос укидању виза

Прва мисија за процену органа за спровођење закона у Републици Србији - правосуђе, слобода, безбедност, која је боравила у нашој земљи од 2. до 6. фебруара 2009. године, посетила је СШУП - ЦОПО 4. 2. 2009. године.

Начелник Управе за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку, мр Јанош Копас и представници Школе - Центра дочекали су четворочлану делегацију Мисије.

Након представљања система обуке и образовања полиције у нашој земљи, уследило је неколико питања гостију, која су се односила на наставне планове и програме, реализовање обуке и начин селекције кандидата за полазнике Центра.

Посета је завршена каратким обиласком кабинета за стране језике и Тактичке куће.
 

Школска слава

Светосавска академија

Неуобичајен звук прошао је нашом биоскопском салом 27. јануара 2009. године - зашуштале су униформе, док су се руке подизале да се прекрсте.
Сала је била пуна. Они који су на Светосавску академију стигли после 13 часва, стајали су иза задњих редова, у којима су седели питомци 38. класе, њихови наставници, командири, домаћини и гости. Малишани из Дечијег села са својим васпитачима седели су у првим редовима, као и г.  Јанош Копас, руководство Школе - Центра, свештеници овдашњи и представници Канцеларије Мисије ОЕБС-а у нашој земљи. Сасвим напред, биле су професорице српског језика, организаторке ове свечаности - Радојка Врањковић, Светлана Гајић и Маријана Милановић, која је припремила и презентацију "Шта се све зове по имену светог Саве".

Свечана академија почела је  Светосавском химном, коју су отпевала деца Дечијег села. Они су приказали и део свог Светосавског програма. Изузетно добри, као и увек, били су испраћени топлим аплаузом.

Славски колач ломили су са свештеницима Цркве свете Петке из Сремске Каменице, Теодором  Катићем и Јовицом Јовановићем, г. Јанош Копас, наша директорка Биљана Пушкар и њени помоћници Душан Поповић и Мирослав Мијаиловић и ученици Школе.

Стихове о светом Сави рецитовали су матуранти Милош Сретеновић, Павле Краговић, Милош Спасић, Мирко Благојевић, Марко Благојевић, Горан Ђорђевић и Милош Драгољубовић. Народна предања казивали су Синиша Јакшић, Богдан Ђондовић, Бојан Лазаревић и Милош Дејановић.

Сцена је била сасвим једноставна. На зиду насупрот публици, стајале су само три слике. У средини  "Хиландар", рад нашег некадашњег професора Драгана Јајића, а уз њега "Свети Сава" и "Свети Симеон" професора Јована Ковачевоћа.

После свечаног дела програма гости и домаћини наставили су дружење у школском клубу.
                                                                                                                                                             Ј. О.
 

Испраћај пензионера

Господари свог времена

У оваквим тренуцима свакоме се учини да је тек јуче отворио врата и закорачио у обавезе, борбе и бриге свакодневице у којој се живот одмотава, али и испуњава.
Чини вам се да је то бескрајни пут али дан по дан, нанижу се тренуци и стигне до врата која воде у слободу.
Сада ћете моћи да проводите своје време како ви хоћете - без журбе, притисака обавеза; без страха да нећете стићи ни постићи.
Слободни сте и своји!
Нека вам здравље и срећа, смех и радост, попут лампиона осветле дуг пут пред вама.

 Овим речима обратила се госпођа Биљана Пушкар, директорка Школе - Центра, будућим пензионерима, на свечаности која је у нашем клубу организована 29. 12. 2008. године.

 

Током протекле године, у пензију су отишли: Негослав Дошен - наставник Криминалистике, Дмитар Ковљенић - наставник Безбедности саобраћаја, Бошко Милутиновић - инструктор вожње, Светозар Парента - наставник Правила службе, Томо Радомировић - васпитач-командир вода, Младен Савић - информатичар, Мирослав Стефанишин - васпитач-командир вода  и Миле Танасковић - запослен на центру везе.

Овој свечаности, којом је обележен и испраћај прошле и долазак нове године, присуствовали су и представници Управе за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку. Честитајући ученицима и свим запосленима предстојеће празнике, начелник Управе, мр Јанош Копас је рекао:

- У протеклој години постигли сте значајне успехе. Школовање је завршила претпоследња, 37. класа. Убрзо ће и 38, а тиме ће Школа отићи у историју. Упоредо са њима, обучавала се овде у Сремској Каменици и прва класа ЦОПО-а, чиме почиње ново поглавље у животу ове установе.
Ј. О.
 

Логоровање

                                                                                                                                                                            Одмах након завршетка наставе, тадашњи ученици треће године кренули су са својим старешинама на пут ка Гочу. На војнополицијској обуци провели су 17 дана. Као и протеклих година, били су подељени у две смене -  првој, која је трајала од 20. јуна до 7. јула 2008. године, били су  1, 2, 3, 7, 9. и 11. вод, а други део класе је боравио на Гочу од 8. до 25. јула.
   Упркос великим врућинама у првој, и киши и лошем времену у другој смени,  начелник 38. класе Саша Бранковић, његов заменик Благота Бањац и командири, задовољни су резултатима које су постигли овом обуком.

 


У условима које пружају отворен простор и планина, било је могуће обрадити различите војне и полицијске наставне области: оријентацију помоћу карте и различитих предмета у природи, заседу, потрагу, претрес, блокаду... 
   У оквиру тактичке обуке, изведена су по два бојева гађања - из пиштоља и из пушке.
   Поред редовне наставе, кадети су имали прилику да се сретну са представницима Специјалних антитерористичких јединица који су долазили да им практично покажу како се ради са експлозивом и средствима за његово активирање.
   - Оно што су учили у Школи, у кабинету, наши ученици могли су да виде у стварности - рекао нам је господин Бањац, професор Одбране и заштите. - У стварним условима, а  у безбедном окружењу, видели су моћ експлозива.
   Недељом није било предавања. Пре подне је организован "спортски дан". Поред спортова којима се и иначе баве, наши момци су имали прилику да се огледају и у неким већ помало заборављеним дисциплинама, какве су надвлачење конопца и бацање камена с рамена. Недељно поподне је било резервисано за посете.
   - Сви смо помало субјективни када говоримо о својој класи, али могу ипак да кажем да су момци били сјајни - вредни, озбиљни и заинтересовани - каже г. Бањац. - Иако су крај дана дочекивали преморени, мислим да ће и њима, као и претходним генерацијама,  логоровање остати у лепом сећању. 

 
Један радни дан
 

Дан је за наше кадете на Митровом пољу почињао у 5.15, јутарња гимнастика у
5.30, а доручак у 6 сати. После припреме и смотре у 7, излазили су на наставу од 7.15 до 12.40. Ручак је почињао у 13, и следио је одмор од 13 до 15.30.
   Поподневна настава почињала је у 16, а завршавала се у 18.20. Уморне кадете, чекала је вечера у 19. Иако је повечерје било у 22 сата, већина би заспала већ у 21.
 

 

 

И на делу и на јелу   

Недељом није било предавања. Мада је током целе седмице било пуно напорних активности, наши момци имали су и воље и снаге и за различите спортове. Поред оних којима се и иначе баве, имали су прилику да се огледају и у неким већ помало заборављеним дисциплинама, какве су надвлачење конопца и бацање камена с рамена. 
   Недељно поподне је било резервисано за посете. Родитељи и рођаци ђака који живе у  близини, долазили су да их виде.  Печење, торте и друге специјалитете које су доносили, сви су братски делили.
 

24. 9. 2008.                                                                                                                       Јасна Обрадовић