Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције 2021. године
  Контактирајте са  нама у вези Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције 2021. године  

Контактирајте нас за више информација
X


Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележавају се у сећање на 1862. годину када је српска Жандармерија одиграла пресудну улогу у догађају код Чукур чесме у Београду.

Град Београд је 19. и 20. маја био у знаку полиције. Ове године Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције одржани су на два места. Најпре 19. маја на Калемегдану тактичко- техничким збором, а онда 20. маја свечаном церемонијом испред Палате Србија и заклетвом 1.337 нових полицајских службеника, којој је присуствовао и највиши државни врх.

Током централне манифестације обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције најбољим полицијским службеницима који су се истакли оствареним резултатима уручене су медаље.
   

У склопу обележавања Дана Министарства и Дана полиције, припадници Министарства унутрашњих послова су на Калемегдану на тактичко- техничком збору приказали своје вештине и опрему, а програм је био прилагођен и најмлађима који су могли да уживају у дружењу са полицијским службеницима и да се упознају са полицијском професијом.

Коњаници Полицијске бригаде, Оркестар полиције и припадници различитих организационих јединица Министарства су традиционално продефиловали Кнез Михаиловом улицом до Калемегдана.
   

На техничко- тактичком збору грађани су имали прилику да се упознају и са вештинама, опремом и возилима која полиција користи у свом раду, док су најмлађи суграђани уз едукативне програме, сликовнице и цртеже имали прилику да науче како да се безбедно понашају, а уз помоћ припадника Специјалне-антитерористичке јединице најмлађи су се пењали на вештачку стену. Свакако највећа атракција је спектакл који су направили припадници Сектора за ванредне ситуације и њихова непревазиђена пена парти.

   
   
   

Као и претходних година, Центар је наступио у оквиру ове свечане манифестације заједно са колегама са Криминалистичко полицијског универзитета, а овог пута смо од активности организовали информисање о полицијској професији, условима за упис као и о самој обуци у Центру; активност за најмлађе - Бојанку „Полиција твој пријатељ и заштитник“ и изложбу Симунишн (Симунитион) муниције - вежбовни пиштољ ЦЗ-99, пушка М21 „Застава‟, симунишн муниција, маска, оковратник и суспензор (заштитна опрема).

            

Посебно интересовање и пажњу, како међу најмлађима, тако и међу старијим грађанима изазвао је наш штанд . Ентузијазам и осмех младих полазника и тренера Центра није јењавао цео дан у веселој игри са децом.

Дечији живот је попут комада папира на који свако ставља белешку. Овог пута су се полазници 27. класе Центра Бојана Нинковић и Иван Васић, као и њихови тренери Ивица Млађовић и Маријана Милановић, али и помоћник начелника Центра Драган Мрдаљ, потрудили да оставе трага у животима ових малих људи, које ми зовемо „деца‟, а да свака радионица буде забавна, поучна и да им ово дружење буде незаборавно.

Весела слика овог прелепог амбијента, дечија граја и њихова мала задовољна лица употпунила су овај диван сунчани дан на Калемегдану.
   
   
   

Деца нису дошла „празних руку‟ на наш штанд... Осмех, покоји пољубац, стисак руке, обећање да ће се наћи у редовима полиције једног дана и слика са полазницима за успомену.

Изложба симунишн оружја и муниције привукла је и старе и младе и није било особе која није одолела овом делу на штанду Центра. Сви су позирали са вежбовним симунишн пиштољем и пушком и на тренутак постали део оних којима су се до тада само издалека дивили.

 
 

Посебно треба похвалити ангажованост и посвећеност полазника 27. класе у овим активностима, као и њихову помоћ у осталим пословима који су саставни део реализације наступа Центра на оваквој манифестацији.

„Полиција твој пријатељ и заштитник од детињства‟ је мото који смо и овог пута оправдали.

 

Текст:

Маријана Милановић

Фотографије:

Маријана Милановић

МУП

   

 

Претходна страна   Горе