Дан МУП-а и полиције у Новом Саду
  Контактирајте са  нама у вези Дан МУП-а и полиције у Новом Саду  

Контактирајте нас за више информација
X


Дан Министраства, Дан полиције и Слава полиције Света Тројица прослављени су 23. 6. 2013. први пут ван Београда - у Новом Саду. Обележавање празника започело је дефилеом полицијских службеника од Трга слободе до Стадиона „Карађорђе“. Свечаност којој су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић и председник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, отпочела је интонирањем химне Републике Србије и прелетом хеликоптера са републичком заставом.


Пошто је поздравио присутне, председник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић је казао да пред полицијом стоје бројни задаци.
- Покренули смо бројне развојне процесе у оквиру Министарства, али они нису толико видљиви за грађане, а имају за циљ да полиција постане прави сервис грађана - рекао је министар Дачић и нагласио да се мора спречити трговина људима, трговина дрогом, корупција и сви видови криминала, као и да се мора обезбедити безбедан саобраћај. Он је истакао да је бити полицајац част и лични избор храбрих, поштених и смелих људи и честитао припадницима полиције њихов дан, а свим грађанима Србије пожелео миран сан, слободу и правду. 

Плакету највишег реда Министарства унутрашњих послова Републике Србије „Јаков Ненадовић“ министар унутрашњих послова доделио је председнику Републике Србије Томиславу Николићу. Честитајући полицији њен дан, председник је изјавио да плава полицијске униформа треба да буде синоним части и додао:
- Основни циљеви полиције морају да буду усмерени на обезбеђивање достојанственог и слободног живота, без страха од насиља и криминала и без утицаја криминалаца на функционисање државних органа, полиције пре свега.


Премијер је доделио плакете породицама полицајаца који су изгубили животе на службеним задацима. За изузетну храброст и пожртвовање плакете су додељење породицама полицајаца: Славољуба Банића, Мирослава Стаменковића, Саше Ђорђевића и Александра Минковића.
Новосађани су затим имали прилику да виде неке од ситуација у којима се полиција свакодневно налази у борби против криминала.


Студенти Криминалистичко-полицијске академије приказали су елементе обуке из специјалног физичког образовања.
Показну вежбу извели су бивши полазници 9. класе Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, сада полицајци приправници у ПУ за град Београд, који су обуку завршили у мају ове године. Њих шеснаесторо приказало је технике самоодбране садржане у Наставном плану и програму основне полицијске обуке. Технике су биле приказане редоследом којим се усвајају и увежбавају на часовима Одбрамбених вештина. То су вештине којима сваки полицајац влада након завршетка обуке: технике самоодбране полицијског службеника, употреба службене палице за блокирање, за ударац и као средство полуге, уз наношење најмање штетних последица. Интензивним тренингом и марљивим радом полазници Центра за годину дана овладају вештинама које ће у служби примењивати у складу са законским овлашћењима.


Свечаност су украсили малишани - чланови хора „Чаролија“ који су отпевали песму „Мој полицајац“.
Прослава је завршена је ревијалном фудбалском утакмицом припадника полиције и глумаца из филма „Монтевидео, Бог те видео!“.


Са трибина Стадиона свечаност је пратило око 7.000 гледалаца. Иако је време тих дана било врло топло, пажњу многих Новосађана привукао је и тактичко-технички збор, који је у оквиру обележавања празника одржан на платоу испред СПЦ „Војводина“, 22. и 23. 6. 2013. године.

 

Ј. Обрадовић
Фото: преузете са сајта www.блиц.рс

Претходна страна   Горе