Дајемо шансу свима
  Контактирајте са  нама у вези Дајемо шансу свима  

Контактирајте нас за више информација
X


Дајемо шансу свима

Регионална конференција „Интеграција припадника мањинских националних заједница у полицијску службу“, у организацији Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Републици Србији, одржана је од 27. до 29. маја 2013. године у Центру за основну полицијску обуку (ЦОПО) у Сремској Каменици.

- Министарство већ годинама има веома успешну сарадњу са Мисијом ОЕБС-а у Републици Србији у вези са интеграцијом припадника мањинских националних заједница у полицијску службу - рекао је на отварању Конференције државни секретар МУП-а Р Србије мр Владимир Божовић. Пожелевши свим учесницима на Конференцији  успешан и креативан рад истакао је да се оваквим афирмативним корацима, као што је и ова конференција, доприноси прихватању полиције као легитимне и делотворне организације, како на националном, тако и на регионалном или локалном нивоу. - Тиме се доприноси успостављању односа поверења, заснованог на доброј комуникацији и практичној сарадњи између полиције и мањина.  Успостављањем таквих односа не само што се побољшавају међуетнички односи већ се и доприноси ефикаснијем раду полиције. Тиме ми никога не фаворизујемо. Напротив. Дајемо шансу свима.

Учеснике су поздравили и шеф Мисије ОЕБС-а у Републици Србији Петер Буркхард, госпођа Карин Маршал прва секретарка Амбасаде Савезне Републике Немачке и начелница Центра за основну полицијску обуку Биљана Пушкар.
 
Представници центара или школа за основну полицијску обуку долазе из региона и Европске Уније - Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Немачка, Румунија, Србија, и Црна Гора.

- Циљ Конференције је, размена искустава како у погледу основне теме скупа - маркетинга, професионалног информисања, система селекције приликом пријема нових полазника на обуку, тако и у погледу саме стручне обуке - објаснила нам је  Зорка Ловре задужена за односе Центра с јавношћу и организаторка овог скупа. - Жеља нам је да се унапреди већ постојећа сарадња, као и да се остваре контакти између центара који до сада нису сарађивали. Посебно нам је било важно да омогућимо и полазаницима обуке из земаља учесница Конференције да се упознају и остваре контакте који ће им бити драгоцени у послу којим ће се бавити.

У току Конференције радило се у две одвојене групе. Она у којој су били представници руководстава центара за обуку, бавила се питањима пријема и селекције, положајем и стетусом основне полицијске обуке у односу на МУП и дирекцију полиције - дакле основном темом Конференције. Тренери стручних предмета су такође имали прилику да у оквиру својих одвојених сесија представе начин извођења, организацију обуке као и наставна средства и приручнике које користе.

Последњег дана, од представника свих делегација, чули су се изузетно добри утисци о организацији овог важног догађаја, као и жеља и потреба да се Конференција организује и убудуће. Издвајамо неке од њих.

Хоџа Мергим ( Hoxha Mergim ), директор Полицијског тренинг-центра албанске државне полиције, Саук, Тирана: „Уколико то буде било могуће, желео бих да следећа Конференција буде у Тирани. Овде су нас сви пријатељски дочекали. Хвала. Било је одлично.“

Химзо Кекић , шеф Одсека основне полицијске обуке Полицијске академије Федералног МУП-а, Сарајево: „Све што је добро, треба поновити. Захваљујем се МУП-у Републике Србије, ЦОПО-у, госпођи Пушкар и свим њеним сарадницима и честитам им на  професионализму.“

Стојан Стојанов , заменик директора Центра за специјализацију и професионалну обуку полиције, Пазарџик: „Веома смо срећни што смо били овде. Сад нисмо само колеге, него и пријатељи. Добродошли у Бугарску!“

Русу Габриел Виргил , заменик директора и Тамаш Циприан, наставник Школе полиције „ Septimu Muresan“, Cluj-Napoca : „Овде смо много научили. Ретко имамо овакво искуство. Могли смо да закључимо да међу нама има много сличности. Надам се да ћемо следећи пут моћи рећи да је ово био почетак побољшања услова обуке и сарадње установама које се баве обуком полиције у овом делу Европе.

- Ово је била изузетно занимљива и корисна манифестација, добар пример за све нас  - рекао нам је непосредно после завршне сесије Хелмар Термер , начелник 29. Јединице за обуку 7. одреда Баварске полиције у приправности Zulcbah–Rozenberg , испостава Набург ( Nabburg ). - За мене су разговори са колегама из других замаља били драгоцени. Мој колега Оливер Мињон ( Oliver Mignon ), заменик начелника 26. Јединице за обуку нашег одреда, био је као предавач на Семинару „Методика и дидактика у полицијском образовању“ 2010. године, тако да сам већ имао прилику да чујем његове позитивне утиске о овом Центру, Вашој земљи и Вашем народу.

Млади чланови делегација

Међу учесницима Конференције било је и четворо полазника/студената - Ејдона Дано (Тирана, Албанија), Георги Ставрев (Пазарџик, Бугарска), Мирослав Војиновић (Даниловград, Црна Гора) и Боб Алин (Клуј-Напока, Румунија). Са својим домаћинима - полазницима ЦОПО-а, они су три дана присуствовали редовној обуци у Центру, дружили се и показали им Нови Сад и Петроварадинску тврђаву. За све њих ово је било јединствено искуство. Склопили су нова пријатељства, која ће им бити корисна у будућем послу, а за сада ће се наставити захваљујући друштвеним мрежама.

Текст: Јасна Обрадовић
Фото: Милан Обрадовић - ОЕБС, А. Гајић и Ј. Обрадовић - ЦОПО
 

Претходна страна   Горе