Чоколада уместо цвећа
  Контактирајте са  нама у вези Чоколада уместо цвећа  

Контактирајте нас за више информација
X


8. март 2021. године, Међународни дан жена. Већ више од једног века, људи широм света обележавају 8. март као посебан дан за жене, а ово је у Центру била прилика да се истакне хуманост ових младих људи, као и њихова жеља да помогну неком коме је то потребно, да му удахну живот, да поврате безбрижан осмех али и наду у боље и лепше сутра.

Када је Средња школа унутрашњих послова, где су се школовали само мушкарци, 2007. године трансформисана у Центар за основну полицијску обуку, међу полазницима су се нашле и девојке, насмејане, ведре, спремне да стану раме уз раме са својим колегама у свим животним ситуацијама. Годинама оне постижу завидне резултате на свим пољима, како у Центру тако и ван њега. У најтежим ситуацијама су се показале као особе на које њихове колеге могу да се ослоне и зато су увек међу њима поштоване и чуване. 

Полазници 26. класе наставили су традицију Центра. У  сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине реализована је још једна акција добровољног давања крви. Најхуманији полазници 26. класе Центра за основну полицијску обуку  су прикупили 83 јединице крви, а драгоцену течност  дало је 17 жена и 66 мушкарца.

Насмејана лица, ведар дух, добро расположење, раздрагани млади људи окупили су се да би дали свој допринос... међутим, нисте могли а да понегде не видите  страх у очима и понеки уздах, као  и да чујете ону реченицу: ''Први пут дајем крв, али хоћу, јер је неком то СВЕ!''       

''Први пут ми је да дајем крв, и не могу рећи да ми је свеједно, али сам рекла себи, школујеш се за полицијског службеника, људи ће од тебе очекивати и немогуће, па треба да кренеш од овога, јер ће ово неком спасти живот, а има ли драгоценијег поклона!'', каже полазница Сања Зарић 26/4.
'' Селе смо прве на столице, кажу колеге да ће бити џентлмени'',  кроз осмех говори полазница Бранка Тојић 26/3 из Руме, ''али мени то импонује, јер су се жене кроз историју бориле за равноправност у свему, па тако и у доброчинству! Гледам да све више жена долази на руководеће положаје, да управљају великим компанијама, да су и мајке, и супруге, и руководиоци.. и поносна сам што је ова акција организована баш на дан када се у целом свету прославља Дан жена, да и ми покажемо да можемо исто као и наше колеге, ако треба и крв да дамо, да стојимо прве у реду!
 
''Сећам се да су сви код куће били шокирани мојој одлуком да постанем полицајац. Крхке сам грађе, али знате како кажу, у малим бочицама се пакује отров, положила сам пријемни, доспела довде и сада имам прилику да свима покажем да ћу да оправдам поверење свих ових људи из Центра, који се труде да од мене начине најбољег могућег полицијског службеника, али пре свега хуманог човека, и ово је прилика која се не пропушта. По други пут у животу дајем крв са осмехом на лицу,овог пута на Дан жена да покажем да се на жену може рачунати! Увек!'', рекла нам је полазница Николија Петараћ 26/3 из Ваљева.

Стручна лица из Завода су и овог пута били на висини свог задатка и поред благе речи упућене сваком полазнику, њихови  професионални савети и смисао  за хумор водили су их кроз цео процес овог хуманог чина.

Коначан биланс, 83 полазника из 26. класе  дало је потребну количину  крви...непроцењиво благо, дато без икаквог очекивања да за то треба да буду награђени, али је ипак сваки добровољни давалац као награду, за ово несебично дело, осим бесконачне захвалности свих оних којима је ова крв преко потребна, добио и скроман поклон... чоколадицу, грицкалице,воду и  мајицу са слоганом „Супротности се привлаче! Буди давалац крви" бити близу њиховог срца и увек их подсећати на исказану хуманост. 

А онда је у ходнику уследио неочекивани обрт. Ходник Центра је постао предворје једног дивног чина у коме су полазници изненадили своје колегинице. Као прави центлмени, наклонили су се пред њима и уз искрен осмех поклонили своје добијене чоколадице, као мали знак пажње, јер по цвеће нису могли да изађу из Центра, због тренутне епидемиолошке ситуације. На овај начин су желели  да бар на тренутак својим колегиницама измаме осмехе, улепшају дан и покажу како се једино бригом и узајамним поштовањем могу градити дивни међуљудски односи.

И овог пута, овим хуманим чином, полазници Центра су се водили  овим речима:  ''Љубав и доброта никад нису узалуд дати. Благослов су за оне које их примају, и благослов су за оне које их дају.''

А да би дан био потпун и да би се девојке ипак осетиле посебнима, неке од њих  су ипак на крају добиле цвеће од својих колега! Биле су то полазнице 3. вода 26. класе, којима су њихове колеге уз помоћ командира изазвали осмехе и захвалност што што су се на тренутак осетиле као да су код куће. Овим даривањем младићи су желели да покажу да још увек постоји добро у нама, љубав и поштовање и пре свега да открију лепоту живота, чак и овим тешким временима.

 

Текст:

Маријана Милановић

Фотографије:

Маријана Милановић

Оливер Новков

 

Претходна страна   Горе