ЦОПО на Сајму образовања „Путокази” 2019
  Контактирајте са  нама у вези ЦОПО на Сајму образовања „Путокази” 2019  

Контактирајте нас за више информација
X


Од 7. до 9. марта 2019. године кроз главни улаз Новосадског сајма гуркале су се групе средњошколаца из целе Војводине, сви радознали да у опуштеној атмосфери у Мастер хали виде шта се све може уписати после средње школе, да понешто пробају и добро се забаве. Сви су макар завирили на штанд Министарства унутрашњих послова, а они најодлучнији, најодважнији и највраголастији, пришли су да нешто питају, пробају и понесу утиске и маштања о томе како би то било да су у полицијској униформи.

Првог дана 14. међународног сајма образовања „Путокази“ у Новом Саду, 7.3.2019. године, полазници Центра за основну полицијску обуку и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета кроз неформалан разговор информисали су посетиоце о раду полиције, Центру за основну полицијску обуку и конкурсу који је расписан за пријем полазника на основну полицијску обуку за потребе ПУ за град Београд, као и о студијском програму КПУ. Током дана, а и наредних дана Сајма, заинтересовани су могли добити лифлет „И Ви то можете“ с информацијама о условима конкурса и обуци, лист „Млади полицајац“, о животу и раду у Средњој школи унутрашњих послова и Центру за основну полицијску обуку до 2014. године, часопис „Безбедност“ са стручним текстовима на полицијске теме, Бојанку за предшколце и млађу школску децу и издања КПУ.

Полазница 18. класе ЦОПО-а Милица Ђурић каже, „Много ми је значило да по први пут у униформи будем у контакту с грађанима. Ово је једно врло лепо искуство за мене. И мени је много помогло што сам могла на прави начин да се информишем о обуци и полицијском послу пре него што сам конкурисала. А највећи утисак ми је оставило бојење с малишанима!“

Доц. др Горан Јованов је са три студента КПУ посетиоцима демонстрирао методе изазивања отисака папиларних линија.

 

Другог дана Сајма, 8.3.2019. године, представници Сектора за аналитику, информационе и телекомуникационе технологије демонстрирали су интерактивну платформу за подизање свести о информационој безбедности Центра за реаговање на нападе на информациони систем, током које су они посетиоци Сајма који су се одважили да се опробају у информатичком квизу, користећи свој мобилни телефон одговарали на питања из области безбедности на интернету и такмичили се за прво место на великом екрану.

 

Сектор за ванредне ситуације, као и увек, измамио је прегршт осмеха, углавном од малишана и њихових родитеља. Сликали су се уз лутку у униформи ватрогасца, бојили су сликовнице у којима је приказано како се треба понашати у ситуацијама поплава, пожара и земљотреса, слагали су слагалицу на те теме и са собом понели по Породични приручник за понашање у ванредним ситуацијама.

 

Полазници Центра за основну полицијску обуку били су све време трајања Сајма образовања на дужности и објашњавали заинтересованима како се постаје полицијски службеник, када се расписују конкурси и ко се на њих може пријавити, колико су се спремали за тестирање и на који начин, како се живи и ради у Центру, шта по завршеној обуци. Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета причали су студијским програмима које нуди КПУ и занимљивостима у вези са студијама.

На 1. Купу Сајма образовања у баскету за средњошколце (15-18 година), представила се екипа Центра за основну полицијску обуку. Екипу су чинили полазници 20. класе Никола Вучић, Млађен Станишић, Лазар Мијајловић из 2. вода и Огњен Босанчић из 8. вода. Предводио их је капитен Милош Јовановић из 4. вода.

Атмосфера је била сјајна. Полазници са трибина аплаузима, звиждуцима и спортским навијањем давали су „ветар у леђа“ својим колегама.

Наша екипа је одиграла две утакмице - добра одбрана наших полазника је донела прву победу против Техничке школе „Павле Савић“, са резултатом 15-10, док у другој утакмици, и поред велике борбе и атрактивне игре, наши нису успели да савладају екипу Гимназије „Јован Јовановић Змај“, те је исход утакмице био 11-17.

Без обзира на резултат, поносни смо на наше момке који су дали све од себе, показали тимски дух и добру сарадњу, иако је тим састављен специјално за ову прилику и нису имали много прилике да се претходно уиграју.

 

Централна презентација Министарства унутрашњих послова Републике Србије  под називом „И ви то можете“ одржана је 8. марта 2019. године у Конгресној сали Мастер центра.

Сваке године, гости Центра на Сајму образовања су ученици средњих школа из Србије, потенцијални кандидати за упис у Центар. Ове године су то били  средњошколци из Новог Сада, Електро-техничка школа „Михајло Пупин“, али и појединци који су за презентацију сазнали путем друштвених мрежа.

На самом почетку модератор ове презентације Маријана Милановић, тренер из Области комуникације поздравила је присутне и укратко их упознала са организацијом и надлежностима Министарства унутрашњих послова.

Помоћник начелника  Центра за основну полицијску обуку др Раде Богојевић је у наставку програма сликом и речју  презентовао Центар, Програм стручног оспособљавања полазника основне полицијске обуке, као и упис у Центар. На један пријемчив, свима разумљив начин, помоћник начелника је причао о Центру, истичући његову вредност, као и заједнички задатак запослених у Центру да се пружи оно најбоље, како би Министарство унутрашњих послова у наредном периоду добило генерације обучених, мотивисаних и крајње професионалних полицијских службеника.

„Највећа нада сваке земље и њен темељ  лежи у примереном школовању младих, зато вас позивам да размислите о свом будућем занимању, јер знање је моћ, а ми у Центру за основну полицијску обуку вас очекујемо, да заједничким снагама створимо генерације које ће ојачати темеље ове земље!“ истакао је на крају помоћник начелника Центра др Раде Богојевић.

Посетиоци су имали прилике да виде и промо филм о Центру.

Скупу се обратила и шеф Студентске службе са Криминалистичко-полицијског универзитета у Земуну, госпођа Драгана  Костић, која нас је упознала о свим врстама студија на КПУ, конкурисањем, као и са начином полагања квалификационих испита.

Својом невероватном енергијом и надасве занимљивим примерима, полицијски службеници Одсека за превенцију и сузбијање малолетничке деликвенције у Служби за сузбијање криминала Управе криминалистичке полиције, Марија Дујаковић и Петра Кукић ближе су све присутне упутиле у тему „Превенција насиља, злоупотребе алкохола и опојних дрога“. На примерима из живота указале су на облике насиља, као и на кривична дела, извршеним од стране малолетних лица, али и законским последицама вршења истих.

Централна презентација МУП-а завршена је громогласним аплаузом присутних и позивом да се сви придруже полазницима, студентима и осталима учесницима на штанду Министарства унутрашњих послова, а да је женама указана посебна част за „њихов“ дан, Међународни дан жена, говоре и ове лепе руже, које је помоћник начелника уручио својим запосленима, Снежани Вла и Маријани Милановић, са поруком „Ружама је потребно сунце, а женама љубав.“
У суботу, последњег дана Сајма образовања, представила се Дирекција полиције. У оквиру програма безбедности деце, кроз бојанке за најмлађе посетиоце Сајма и лифлете о борби против насиља у породици и других видова друштвено санкционисаног понашања, представила се Управа полиције. Од полицајца Ненада су љубопитљиве средњошколке сазнале како то изгледа један радни дан полицијског службеника, а са полицијском службеницом Зораном су деца бојила. Посебну захвалност дугујемо Вртићу „Плави чуперак“ из Сремске Каменице, који нам је позајмио клупе и столице за предшколце на којима се тако лепо цртало и бојило.

Управа саобраћајне полиције била је врло уочљива у светлоодбојним прслуцима. Одважнима су из прве руке показали како то изгледа кад полиција мери алкохолисаност.

Полицијска службеница Саобраћајне полицијске испоставе Запад Кристина Павлик каже, „Битно је од малих ногу градити свест о одговорном понашању у саобраћају, јер су ти малишани наша будућност. Види се по њима кад родитељи с њима раде и на време их усмеравају на спорт и образовање.“

Многи су са штанда Министарства унутрашњих послова отишли са широким осмехом и сјајем у очима јер им се испунила жеља да и сами мало пробају полицијски посао. Наиме, стручњаци Националног криминалистичко-техничког центра из Новог Сада демонстрирали су методе изазивања отисака папиларних линија, које се користе приликом расветљавања кривичних дела и идентификовања извршилаца кривичних дела, као и идентификовање трагова користећи светла различите таласне дужине.

Подршку смо добили и с највишег нивоа, и то у виду личне посете - на штанд МУП-а је последњег дана Сајма образовања дошао и директор полиције Владимир Ребић, у пратњи начелника ПУ у Новом Саду Милорада Шушњића и сарадника. „Министарство унутрашњих послова кроз један другачији приступ жели да приближи свој рад грађанима, јер хоћемо да и кроз нове начине деловања унапређујемо свеукупну безбедност у друштву“, објаснио је директор полиције. Искористио је прилику да поразговара са колегама и охрабри их за даљи рад.

Фото: Tanjug

Полазник 19. класе Бошко Тимотијевић каже, „Част ми је да учествујем на оваквој манифестацији. Мислим да је врло корисно што полазници током обуке имају прилике да се опробају у једном сегменту свог будућег посла.“

У духу добре сарадње, организатори Сајма образовања и овог пута су нам били на располагању за све што је требало. Рачунају на нас и следеће године.

Текст: Снежана Вла

Маријана Милановић

Милица Ковановић 20/8

Фотографије: ЦОПО

28.3.2019. године

 

 
 
Претходна страна   Горе