Буди непобедив. Буди Invictus!
  Контактирајте са  нама у вези Буди непобедив. Буди  Invictus!  

Контактирајте нас за више информација
X


Први пут ове године у Invictus изазову опробала се и екипа Центра за основну полицијску обуку из Сремске Каменице. Осам полазника, предвођени својим тренером Оперативно-полицијских вештина Савић Дејаном и командиром вода Дошеновић Мирославом заузели су поносно 4. место од укупно 46 екипа у екстремном маратону на 7 км са препрекама.
 

Шта је INVICTUS?

То су људи који гурају напред, који се боре и не стају пред изазовом. Синоним за акцију, све оно што за „обичне" људе представља опасност, учесници Invictus challenge виде као изазов и нову прилику за померањем граница. Дружење, енергија, музика много насмејаних лица. 

Invictus је екипа која организује јединствена спортска такмичења на више локација у Србији. Нихови изазови су несвакидашњи тестови психо-физичких способности, али и забава за све узрасте док на различитим теренима побеђују природне и вештачки постављене препреке. Постоје три категорије у којима можете победити себе.

1.  Trail (планинске) трке
Трке у природном окружењу где су једине препреке висинске разлике и оно што је природа ставила пред нас:
Night Challenge (ноћни изазов) | Поповица, Фрушка гора
Winter trail (зимска планинска стаза) | Поповица, Фрушка гора

2. Такмичења на базену

Конципирана су по угледу на игре без граница, где се тимови кроз забаву и препреке на води боре за краља базена. Догађаји се организују на више локација у Војводини, одакле се најбоље екипе квалификују за финални догађај у Новом Саду или Београду.

3. OCR Invictus Challenge (трке са препрекама)

Мешавина 3 јединствена спортска изазова, реализована на 3 невероватне локације:
OCR Fortress Challenge | Петроварадинска тврђава, Петроварадин
OCR Challenge Штранд | Плажа „Штранд&рдqуо;, Нови Сад

OCR Challenge Фрушка гора | Поповица или Врдник, Фрушка гора

Све је то био разлог да се и ови млади људи из Центра пријаве јер постојао је само један циљ: Победи себе и покори све препреке пред собом. Буди непобедив. Буди Invictus!

Invictus challenge 2022. је одржан у суботу 22.10.2022. године у Врднику на Фрушкој гори. 

Седам (7) километара, 14 препрека, више од 1000 учесника. 

Има ли бољег повода од овог да Јовић Павле 31/6, Трифковић Тијана 32/1, Киров Драгана 32/2, Стојановић Бојан 32/3, Пачирски Душан 32/7, Мелег Дјуро 34/3, Антић Димитрије 34/4 и Божин Страхиња 34/4, али и Дејан Савић и Мирослав Дошеновић, стану на црту са изазовом.

Екипа Центра састављена од најенергичнијих полазника, али и тренера и командира кренула је у трку само са једним циљем: да помере своје границе физичке и психичке спремности за борбу, да покори све постављене препреке и најзад, оно најважније, ово није била трка у којој се такмичиш са другима, ово је трка у којој си сам себи највећи непријатељ и циљ је победити СЕБЕ. Победили су и себе и друге, доказали да су у врху најбољих, оставивши иза себе екипе Жандармерије, САЈ-а, али и многе друге тимове који су дошли само да би победили друге.

Четрнаест препрека, свака следећа тежа од претходне, захтевало је потпуну физичку и психичку спремност, али и жељу да се стигне до циља. Много проливеног зноја, напора, али много и адреналина, лудости и храбрости да се упусте у коштац са свима резултирала је медаљом, која је у Центру сијала као да је злато са Олимпијаде.

„Опет смо осветлали име Центра и МУП-а‟, биле су прве поносне речи које ми је са сликама послао командир вода Мирослав Дошеновић, који је са овим девојкама и момцима поносно трчао раме уз раме кроз цео овај изазов.

 

„Желео бих најпре  да се захвалим на позиву, срдачном дочеку и пријему организатора Инвицтус такмицења. Од самог доласка осетили смо да се налазимо у пријатном и пријатељском окружењу добрих људи, спортиста и пре свега љубитеља здравог живота. Полазници су пријатно изненадјени организацијом, препрекама и поклонима који је сваки од њих добио на крају. А ја, шта да кажем, ако не боли као да нисам ни учествовао‟, кроз осмех говори Мирослав, „И надам се да ћемо у децембру понови отићи на још један овакав  изазов, оснажени и новим члановима из Центра и вратити се са још сјајнијом медаљом!‟ 

Невероватна снага, али и осмех који упркос болу и напору нису скидали, видела се током целе трке на њиховим лицима. Показали су да у Центар долазе само они најбољи, али да још бољи одлазе.

Да „Ум царује, а снага кладе ваља‟ показао је тренер Оперативно-полицијских вештина у Центру, Дејан Савић који се опробао и у појединачном такмичењу, освојивши 16. место од  700 учесника, и показао да без обзира на године живота, искуство, спремност и „лудило‟ нису могли да га спрече да за собом остави многе „клинце‟, и по 25 година млађе, али и оне који су мислили да су снага и тегови све у спорту. 

„Знаш, ја сам ти „луд‟, терам и кад видим да не може, упоран сам и такав сам био цео живот. Дошао сам овде првенствено да докажем себи, а онда и мојим полазницима, али и свом сину Урошу, на кога сам препоносан јер има  само 16 година а освојио је фантастично 27. место,  да ако се нешто јако жели И ако верујеш у себе онда нема те препреке која ће те спречити. Организатори су се баш потрудили да нам отежају сваку препреку, на крају су натопили земљу водом тако да смо скакали у блато и после трчали, али нема тога што ја нећу учинити да бих показао себи да МОГУ. С обзиром на 46 година живота, нисам лош, јел да?!‟, кроз осмех говори Дејан Савић, „И стварно сам поносан на ове младе људе који су показали како се срчано бори, јер једини неуспех би био да нисмо ни покушали, овако наша медаља сија јаче од оне златне!‟

„Велика ми је част што сам био део екипе, која је представљала Центар за основну полицијску обуку на OCR Invictus challenge, трци која се одржала на Фрушкој гори. Такодје сам задовољан резултатом који смо као екипа остварили, с обзиром на велики број учесника на такмичењу, а и сходно нашим обавезама и дужностима које имамо у Центру током обуке и мало слободног времена за адекватну припрему за такву трку‟, говори Јовић Павле 31/6 који не може да сакрије колико је поносан на успех екипе.

 

„Живот је борба. Бити истрајан, не одустати, дати све од себе. Преда мном је још један изазов са којим се суочавам. Мисли су помешане, опција неуспех не постоји. Осталим такмичарима не дозвољавам да ме уплаше, ја то могу боље од њих. Мој је ред, чини се да стази нема краја, али дајем све од себе и не дозвољавам да ме умор савлада. Поносна сам јер сам доказала себи да сам како физички тако психички дорасла свим препрекама.‟, поносно препричава тренутке кроз које је пролазила Тијана Трифковић 32/1.

„Отежано трчање, зној који се слива по телу, раздеротине по рукама, биле су немоћне у односу на жељу за испуњењем циља, победу над самим собом као највећег непријатеља на трци. Проблеми на трци као и у зивоту, свакодневни су и увек пожељни, здравом и разумном телу и духу, јер само са баријерама које се јављају, човек је сигуран да његов живот има смисла и да је жив.  Хвала онима који препознају и подржавају борбени дух у телу човека, њихов дух је истог кова. Можда су оскудње мало, али у мени изазивају бурне емоције, а ко се удуби у њих, и стави се на место спортисте, изазваће емпатије и код њега самог‟, кроз осмех поносно о свом доживљају изазова прича нам Бојан Стојановић 32/3.

 

„Што се самог такмичења тиче, морам рећи да сам пријатно изненађена, свакако једно ново искуство за мене, а у исто време и један огроман изазов, те сам уживала све време трајања, док сам истовремено и константно била под адреналином који ми је само давао ветар у леђа да дам све од себе и да дам свој максимум, што и јесам. Пуно добре и позитивне енергије, моја екипа исто тако енергична. Напетост, али она пријатна, се осећала у ваздуху и једноставно је сваки тренутак проведен горе оставио заиста снажан печат и дефинитивно ће то бити несто што ћу памтити дуго, дуго. И свакако, не могу да дочекам неко ново такмичење сличног карактера, да поново превазиђем себе и да будем што боља, те да постављам и обарам своје лицне рекорде‟, говори Драгана Киров 32/2  која не скида осмех са лица, по коме је препознатљива у целом Центру.

„Учествовање на једној од најтежих планинских трка Incivtus Challenge Фрушка гора, где нас је чекала стаза од 7 км са 14 препрека био је велики изазов за нас. Спремао  нас је командир  Дошеновиц који је тешке и напорне тренинге претварао у занимљиве и који је све време тренирао са нама.

Организација је била одлична,  као и атмосфера у екипи. Драго ми је сто сам имао прилику да се такмичим против специјалаца (Жандармерије и САЈ-а) као и Војске Србије, али и чињеницом што сам поправио свој резултат од прошле године тиме што сам заузео 12. место од 750 такмичара што ме је додатно мотисивало да се спремам јос више.

Било је то супер искуство и надам се још бољем резултату следеће године‟, поносно говори најуспешнији такмичар Центра Страхиња Божин 34/4.

 

„Победити себе је најбруталнији спорт издржљивости свих времена. Када помислите да сте готови само сте пружили 40% од онога што је ваше тело способно да уради и то су границе које сами себи несвесно постављамо. Овакве трке тестирају срчаност и истрајност јер живимо у свету у ком је бити просечан често награђивано.

Највеће препреке нису физичке природе него менталне.

Када сам стигао на циљ осетио сам велики понос јер чак и када су ноге трнуле и када су плућа горела ум је преовладао и само сам наставио да гурам даље.

Наравно, резултат који сам постигао није ни близу задовољавајућег и само је пробудио још већу ватру у мени да наставим да тренирам, радим на себи, вратим се и докажем свима који сумњају колико заправо греше‟, срчано, као и увек, рекао нам је Душан Пачирски 32/7.

„Ово јединствено спортско такмичење у природном окружењу где су једине препреке висинске разлике и оно што је природа ставила пред нас омогућило ми је да се надмећем са другим спортистима, али и да се борим са самим собом. Била је то демонстрација снаге, воље и издржљивости. Задовољство и испуњеност јер сам пружио најбоље од себе и стигао до циља је била награда и резултат припрема и напорног рада. Дан је крунисан дружењем уз смех и музику.Ово искуство ми је дало полет и још већу снагу и мотив да се и даље унапређујем и не стајем пред изазовима и препрекама‟, рекао нам је увек скроман, али јаког спортског духа, Димитрије Антић 34/4.

 

Не постоје речи које би после овога описале наш понос на ове девојке и момка који су постигли незапамћен успех на оваквој врсти такмичења  и  још једном показали да све оно што улажемо у њих они десетоструко враћају, радећи на себи јер циљ је један - победити себе, а то значи и превазићи све препреке које ће им живот поставити. И док очекујемо да ће поновити овај успех и у децембру, остаје нам да се радујемо овом и држимо се ових чувених речи Брус Лија „Увек буди свој, изрази себе, имај вере у себе, не иди около и не тражи успешну личност и не копирај је.‟
 

 

Текст: 
Маријана Милановић

Фотографије:
Ади Авдић 31/7

1. новембар 2022.

 

Претходна страна   Горе