Бокс спаринг
  Контактирајте са  нама у вези Бокс спаринг  

Контактирајте нас за више информација
X


- Пре седам година почела сам да тренирам бокс. Не баш тако талентована, али јако упорна, 2012. године стигла сам до репрезентације. Четвороструки сам првак државе, првак Војводине и првак Београда. Освајач сам бронзане медаље на светском Купу нација, имам пехар за најбољу боксерку 2013. године, за Београдску лигу. Освојила сам много медаља. Овде, у Центру за основну полицијску обуку, тренирам сваког дана, и даље се активно бавим боксом и идем на мечеве, каже Јованка Радуловић, полазница 15. класе Центра.

Душан Јовановић, полазник 14. класе Центра каже:

- Колега из вода ми је једном приликом рекао, да је у 15. класу примљена девојка која се посвећено бави аматерским боксом. Пошто је то код нас необично, а ја сам се за време средње школе бавио боксом, не тако успешно као она, пожелео сам да је контактирам. Отишао сам у Спортску халу и гледао је како тренира. Посматрајући је схватио сам да је озбиљна и предана спорту, што ме је фасцинирало. Пришао сам, и питао је да спарингујемо - одмеримо вештине на један од најбољих начина.

 

- Окупили су се момци из 14. класе да виде како ће протећи спаринг јер нису навикли да виде женско како бије, или бар нису навикли крхку девојку попут мене да виде као борца. У већини случајева спарингујем са мушкарцима, али свакако сам била ја та која је искуснија. Иза себе имам скоро 50 мечева.

Узео је рукавице. Кренули смо лаган спаринг, испитујући једно друго. Већ у другој минути кренули смо агресивније и у размену удараца. Искористила сам тренутак када ме је напао, отишла сам у страну и задала контра ударац.

Бокс или „племенита вештина" је борилачка вештина и спорт у којем два учесника сличне тежине ударају један другог својим песницама у току серије троминутних интервала који се зову рунде. И у аматерском и у професионалном боксу такмичари, који се називају боксери или борци, избегавају ударце свога противника, истовремено покушавајући да они њему задају ударац. Како каже Јованка, контра је најјачи ударац у боксу - то зове активна одбрана, где се одбраниш и у исто време задаш ударац. 

 

 

 

 

 

 

- Стали смо после пар рунди исцрпљујуће борбе и мог јаког темпа који сам у свакој рунди повећавала. Знала сам да не може издржати темпо који ја могу и да сам у бољој кондицији.

- Када смо постали агресивнији, колегиница је искористила своје искуство и брзину, и задала ми ударац испод десног ока, што је направило малу посекотину.

Када смо скинули рукавице тек тада сам постао свестан колико је ту тренинга и воље уложено. Тиме сам био одушевљен. Колегиница је показала како је то бити борац, и да то није празно ударање у простор или неку особу. Показала је шта значи бити уметник у својој вештини. Не може свако бити врхунски спортиста, али она је упорна, посвећена, храбра и вредна. Имала је циљ и остварила га је.

 

- Душан и ја смо показали, колегама који су присуствовали спарингу, шта значи вештина и спремност. Уверили су се да изглед често вара и да бокс није само ударање у џак или у противника, већ уметност и надмудривање. Треба имати хладну главу, како у животу, тако и у боксу.

Желим да захвалим Министарству унутрашњих послова што ми излази у сусрет и дозвољавају да идем на мечеве.

 

 
17. 10. 2017. 
 
 

 

Претходна страна   Горе