Богојављенско пливање за Часни крст
  Контактирајте са  нама у вези Богојављенско пливање за Часни крст  

Контактирајте нас за више информација
X


Традиционални шести пут Српска православна црква и Месна заједница Сремска Каменица организовале су пливање за Богојављенски крст на Дунаву код Сремске Каменице. Као и претходних година, уз одобрење министра, учешће су узели и полазници Центра за основну полицијску обуку.

Циљ пливања за Часни крст на Богојављење је добијање божијег благослова и он представља симбол здравља за све људе који плове и који ће пловити том реком.

Пливање не треба да има такмичарски карактер, већ треба да кроз надметање поврати истински дух и саборни значај манифестације који се огледа у чину симболичног изношења крста из воде.

С тим на уму, на Богојављење, 19. јануара 2019. године, тачно у подне, 12 полазника 18. класе Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици скочило је у ледену дунавску воду и са стотинак осталих учесника, међу којима су били и припадници Војске, Жандармерије и грађани, запливало ка Часном крсту.

Симболична 33 метра до освећеног леденог крста ове године је најбрже препливао Марко Вучковић, припадник Специјалистичке јединице Жандармерије, који је о посвећености, дужности и части учио и у Средњој школи унутрашњих послова.

(Фото: novisad.rs)

 

Богојављенско пливање за Часни крст организовано је широм Србије. Тако је на Дунавском кеју у Гроцкој до Часног крста први допливао Урош Васовић из Лештана, који је у 16. класи завршио обуку у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици и сада је на стручној пракси у ПС Звездара.

Златни крст Урош је предао најмлађем овогодишњем пливачу, десетогодишњем Марку Антићу из Калуђерице. 

      (Фото: Општина Гроцка/ Промо)

Дванаесторица полазника 18. класе вратили су се у Центар оснажени осећајем да су учествовали у нечему већем од себе, да су допринели духу заједништва и патриотизма. Сваки од њих је то учинио из својих личних разлога, али је кроз учешће на овом догађају достојно представио не само себе, него и све за шта се залаже, што му је свето, све чега је део - полицију, Центар за основну полицијску обуку, Министарство унутрашњих послова.

Текст: Снежана Вла

Фотографије: Желимир Мрдаљ

        25. 1. 2019. године

 

Претходна страна   Горе