Аикидо – усаглашени пут енергије
  Контактирајте са  нама у вези Аикидо – усаглашени пут енергије  

Контактирајте нас за више информација
X


Полазнице и полазници Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици од 2010. године, имају могућност да у оквиру ваннаставних активности тренирају аикидо. Секцију води полицијски саветник Милан Пејовић, мајстор аикидоа и блиске борбе ( Aikido and close combat ), V DAN . У аикидоу је од 1993. године, 2004. постаје мајстор. Данас је признат и од стране светске организације борилачких вештина WOMA и додељена му је почасна јапанска титула „ Renshi “, својеврсно признање које треба заслужити својим узорним радом, хуманошћу, поштовањем и високим моралним вредностима. Поред вишегодишњег учествовања на аикидо семинарима разних школа, учествује и на семинарима Крав Маге и Бодигард секјурити.
 

 

Пејовић је у Министарству унутрашњих послова запослен од 2000. године на пословима оперативног радника у ПУ Нови Сад, у Групи за сузбијање разбојништава, отмица и изнуда. У ЦОПО прелази 2009. године на послове тренера за област Сузбијања криминалитета. За рад у МУП-у је вишеструко награђиван. Награђен је од министра за учешће у акцији Сабља.
 
Аикидо је ефикасна вештина контроле непожељних негативних дејстава, било физичке или психичке природе. Све је енергија, а она може да се контролише и преусмерава. На јапанском „аикидо“ је склоп речи: „аи“ означава склад, „ки“ најшири јапански назив за енергију и „до“ у значењу пут. Превод би могао да буде пут ка свеприсутности склада, усаглашени пут енергије, или пут хармоничног духа. 
 
 
-    Полазницима истичем важност познавања техника самоодбране и њихову примену у професионалним ситуацијама. Увежбавамо квалитетне технике самоодбране од више нападача, као и одбране од разних оружја. Ипак, указујем им и на чињеницу да већину професионалних ситуација могу да реше сигурним и енергичним ставом без примене силе. Аикидо има много већи значај за полицијске службенике на менталном плану. Рад Аикидо секције базира се на активацији и контроли енергије - ки. Једна од битних ствари које учимо на тренинзима је и фокусирање на сопствену тачку тежишта у доњем делу стомака. Кроз сваку кретњу и технику фокусирани смо на ту тачку, што је као медитација у покрету - објашњава Пејовић. 
 
 
Демонстрације основних тестова ки енергије одушевиле су министра и премијера као и све присутне на промоцијама 8. и 10. класе Центра. Тада неколико полазника није могло да помери полазника. Невероватна је била и снага ки енергије када су се полазнику на руке окачили полазници, а он их са лакоћом држао.
 
 
 
Велику подршку Секцији је, од самог почетка, пружило руководство Центра. Тадашња директорица, односно начелница Центра, Биљана Пушкар је, са задовољством присуствовала интерним презентацијама у Центру, чак је и сама, успешно, радила неке од захтевних тестова ки енергије. Увидела је значај и потенцијал примене ки енергије у полицијском послу - како у снажним техникама (небитна конституција и пол), још више у великим корисним ефектима на контролу стреса и позитивном утицају на комплетно функционисање полицијског службеника, како на радном месту, тако и у приватном животу. 
 
 
У САД-у су корисни ефекти препознати још шездесетих година 20. века, када је у обуку полиције неких савезних држава убачен аикидо са кијем. Оснивач ки аикидоа, Тохеи је кренуо са обуком полиције Хаваја још 1953. године, а затим се обука служби безбедности ширила и на континентални део САД-а. Најпознатији мајстор ки аикидоа је чувени глумац и амерички шериф, Стивен Сигал, црни појас VII DAN који сада води своју школу аикидоа. За мајстора аикидоа I DAN , положио је 1974. године код самог Тохеа. Иначе, Сигал је боравио у Србији 2015. и 2016. године, када је добио српски пасош, а одржао је и тренинг са припадницима Жандармерије. По доступним подацима Србија је међу малобројним државама у свету, у којима будући полицијски службеници - тренутно у оквиру Секције - увежбавају инпресивне тестове ки енергије и раде технике самоодбране са кијем.
 
 
Преко Аикидо секције организован је и семинар Крав Маге за полазнике 13. класе у хали Центра.
 
 

Последња презентација програма Секције у џудо сали Центра, изазвала је велико интересовање међу полазницима,14. и 15. класе. 


Секција од свог оснивања два пута недељно одржава тренинге у џудо сали Центра у Сремској Каменици. Тренутно, термини су понедељак и четвртак од 20.00 до 21.15 часова. Секција није престајала са радом ни у октобру 2015. године када су полазници 12. класе због извођења наставе гађања боравили у Наставном центру МУП-а у Кули - тренинзи су одржавани у поподневним сатима у сали тог НЦ.

 
 
Током седам година постојања Аикидо секцију су својим способностима и знањима из других спортова и вештина обогатили многи полазници: Мирко Белаћевић из VIII класе, вишеструки првак Србије и Европе у бенчу са тежинама већим од 210 кг; Лука Стајић из XI класе, освајач светског купа у кик-боксу; Михајло Бајловић из VI класе, бронза на Европском првенству у рвању и вишеструки првак Србије; Јасмин Буквић из X класе, мајстор џудоа и оснивач џудо клуба у Сјеници. Било је и успешних такмичара рвача, ММА бораца, мајстора кунг фуа, мајстора различитих школа каратеа, као и мајстора других школа аикидоа (и то Аикикаи Србије и Бугарске, реалног аикидоа).
 
 
Пејовић је оснивач и генерални директор Аикидо центра Алдебаран у Новом Саду чији чланови припадају различитим старосним групама. Посебно је поносан на рад са најмлађима.
-    Аикидо помаже да се код деце развије пажња и самопоуздање, јер схвате какви су им потенцијали. Оне који се баве аикидом, одушевљава чињеница да се у одбрани користи и ум и тело. Такође, научи се како да се превазиђу нервоза и сукоби и како да се правилно поставимо у различитим животним ситуацијама. Развија се демократско мишљење и прихватање чињенице да неки размишљају другачије од нас. Квалитетне технике самоодбране, које се раде, последица су доброг размишљања и доброг коришћења сопствене енергије. Циљ тренирања аикидоа је развој човека као комплетне личности.
 

 

Претходна страна   Горе