38. класа

ПРОМОЦИЈА УЧЕНИКА 38. КЛАСЕ У ПОЛИЦАЈЦЕ ПРИПРАВНИКЕ

Бацање капа на крају свечаности

Промоција 38. класе

Учионице су биле празне, интернати пусти, а спортска хала - препуна. Преко 1.700 људи дошло је у Сремску Каменицу, на свечаност поводом завршетка школовања последње класе Средње школе унутрашњих послова.
Матуранти су их дочекали у хали, у свечаним униформама, постројени у два ешалона.

 

 

 

Након химне Боже правде коју је одсвирао Оркестар полиције, све присутне је поздравила директорка Школе - Центра Биљана Пушкар.
 

 

 

 

 

Затим су спортисти Школе  приказали специјалне борилачке вештине (аикидо, џудо, карате и самоодбрану) стечене током школовања.

 
 

 

Наступили су и чланови Гимнастичке и Аикидо секције . Они су приказали вежбе у партеру и у  скупинама.

 

 

  

  

 

 

Фанфаре су најавиле дефиле застава свих 38 класа СШУП-а . Међу присутнима је било много некадашњих ученика Школе. Сваки од њих очекивао је своју заставу, симбол класе којој је припадао.
сл. (заставе)
 

 

Полазник 2. класе ЦОПО-а, Душан Јовановић , честитао је матурантима, са којима ће се ускоро наћи на истом задатку.

 

 

 

 

У име министра унутрашњих послова Србије Ивице Дачића, ученицима 38. класе, њиховим родитељима, предавачима, бившим руководиоцима Школе, као и многобројним другим гостима, обратио се директор полиције Милорад Вељовић .

 

 

 


 

Гости           

Међу гостима су били и представници МУП-а Републике Србије, Норвешке амбасаде, Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, Криминалистичко полицијске  академије, привредних и других организација са којима Школа - Центар сарађује.

 

 

За одличан успех и примерно владање током све четири године , 53 ученика је похваљено и  награђено књигама . Њихова имена прочитао је помоћник директора Мирослав Мијаиловић.

Најбољи у рангу
Ове године је тек након матурског испита одређен редослед три најбоља, од 368 ученика 38. класе.

За прве у рангу проглашени су: Драган Бојанић, Марко Брашанац и Стефан Здравковић.
Министарство је првом поклонило лаптоп, другом дигиталну камеру, а трећем у рангу фото-апарат.

У њихово име захвалио се прворангирани, Драган Бојанић.


Директору полиције, господину Милораду Вељовићу, на платоу испред спортске хале, рапорт је предао помоћник директора Душан Поповић.

   

                                               Из говора директора полиције

Обраћајући се матурантима и гостима, директор полиције Милорад Вељовић је рекао:
- Полиција, као једна од најзначајнијих друштвених и државних институција, увек је делила судбину и вредност свог народа и државе. У промењеном друштву и с новим безбедносним изазовима за државу Србију, неминовно се наметнула потреба реформе свих облика рада и функционисања полиције.

Обучени полицајац представља службеника Министарства који има способност и вештину за самостално одлучивање и деловање у различитим ситуацијама, али и знање и вештине неопходне за обављање полицијског посла.

Оно чиме се ми посебно поносимо је трансформација Средње школе унутрашњих послова  у Центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици. Протеклих година је Средња школа унутрашњих послова образовала велики број полицијских службеника који су успешно извршавали, а и сад извршавају, одговорне безбедносне задатке од интереса за државу Србију.
Међутим, полицији су неопходна нова знања и вештине. Овај модеран, савремени центар за обуку полиције, који представља основу изградње ефикасне полиције примерене потребама европске и светске безбедности. У овом процесу значајну помоћ МУП-у Србије пружила је Мисија ОЕБС-а у Србији. Зато користим ову прилику да им се посебно захвалим.

Од 38. класе ученика очекујем да у годинама које следе буду успешни у очувању безбедности европске државе Србије.
Волите Србију, њену традицију и културне вредности. Поштујте и чувајте грађане Србије, а Србија ће знати то да вам узврати.
Част је и задовољство бити полицајац, а мени је још већа част и задовољство да сам на овој вашој свечаности.
Нека вас Бог чува. Живели и срећно!


Поздравна реч директорке Школе - Центра


- Поштоване даме и господо, данас промовишемо ученике 38. класе Средње школе унутрашњих послова у Сремској Каменици у полицајце приправнике Министарства унутрашњих послова Републике Србије.
 

Четрдесет две године "бити и постојати" је велика ствар, али бити, постојати и извести на пут 14.416 полицајаца да служе свом народу и својој земљи, податак је који говори о Средњој школи унутрашњих послова као  установи од посебног значаја. Током свих ових година, испуњавајући своју мисију, Школа се поносила  многим ђацима које је изнедрила  и њиховим резултатима у извршавању веома сложених послова безбедности.

Шездесете године двадесетог века памтићемо као године препорода и економског напретка земље. Такво време захтевало је и нове полицајце (милиционаре) који ће бити образовани и компетентни у складу са временом у коме живе.  То је управо био и један од најважнијих задатака Школе од њеног оснивања 1967. године до  данас, јер квалитет сваке школе огледа се у томе колико су њени исходи образовања усклађени са тренутним и будућим потребама друштва. Из тих разлога циљ оснивања четворогодишње Средње школе унутрашњих послова био је поред стицања стручних компетенција и подизање опште културе милиционара увођењем општеобразовних предмета. 

Ова средина је пружила младим људима, на прагу првих животних искустава, могућност да осим знања, из општеобразовних и ужестучних предмета, имају обуку у пливању, скијању и управљању возилима "Б" категорије.

Посебна пажња поклањала се ангажовању ученика у оквиру ваннаставних активности, јер су им пружале могућност неговања и развијања интересовања, склоности и одмеравања  способности са својим вршњацима. О постигнутим успесима говоре бројни резултати који су постигнути у спортским дисциплинама, глуми, рецитовању, реторици, хорском певању, биологији, добровољном давању крви и многим другим активностима.

Данас своје школовање завршава 38. класа ученика Средње школе унутрашњих послова, који су своје четворогодишње стручно образовање започели у време актуализације реформи у МУП-у и у области полицијског школства. 
 
Циљ је био смањење сувишних теоретских садржаја на рачун практичног стручног оспособљавања који је у сагласности са моралним, етичким, професионалним нормама и општеприхваћеним цивилизацијским вредностима.

Реформишући школу ми нисмо заборављали ни нашу традицију, ни сврху њеног постојања. У том смислу, током овог процеса била нам је веома важна мотовисаност свих структура Министарства унутрашњих послова као и подршка јавности и међународне заједнице.

Уз помоћ наше Владе, Мисије ОЕБС-а у Србији и Владе Краљевине Норвешке издвојена су значајна средства за реконструкцију и опремење не само простора за обуку него и смештајних капацитета и обезбеђења свих неопходних услова за живот и рад у новом Центру за основну полицијску обуку.
 
Драги матуранти! Радећи на реформским програму нисмо  заборављали на вас, последњу генерацију ученика Школе. И поред бројних активности, трудили смо се да вам пружимо могућност да стекнете знања и вештине неопходне за одговорну и тешку професију за коју сте се определили. Успех који сте постигли на матурском испиту говори да је полиција Републике Србије добила још једну генерацију младих полицајаца која је достојна позива који је изабрала и потврда ваше спремности да будете на услузи грађанима и заједници. Од вас се очекује да будете хумани, толерантни и компетентни. Да поштујући нашу традицију, стављајући се у службу грађана, штитите богатство културних, етничких, верских језичких и других различитости наше земље.

Оно што треба да вас храбри и снажи у времену које предстоји су вредносна мерила: високоморални став према служби, поштовање закона, самопоштовање и поштовање грађана.
Верујемо да ћете оправдати наша очекивања и да ћете бити позитиван пример будућим генерацијама младих полицајаца.

У борби са животним препрекама увек побеђују најупорнији, најхрабрији и најјачи. Зато, не дозволите да вас неправда, безакоње и криминал сломе. Будите јачи од њих. 
Честитамо вам. Срећно!


 

Изложба


Поставка "Историјат и развој Средње школе унутрашњих послова - Центра за основну полицијску обуку" била је изложена у холу испред ученичког клуба.

Преко 150 година у згради ове школе, школују се војници и полицајци. Од 1967. до 2009. године  постојала је Средња школа унутрашњих послова у Сремској Каменици. Део те богате историје био је представљен овом изложбом.
 

 

Јасна Обрадовић

1.6.2009.