Događaji

Priznanja davaocima krvi

                         

U Srbiji je različitim manifestacijama  obeležen 14. jun, Svetski dan davalaca krvi, koji se  kao godišnji događaj odvija pod pokroviteljstvom ministara zdravlja svih zemalja članica Svetske zdravstvene organizacije. To je prilika da se još jednom izrazi zahvalnost svim davaocima krvi i volonterima koji su dali svoj doprinos u prikupljanju dovoljnih količina bezbedne krvi, kao i da se u čitavom svetu na viši nivo podigne svest o potrebi za krvlju i njenim komponentama - navedeno je u saopštenju Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Tim povodom, u Novom Sadu je 15. 6. 2009. godine održana svečanost u Gradskoj skupštini.

Prisutnima se obratila načelnica Gradske uprave za zdravstvo Mila Uverić - Radović, čestitala im Svetski dan davalaca krvi i saopštila da će u Beogradu 23. juna predsednik Republike uručiti gradu Novom Sadu priznanje za najhumaniju sredinu, za 100, 75 i 50  dobrovoljnih davanja krvi.
Ona je uručila visoka priznanja višestrukim davaocima krvi i 26 plaketa, koje je dobilo: 9 srednjih škola, 5 fakulteta i 12 kolektiva.

Plaketu za najhumaniju sredinu u 2008. godini, dodeljenu SŠUP - COPO primila je direktorka, gđa Biljana Puškar.

                           

Prof. dr Mira Govorčin, šef katedre za radiologiju  Univerziteta u Novom Sadu – Medicinski fakultet, pozdravila je prisutne, čestitala Svetski dan davalaca krvi i istakla da je Novi Sad sa 7,02 % dobrovoljnih davanja krvi najhumanija sredina. Takođe se zahvalila svim dobrovoljnim davaocima krvi poručujući da čuvaju svoje zdravlje kako bi sačuvali živote mnogih.

U ime direktora Zavoda za transfuziju krvi dr Čedomira Gavrančića,  obratila se dr Slobodanka Spasović,  pozdravila sve organizatore i učesnike ove akcije poručujući im da ostanu verni svom opredeljenju. Dr Spasović je uručila i  prigodne poklone (ručne časovnike) i plakete onima koji su ostvarili jubilarni broj davanja krvi - 50. 75 i 100 puta.

U ime nagrađenih zahvalio se Duško Radojčić, saradnik volonter, ističući da smo igrajući ovu igru, svi mi šampioni.

Na kraju se prisutnima obratila i predsednica Udruženja eminentnih dobrovoljnih davalaca krvi Novog Sada "Izvorni klub 100", Mirjana Kurbalija, koja je naglasila da je Novi Sad, od 1997. godine do danas, dao 181 eminentnog davaoca krvi.

Svečanost je završena koktelom u holu Gradske skupštine.


Najhumaniji srednjoškolci

- Od osvojenih 26  plaketa u 2008. godini na nivou grada Novog Sada, devet su osvojile srednje škole koje su u redovima punoletnih učenika imale više od 40 % davanja krvi - rekla nam je dr Slobodanka Spasojević iz Službe motivacije davalaca krvi, Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Ukoliko se žele porediti najbolji među najboljima, redosled na osnovu procenata davanja krvi u 2008. godini bio  bi sledeći:
1. Srednja škola unutrašnjih poslova - Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici:  124,31%, ili  634 davanja krvi;
2. Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu:  95,06%  (214 davanja);
3. Mašinska škola: 94,50%  ( 121 davanje);
4. Ekonomska škola "Svetozar Miletić":  80,17 % ( 361 davanje);
5. Medicinska škola  "7. april" :  76,31% (247davanja);
6. Tehnička škola "Jovan Vukanović": 60,33% ili 228 davanja krvi;
7. Saobraćajna škola "Pinki" :  58%  ili 151 davanje;
8. Elektrotehnička škola  "Mihailo Pupin ": 56,59% (223 davanja) i
9. Tehnička škola "Pavle Savić": 43,24%  ili 61 davanje krvi.

- Veliko je zadovoljstvo  sarđivati sa ovako divnim i nesebičnim mladim ljudima! - kaže doktorka Spasojević.


J. Obradović     3. 7. 2009.

 

Predstava za odlikaše


IPA - Internacionalna policijska asocijacija

Predstava za maturante odlilkaše

 

Mala svečanost za odlikaše poslednje generacije Srednje škole unutrašnjih poslova priređena je 26. maja 2009.

 

 

 

 

Za odličan uspeh i primerno vladanje tokom sve četiri godine, 53 učenika je pohvaljeno i  nagrađeno knjigama.

 

 

 

 

 

 

 

Za najboljeg sportistu godine proglašen je Aleksandar Pajkić. 
 

 

 

 

Tom prilikom IPA Regija Novi Sad priredila je i jedno iznenađenje. U njihovu čast glumac Ljubivoje Tadić (mlađi) odigrao je odlomak iz monodrame "Čujte Srbi, čuvajte se sebe", nastaloj na osnovu istoimene knjige Arčibalda Rajsa.
 

O delu ovog izuzetnog čoveka, policajca i kriminologa, g. Tadić kaže:
- Knjižica zaslužuje pažljivo čitanje. Od takve kritike, ne znam šta je Srbima danas preče.

Pesmu o Rajsu, Vojislava Ilića mlađeg, otpevao je uz gitaru Aleksandar Filipović, ulični svirač iz beogradske Knez Mihajlove ulice, istoričar umetnosti i arheolog.

 

Jasna Obradović  27.5.2009.

 

 

 

 

 

 

 

Bebi egzit

 

Na Petrovaradinskoj tvrđavi je 23. i 24. maja 2009. bilo živo, veselo i lepo. Muzika, radionice, izložbe na bedemima, šatori, štafelaji, baloni...
U Ulici profesija, svoje zanimanje su predstavili i učenici i polaznici Škole - Centra.

       

- Naša prezentacija pod nazivom "Policija tvoj prijatelj i pomagač", imala je tri celine koje su se, uglavnom, odvijale u isto vreme - rekla je Zorka Lovre, organizatorka našeg nastupa na ovoj manifestaciji. - Na tatamijima su predstavljene osnovne tehnike samoodbrane iz Nastavnog plana i programa za 4. razred SŠUP-a i umeće Aikido sekcije. Ove godine je kontakt sa decom bio još neposredniji nego prethodniih. Mališani su uživali kad im je bilo dozvoljeno da se sa budućim policajcima nađu na tatamiju i nauče po nešto od borilačkih veština. 

 
   Za najmlađe posetioce Festivala, a i one koji se tako osećaju, pripremili smo listove Bojanke. Crteže sa edukativnim porukama u vezi sa bezbednošću, nacrtao je lane mladi Novosađanin Nikola Popović (rođen 1996. godine).
Za obojen jedan list, deca su na poklon dobijala celu Bojanku.

    
   Pažnju mališana privlačio je i policajac na motociklu, predstavnik Odeljenja saobraćajne policije PPU Novi Sad.

Dok su učenici Škole, koji su četiri godine savladavali borilačke veštine, nastupili u kimonima,  polaznici COPO-a bili su u svečanim uniformama.
  

- To ljudi retko imaju priliku da vide, pa su svi hteli da se slikaju s nama - kaže Božidar Zorić, 2/3. - Za svoje 23 godine se nisam toliko slikao, koliko za taj jedan dan!
   Za čas mi je prošlo vreme, a bili smo na Tvrđavi celo popodne. Družili smo se sa decom, delili im bombone i Bojanke, crtali, odgovarali na različita pitanja. Bilo je zanimljivo i njima i nama.

 

 

J. Obradović  30.05.2009.


 

Fruškogorski maraton

Deveti majski dan 2009. godine bio je idealan za pešačenje. Frušku goru okupirali su ljubitelji planinarenja i prirode.

- Organizatoru ove popularne i lepe manifestacije pomagalo je 30 devojaka i momaka, dobrovoljaca iz 2. klase Centra - kaže Jovo Kusić, mentor kotrener u COPO-u. -  Oni su radili na obezbeđenju, regulisali su saobraćaj i popunjavali takmičarima listiće sa njihovim podacima.


- Bilo je tako puno ljudi, da je nas na nekim mestima bilo i malo - misli Nataša Maksimović, 2/3. -  Maraton je počeo na Popovici, u 10 sati, ali su učesnici od ranog jutra dolazili sa svih strana - iz BiH, Hrvatske, Nemačke, Mađarske... Iz raznih krajeva naše zemlje.

 

 


Nekoliko naših polaznika je bilo raspoređeno na parkingu, kao pomoć saobraćajnoj policiji. Neki su delili prijave i knjižice. Ja sam organizovala ko će gde biti. Najveća gužva je bila na mestu za prijavljivanje. Tu mi je falilo još petoro. U jednom trenutku gradski autobus nije mogao da prođe. Ostao je zarobljen u masi. Nas četvoro smo bili tu i pomogli. Niko nije bio povređen, a autobus je nastavio put. 

 


Mada su na početku obuke, polaznici 2. klase uključuju se u sve aktivnosti Škole - Centra. Do sada su sa učenicima 38. klase učestvovali na Bebi egzitu, a spremaju se i za proslavu Dana MUP-a na Makišu.

 

 

J. O.                      5.6.2009

 

100 novinara

Susret novinarskih sekcija, namenjen profesorima i učenicima koji se bave pripremom i uređivanjem školskih listova i časopisa, održan je 2. 4. 2009. godine u SŠUP - COPO-u, u organizaciji Novinarske sekcije Škole - Centra u saradnji sa Novosadskom novinarskom školom (NNŠ).

Učesnici
Osmi Susret je, uz petoro predstavnika i radioničara iz NNŠ, okupio 77 učenika i 18 profesora iz 16 srednjih škola Južno-bačkog okruga, koji su predstavili i svoje školske listove:
1. Gimnazija "Isidora Sekulić" - "Isidora" i "Isidorini saputnici",
2. Gimnazija "Jan Kolar" iz Bačkog Petrovca - "Sladkovič",
3. Gimnazija "J. J. Zmaj" - "Skamija",
4. Gimnazija "Laza Kostić" - "Kalambur",
5. Gimnazija "Svetozar Marković" - "Gimnazijalac" i "Svetin list",
6. Gimnazija "Svetozar Miletić" iz Srbobrana - "Mozaik",
7. ETŠ "Mihajlo Pupin" - "Pozitron",
8. Karlovačka gimnazija - "Branko",
9. Medicinska škola "7. april" - "Drvo života",
10. Saobraćajna škola "Pinki" - "Saobraćajac",
11. Srednja mašinska škola - "Mašinac",
12. SŠ "Lukijan Mušicki" iz Temerina - "Genaracija",
13. SŠUP - COPO - "Mladi policajac",
14. TŠ "Jovan Vukanović" - "Pravi smer",
15. TŠ "Pavle Savić" - "Alhemičar" i
16. Škola za dizajn "Bogdan Šuput", čiji list je još uvek u pripremi.

Mlade novinare i njihove profesore pozdravila je direktorka Škole - Centra, gospođa Biljana Puškar, koja je zatim upoznala goste sa transformacijom naše škole i promenama koje se u njoj dešavaju.

O ovom i prethodnim susretima, rekla nekoliko reči profesorica Jasna Obradović, organizatorka ovih susreta. Ona je zatim upoznala učesnike seminara o programu ovogodišnjeg Susreta.

U ime NNŠ obratila se doc. dr Dubravka Valić Nedeljković, istakla dugogodišnju uspešni saradnju naših dveju škola i izdvojila sličnosti policijskog i novinarskog posla.

Radionice
Ovogodišnji Susret imao je 4 radionice, u koje su bili uključeni svi polaznici. Predavanje i radionicu za profesore - Budućnost školskih novina i Analiza školskih listova, držao je Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, predavač na Filozofskom fakultetu, Odsek za medijske studije.

Učenici su bili podeljeni u 2 grupe i obe su bile angažovane u dvema radionicama. Vodili su ih Dejan Pralica, asistent na Filozofskom fakultetu, Odsek za medijske studije i Smiljana Milinkov, stručna saradnica na Filozofskom fakultetu, Odsek za medijske studije, novinarka Radija 021.
Teme su bile aktuelne i zanimljive: Internet izdanja školskih novina i Facebook.

U okviru radionice Internet izdanja školskih novina, učenici su imali zadatak da osmisle i skiciraju početnu stranu zamišljenog sajta svoje škole.
Prvo mesto osvojila je Medicinska škola "7. april". Učenici Gimnazije "Laza Kostić" bili su drugi, a predstavnici naše Novinarske sekcije, Igor Vučković i Milan Petrović, osvojili su 3. mesto.
U toku dana gosti su obišli krug Škole - Centra, Taktičku kuću i sportsku halu i bili na zajedničkom ručku.
Seminar su pratili i članovi naše Foto-sekcije.

- Ovaj seminar je i za đake i za profesore prilika da steknu specijalizovana znanja iz oblasti novinarstva, - rekla je Elena Popović, naša saradnica iz Novosadske novinarske škole. - Na svakom od osam do sada održanih Susreta raste i broj škola i broj učesnika. Ipak, u jednoj grupi ne bi trebalo da bude više od 20 učenika, pa je ovog puta radioničarima bilo teško da organizuju rad tako velikih grupa polaznika.

13. 4. 2009.
J. Obradović

Konkurs za upis na Kriminalističko - policijsku akademiju


                                                                    KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKA AKADEMIJA
                                                                             u Beogradu, Ul. cara Dušana  br. 196
                                                                      telefon: +381 11 3107-103, +381 11 3107-111
                                                                                          www.kpa.edu.rs

                                                                                               o b j a v lj u j e

                                                                                              K  O  N  K  U  R  S
                                                                           ZA UPIS STUDENATA U PRVU GODINU
                                                        STUDIJSKOG PROGRAMA OSNOVNIH AKADEMSKIH STUDIJA
                                                                                  u trajanju od četiri godine
                                                                             U ŠKOLSKOJ 2009/2010. GODINI


Kriminalističko-policijska akademija u Beogradu, u školskoj 2009/2010. godini, upisaće:
·    70 studenata koji se finansiraju iz budžeta  (od kojih do 15 studenata ženskog pola) i
·    150 studenata koji se sami finansiraju
.
 
Uslovi konkursa

1. opšti uslovi
Pravo učešća na konkursu imaju državljani Republike Srbije, sa završenim srednjim obrazovanjem stečenim u Srednjoj školi unutrašnjih poslova ili u drugoj srednjoj školi četvorogodišnjeg trajanja.

2. posebni uslovi
Pored opštih uslova konkursa, kandidati moraju ispunjavati i zakonom utvrđene bezbednosne uslove za prijem u radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i posebne uslove u pogledu godina života, zdravstvenog stanja i morfološkog statusa i prijemnog ispita koje bliže utvrđuje ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije.
U pogledu godina života:
·    kandidati iz građanstva rođeni 1987. godine i mlađi,           
·    kandidati iz Ministarstva unutrašnjih poslova bez ograničenja u pogledu godina života;

U pogledu zdravstvenog stanja i morfološkog statusa:
·    kandidati su obavezni da prilikom podnošenja prijave na konkurs prilože i uverenje o ispunjenosti ovih uslova izdatih od lekarske komisije Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Troškove zdravstvenog pregleda snose kandidati;
·    zdravstveni pregled se obavlja u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, Durmitorska broj 9, sa početkom u 7.30 časova i to od 06.04. do 27.04.2009. godine;
·    kandidati pristupaju  pregledu, po redosledu prijavljivanja putem telefona:
      011 3615 372 ili 063 469 821 svakodnevno od 9.00 do 15.00 časova ili
      na e-mail zzzzmup@eunet.rs ;

·    troškovi pregleda iznose: 4.000,00 dinara i
          uplaćuju se na račun broj: 840-348667-78, poziv na broj: 100182356,
          Primalac: Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a, Beograd,
          Svrha uplate: zdravstveni pregled;
·    dan uoči pregleda kandidati treba da konzumiraju lakšu hranu do 18.00 časova, a da izostave intenzivniju fizičku aktivnost i unos alkohola. Ujutru, na dan pregleda ne doručkovati i ne piti zaslađene tečnosti;
·    kandidati koji ispune uslove u pogledu zdravstvenog stanja podvrgavaju se testiranju na upotrebu psihoaktivnih supstanci. Troškovi testiranja se uplaćuju na dan pregleda na blagajni Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a.
Na pregled obavezno poneti:
·    ličnu kartu ili pasoš,
·    primerak uplatnice za troškove pregleda

Uslovi morfološkog statusa su:
·    za kandidate muškog pola -  telesna visina najmanje 1,70 m i telesna masa u toleranciji do 5 kg više odnosno do 10 kg manje u odnosu na telesnu visinu umanjenu za 100 cm, i
·    za kandidate ženskog pola - telesna visina najmanje 1,63 m i telesna masa u toleranciji do 3 kg više odnosno do 12 kg manje u odnosu na telesnu visinu umanjenu za 100 cm.

PRIJEMNI ISPIT

1.    Test određenih bazično-motoričkih sposobnosti (maksimalno 20 bodova)
2.    Psiho test (maksimalno 20 bodova)
3.    Test znanja iz srpskog jezika i književnosti  (maksimalno 20 bodova)

Revizija testova prijemnog ispita nije moguća.

Utvrđivanje  redosleda kandidata za upis


Osnov za utvrđivanje redosleda  kandidata za upis je:
·    opšti uspeh u toku srednjeg obrazovanja koji se vrednuje ukupnim brojem bodova od 16 do 40 i predstavlja udvojeni zbir prosečnih ocena u prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu, s tim da se računanje vrši zaokruživanjem na dve decimale;
·    uspeh na prijemnom ispitu koji se vrednuje ukupnim brojem bodova od 0 do 60.

Rang lista prijavljenih kandidata koji su testirani na prijemnom ispitu i ispunjavaju posebne zakonom utvrđene bezbednosne uslove za prijem u radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova objavljuje se na oglasnoj tabli Akademije i internet stranici Akademije (www.kpa.edu.rs).
Na rang listu prijavljenih kandidata može se podneti žalba dekanu Akademije u roku od tri dana od dana objavljivanja rang liste. Dekan rešava po žalbi u roku od tri dana od dana podnošenja žalbe.
Konačna rang lista je osnov za upis kandidata.
Pravo upisa stiče kandidat koji je na konačnoj rang listi rangiran u okviru odobrenog broja  studenata za upis (70 + 150). Upis kandidata obaviće se u roku od 15 dana od dana konačnosti rang liste.
Ako se kandidat koji je ostvario pravo na upis ne upiše u navedenom roku, Akademija će  upisati umesto njega  drugog kandidata prema redosledu na konačnoj rang listi.
Kandidat koji ne ispuni uslov za upis, može podići dokumenta na šalteru studentske službe Akademije.

   
Prijavu na konkurs kandidati podnose lično na šalteru Studentske službe od 13.04. do 05.05.2009. godine, zaključno i to radnim danom od 13 do 19 časova, u Beogradu, Ulica  cara Dušana br. 196, Zemun.
Uz prijavu se podnose:
1.    originalna svedočanstva sva četiri razreda srednje škole i diploma o završenoj srednjoj školi (mogu i overene fotokopije);
2.    uverenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak (ne starije od šest meseci);
3.    izvod iz matične knjige rođenih (ne starije od šest meseci);
4.    uverenje o državljanstvu (ne starije od šest meseci);
5.    uverenje o zdravstvenom stanju;
6.    potvrda o izvršenoj uplati manipulativnih troškova.

Kandidati koji četvrti razred srednje škole završavaju u školskoj 2008/09. godini, uz prijavu podnose uverenje (potvrdu) srednje škole o uspehu na prvom polugodištu ili fotokopiju đačke knjižice sa podacima o uspehu na prvom polugodištu sa đačkom knjižicom na uvid. Kandidati su dužni da uverenje ili svedočanstvo o završenom četvrtom razredu srednje škole sa prosečnom ocenom, dostave do 10. juna 2009. godine, a diplomu o završenoj srednjoj školi odmah po izdavanju, a najkasnije do 30. juna 2009. godine.

   
Prilikom podnošenja prijave na konkurs kandidati uplaćuju na ime manipulativnih troškova konkursa 2.500,00 dinara na račun broj
840-1751666-08, primalac: Kriminalističko-policijska akademija, svrha uplate: manipulativni troškovi, a potvrdu o uplati predaju prilikom podnošenja prijave.
O vremenu i rasporedu polaganja prijemnog ispita kandidati će biti obavešteni prilikom podnošenja prijave na konkurs na šalterima Studentske službe.
Prilikom podnošenja prijave potrebno je da kandidat popuni obrazac koji sadrži podatke koji se odnose na kandidata, oca, majku i supruga-u kandidata: prezime i ime, ime oca, devojačko prezime majke, jedinstven matični broj, broj lične karte, PU izdavanja lične karte, datum rođenja, mesto rođenja, republiku-državu rođenja, mesto stanovanja, adresu stanovanja, naziv i mesto zaposlenja, mesto, opštinu i godinu od kada ima prebivalište na teritoriji R Srbije.
Visina školarine za studente koji se sami finansiraju iznosi 66.000,00 dinara. Školarina obuhvata udžbenike, korišćenje opremljenih nastavnih prostora, informatičkog centra, Biblioteke, pristup informacionim sistemima i resursima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije kao nastavne baze, korišćenje teretane, sportsko rekreativnog centra, streljane, internet kafea, a sve u funkciji kvalitetnog nastavnog procesa.
Iznos od 66.000,00 dinara uplaćuje se jednokratno ili u tri jednake mesečne rate na račun broj 840-1751666-08, primalac: Kriminalističko-policijska akademija; svrha uplate: školarina.

   
Student koji položi sve ispite utvrđene studijskim programom osnovnih akademskih studija stiče stručni naziv KRIMINALISTA.
Student koji se finansira iz budžeta zaključuje jednogodišnji ugovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije kojim se preciziraju međusobna prava i obaveze. Ovim studentima Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obezbeđuje mesečnu stipendiju u iznosu od 10.000,00 dinara i udžbeničku literaturu u izdanju Kriminalističko-policijske akademije.
Na Kriminalističko-policijskoj akademiji postoji mogućnost smeštaja studenata bez ishrane. Cena smeštaja u Studentskom domu kompatibilna je ceni smeštaja u Studentskom centru Beograd.

 

 

                                                                        K  O  N  K  U  R  S
                                                      ZA UPIS STUDENATA U PRVU GODINU
                                     STUDIJSKOG PROGRAMA OSNOVNIH STRUKOVNIH STUDIJA
                                                                  u trajanju od tri godine
                                                          U ŠKOLSKOJ 2009/2010. GODINI


Kriminalističko-policijska akademija u Beogradu, u školskoj 2009/2010. godini, upisaće:
·    50 studenata koji se finansiraju iz budžeta (od kojih do 15 studenata ženskog pola) i
·    150 studenata koji se sami finansiraju.

 
Uslovi konkursa

1. opšti uslovi
Pravo učešća na konkursu imaju državljani Republike Srbije, sa završenim srednjim obrazovanjem stečenim u Srednjoj školi unutrašnjih poslova ili u drugoj srednjoj školi četvorogodišnjeg trajanja.

2. posebni uslovi
Pored opštih uslova konkursa, kandidati moraju ispunjavati i zakonom utvrđene bezbednosne uslove za prijem u radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i posebne uslove u pogledu godina života, zdravstvenog stanja i morfološkog statusa i prijemnog ispita koje bliže utvrđuje ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije.
U pogledu godina života:
·    kandidati iz građanstva rođeni 1987. godine i mlađi,           
·    kandidati iz Ministarstva unutrašnjih poslova bez ograničenja u pogledu godina života;

U pogledu zdravstvenog stanja i morfološkog statusa:
·    kandidati su obavezni da prilikom podnošenja prijave na konkurs prilože i uverenje o ispunjenosti ovih uslova izdatih od lekarske komisije Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Troškove zdravstvenog pregleda snose kandidati;
·    zdravstveni pregled se obavlja u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, Durmitorska broj 9, sa početkom u 7.30 časova i to od 06.04. do 27.04.2009. godine,
·    kandidati pristupaju  pregledu, po redosledu prijavljivanja putem telefona: 011 3615 372 i 063 469 821 svakodnevno od 9.00 do 15.00 časova ili na e-mail zzzzmup@eunet.rs;
·    troškovi pregleda iznose: 4.000,00 dinara i uplaćuju se
             na račun broj: 840-348667-78, poziv na broj: 100182356,
             Primalac: Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a, Beograd,
             Svrha uplate: zdravstveni pregled;
·    dan uoči pregleda kandidati treba da konzumiraju lakšu hranu do 18.00 časova, a da izostave intenzivniju fizičku aktivnost i unos alkohola. Ujutru, na dan pregleda ne doručkovati i ne piti zaslađene tečnosti,
·    kandidati koji ispune uslove u pogledu zdravstvenog stanja podvrgavaju se testiranju na upotrebu psihoaktivnih supstanci. Troškovi testiranja se uplaćuju na dan pregleda na blagajni Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a.
Na pregled obavezno poneti:
·    ličnu kartu ili pasoš,
·    primerak uplatnice za troškove pregleda

Uslovi morfološkog statusa su:
·    za kandidate muškog pola -  telesna visina najmanje 1,70 m i telesna masa u toleranciji do 5 kg više odnosno do 10 kg manje u odnosu na telesnu visinu umanjenu za 100 cm, i
·    za kandidate ženskog pola - telesna visina najmanje 1,63 m i telesna masa u toleranciji do 3 kg više odnosno do 12 kg manje u odnosu na telesnu visinu umanjenu za 100 cm.

PRIJEMNI ISPIT

1.    Test određenih bazično-motoričkih sposobnosti (maksimalno 20 bodova)
2.    Psiho test (maksimalno 20 bodova)
3.    Test znanja iz srpskog jezika  (maksimalno 20 bodova)

Revizija testova prijemnog ispita nije moguća.

Utvrđivanje  redosleda kandidata za upis


Osnov za utvrđivanje redosleda  kandidata za upis je:
·    opšti uspeh u toku srednjeg obrazovanja koji se vrednuje ukupnim brojem bodova od 16 do 40 i predstavlja udvojeni zbir prosečnih ocena u prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu, s tim da se računanje vrši zaokruživanjem na dve decimale;
·    uspeh na prijemnom ispitu koji se vrednuje ukupnim brojem bodova od 0 do 60.

Rang lista prijavljenih kandidata koji su testirani na prijemnom ispitu i ispunjavaju posebne zakonom utvrđene bezbednosne uslove za prijem u radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova objavljuje se na oglasnoj tabli Akademije i internet stranici Akademije (www.kpa.edu.rs).
Na rang listu prijavljenih kandidata može se podneti žalba dekanu Akademije u roku od tri dana od dana objavljivanja rang liste. Dekan rešava po žalbi u roku od tri dana od dana podnošenja žalbe.
Konačna rang lista je osnov za upis kandidata.
Pravo upisa stiče kandidat koji je na konačnoj rang listi rangiran u okviru odobrenog broja  studenata za upis (50 + 150). Upis kandidata obaviće se u roku od 15 dana od dana konačnosti rang liste.
Ako se kandidat koji je ostvario pravo na upis ne upiše u navedenom roku, Akademija će  upisati umesto njega  drugog kandidata prema redosledu na konačnoj rang listi.
Kandidat koji ne ispuni uslov za upis, može podići dokumenta na šalteru studentske službe Akademije.

  
Prijavu na konkurs kandidati podnose lično na šalteru Studentske službe od 13.04. do 05.05.2009. godine, zaključno i to  radnim danom od 13 do 19 časova, u Beogradu, Ulica  cara Dušana br. 196, Zemun.
Uz prijavu se podnose:
1.    originalna svedočanstva sva četiri razreda srednje škole i diploma o završenoj srednjoj školi (mogu i overene fotokopije);
2.    uverenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak (ne starije od šest meseci);
3.    izvod iz matične knjige rođenih (ne starije od šest meseci);
4.    uverenje o državljanstvu (ne starije od šest meseci);
5.    uverenje o zdravstvenom stanju;
6.    potvrda o izvršenoj uplati manipulativnih troškova.

Kandidati koji četvrti razred srednje škole završavaju u školskoj 2008/09. godini, uz prijavu podnose uverenje (potvrdu) srednje škole o uspehu na prvom polugodištu ili fotokopiju đačke knjižice sa podacima o uspehu na prvom polugodištu sa đačkom knjižicom na uvid. Kandidati su dužni da uverenje ili svedočanstvo o završenom četvrtom razredu srednje škole sa prosečnom ocenom, dostave do 10. juna 2009. godine, a diplomu o završenoj srednjoj školi odmah po izdavanju, a najkasnije do 30. juna 2009. godine.

   
Prilikom podnošenja prijave na konkurs kandidati uplaćuju na ime manipulativnih troškova konkursa 2.500,00 dinara na račun broj
840-1751666-08, primalac: Kriminalističko-policijska akademija, svrha uplate: manipulativni troškovi, a potvrdu o uplati predaju prilikom podnošenja prijave.
O vremenu i rasporedu polaganja prijemnog ispita kandidati će biti obavešteni prilikom podnošenja prijave na konkurs na šalterima Studentske službe.
Prilikom podnošenja prijave potrebno je da kandidat popuni obrazac koji sadrži podatke koji se odnose na kandidata, oca, majku i supruga-u kandidata: prezime i ime, ime oca, devojačko prezime majke, jedinstven matični broj, broj lične karte, PU izdavanja lične karte, datum rođenja, mesto rođenja, republiku-državu rođenja, mesto stanovanja, adresu stanovanja, naziv i mesto zaposlenja, mesto, opštinu i godinu od kada ima prebivalište na teritoriji R Srbije.
Visina školarine za studente koji se sami finansiraju iznosi 66.000,00 dinara. Školarina obuhvata udžbenike, korišćenje opremljenih nastavnih prostora, informatičkog centra, Biblioteke, pristup informacionim sistemima i resursima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije kao nastavne baze, korišćenje teretane, sportsko rekreativnog centra, streljane, internet kafea, a sve u funkciji kvalitetnog nastavnog procesa.
Iznos od 66.000,00 dinara uplaćuje se jednokratno ili u tri jednake mesečne rate na račun broj 840-1751666-08, primalac: Kriminalističko-policijska akademija; svrha uplate: školarina.

 
Student koji položi sve ispite utvrđene studijskim programom osnovnih strukovnih studija stiče stručni naziv STRUKOVNI KRIMINALISTA.
Student koji se finansira iz budžeta zaključuje jednogodišnji ugovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije kojim se preciziraju međusobna prava i obaveze. Ovim studentima Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obezbeđuje mesečnu stipendiju u iznosu od 10.000,00 dinara i udžbeničku literaturu u izdanju Kriminalističko-policijske akademije.
Na Kriminalističko-policijskoj akademiji postoji mogućnost smeštaja studenata bez ishrane. Cena smeštaja u Studentskom domu kompatibilna je ceni smeštaja u Studentskom centru Beograd.
 

 

Pridružite nam se!

U pripremi je Monografija Srednje škole unutrašnjih poslova. Knjiga će obuhvatiti period od izgradnje zgrade, do završetka školovanja poslednje generacije.
U prilogu će biti imena učenika svih 38 klasa.
Molimo vas da nam se pridružite u radu na tako obimnom delu. Pošaljite nam svoje priloge, uspomene, sugestije, ideje, skenirane fotografije...

Unapred se zahvaljujemo,                              

Tim za izradu Monografije
 

Naš doprinos ukidanju viza

Prva misija za procenu organa za sprovođenje zakona u Republici Srbiji - pravosuđe, sloboda, bezbednost, koja je boravila u našoj zemlji od 2. do 6. februara 2009. godine, posetila je SŠUP - COPO 4. 2. 2009. godine.

Načelnik Uprave za stručno obrazovanje, osposobljavanje, usavršavanje i nauku, mr Janoš Kopas i predstavnici Škole - Centra dočekali su četvoročlanu delegaciju Misije.

Nakon predstavljanja sistema obuke i obrazovanja policije u našoj zemlji, usledilo je nekoliko pitanja gostiju, koja su se odnosila na nastavne planove i programe, realizovanje obuke i način selekcije kandidata za polaznike Centra.

Poseta je završena karatkim obilaskom kabineta za strane jezike i Taktičke kuće.
 

Školska slava

Svetosavska akademija

Neuobičajen zvuk prošao je našom bioskopskom salom 27. januara 2009. godine - zašuštale su uniforme, dok su se ruke podizale da se prekrste.
Sala je bila puna. Oni koji su na Svetosavsku akademiju stigli posle 13 časva, stajali su iza zadnjih redova, u kojima su sedeli pitomci 38. klase, njihovi nastavnici, komandiri, domaćini i gosti. Mališani iz Dečijeg sela sa svojim vaspitačima sedeli su u prvim redovima, kao i g.  Janoš Kopas, rukovodstvo Škole - Centra, sveštenici ovdašnji i predstavnici Kancelarije Misije OEBS-a u našoj zemlji. Sasvim napred, bile su profesorice srpskog jezika, organizatorke ove svečanosti - Radojka Vranjković, Svetlana Gajić i Marijana Milanović, koja je pripremila i prezentaciju "Šta se sve zove po imenu svetog Save".

Svečana akademija počela je  Svetosavskom himnom, koju su otpevala deca Dečijeg sela. Oni su prikazali i deo svog Svetosavskog programa. Izuzetno dobri, kao i uvek, bili su ispraćeni toplim aplauzom.

Slavski kolač lomili su sa sveštenicima Crkve svete Petke iz Sremske Kamenice, Teodorom  Katićem i Jovicom Jovanovićem, g. Janoš Kopas, naša direktorka Biljana Puškar i njeni pomoćnici Dušan Popović i Miroslav Mijailović i učenici Škole.

Stihove o svetom Savi recitovali su maturanti Miloš Sretenović, Pavle Kragović, Miloš Spasić, Mirko Blagojević, Marko Blagojević, Goran Đorđević i Miloš Dragoljubović. Narodna predanja kazivali su Siniša Jakšić, Bogdan Đondović, Bojan Lazarević i Miloš Dejanović.

Scena je bila sasvim jednostavna. Na zidu nasuprot publici, stajale su samo tri slike. U sredini  "Hilandar", rad našeg nekadašnjeg profesora Dragana Jajića, a uz njega "Sveti Sava" i "Sveti Simeon" profesora Jovana Kovačevoća.

Posle svečanog dela programa gosti i domaćini nastavili su druženje u školskom klubu.
                                                                                                                                                             J. O.
 

Ispraćaj penzionera

Gospodari svog vremena

U ovakvim trenucima svakome se učini da je tek juče otvorio vrata i zakoračio u obaveze, borbe i brige svakodnevice u kojoj se život odmotava, ali i ispunjava.
Čini vam se da je to beskrajni put ali dan po dan, nanižu se trenuci i stigne do vrata koja vode u slobodu.
Sada ćete moći da provodite svoje vreme kako vi hoćete - bez žurbe, pritisaka obaveza; bez straha da nećete stići ni postići.
Slobodni ste i svoji!
Neka vam zdravlje i sreća, smeh i radost, poput lampiona osvetle dug put pred vama.

 Ovim rečima obratila se gospođa Biljana Puškar, direktorka Škole - Centra, budućim penzionerima, na svečanosti koja je u našem klubu organizovana 29. 12. 2008. godine.

 

Tokom protekle godine, u penziju su otišli: Negoslav Došen - nastavnik Kriminalistike, Dmitar Kovljenić - nastavnik Bezbednosti saobraćaja, Boško Milutinović - instruktor vožnje, Svetozar Parenta - nastavnik Pravila službe, Tomo Radomirović - vaspitač-komandir voda, Mladen Savić - informatičar, Miroslav Stefanišin - vaspitač-komandir voda  i Mile Tanasković - zaposlen na centru veze.

Ovoj svečanosti, kojom je obeležen i ispraćaj prošle i dolazak nove godine, prisustvovali su i predstavnici Uprave za stručno obrazovanje, osposobljavanje, usavršavanje i nauku. Čestitajući učenicima i svim zaposlenima predstojeće praznike, načelnik Uprave, mr Janoš Kopas je rekao:

- U protekloj godini postigli ste značajne uspehe. Školovanje je završila pretposlednja, 37. klasa. Ubrzo će i 38, a time će Škola otići u istoriju. Uporedo sa njima, obučavala se ovde u Sremskoj Kamenici i prva klasa COPO-a, čime počinje novo poglavlje u životu ove ustanove.
J. O.
 

Logorovanje

                                                                                                                                                                           Odmah nakon završetka nastave, tadašnji učenici treće godine krenuli su sa svojim starešinama na put ka Goču. Na vojnopolicijskoj obuci proveli su 17 dana. Kao i proteklih godina, bili su podeljeni u dve smene -  prvoj, koja je trajala od 20. juna do 7. jula 2008. godine, bili su  1, 2, 3, 7, 9. i 11. vod, a drugi deo klase je boravio na Goču od 8. do 25. jula.
   Uprkos velikim vrućinama u prvoj, i kiši i lošem vremenu u drugoj smeni,  načelnik 38. klase Saša Branković, njegov zamenik Blagota Banjac i komandiri, zadovoljni su rezultatima koje su postigli ovom obukom.

 


U uslovima koje pružaju otvoren prostor i planina, bilo je moguće obraditi različite vojne i policijske nastavne oblasti: orijentaciju pomoću karte i različitih predmeta u prirodi, zasedu, potragu, pretres, blokadu... 
   U okviru taktičke obuke, izvedena su po dva bojeva gađanja - iz pištolja i iz puške.
   Pored redovne nastave, kadeti su imali priliku da se sretnu sa predstavnicima Specijalnih antiterorističkih jedinica koji su dolazili da im praktično pokažu kako se radi sa eksplozivom i sredstvima za njegovo aktiviranje.
   - Ono što su učili u Školi, u kabinetu, naši učenici mogli su da vide u stvarnosti - rekao nam je gospodin Banjac, profesor Odbrane i zaštite. - U stvarnim uslovima, a  u bezbednom okruženju, videli su moć eksploziva.
   Nedeljom nije bilo predavanja. Pre podne je organizovan "sportski dan". Pored sportova kojima se i inače bave, naši momci su imali priliku da se ogledaju i u nekim već pomalo zaboravljenim disciplinama, kakve su nadvlačenje konopca i bacanje kamena s ramena. Nedeljno popodne je bilo rezervisano za posete.
   - Svi smo pomalo subjektivni kada govorimo o svojoj klasi, ali mogu ipak da kažem da su momci bili sjajni - vredni, ozbiljni i zainteresovani - kaže g. Banjac. - Iako su kraj dana dočekivali premoreni, mislim da će i njima, kao i prethodnim generacijama,  logorovanje ostati u lepom sećanju. 

 
Jedan radni dan
 

Dan je za naše kadete na Mitrovom polju počinjao u 5.15, jutarnja gimnastika u
5.30, a doručak u 6 sati. Posle pripreme i smotre u 7, izlazili su na nastavu od 7.15 do 12.40. Ručak je počinjao u 13, i sledio je odmor od 13 do 15.30.
   Popodnevna nastava počinjala je u 16, a završavala se u 18.20. Umorne kadete, čekala je večera u 19. Iako je povečerje bilo u 22 sata, većina bi zaspala već u 21.
 

 

 

И на делу и на јелу  

Недељом није било предавања. Мада је током целе седмице било пуно напорних активности, наши момци имали су и воље и снаге и за различите спортове. Поред оних којима се и иначе баве, имали су прилику да се огледају и у неким већ помало заборављеним дисциплинама, какве су надвлачење конопца и бацање камена с рамена. 
   Недељно поподне је било резервисано за посете. Родитељи и рођаци ђака који живе у  близини, долазили су да их виде.  Печење, торте и друге специјалитете које су доносили, сви су братски делили.
 

24. 9. 2008.                                                                                                                       Jasna Obradović