Они су тог дана на свечаности промоције у полицајце приправнике ставили тачку на свој боравак и рад у Центру и отворили ново поглавље које почиње у редовима Министарства унутрашњих послова.

Од када су пуни наде и очекивања закорачили на обуку преко рампе Центра 22. јануара 2018. године, спремни да се ухвате у коштац са изазовима, спремни да помере своје границе и да се посвете свом новом позиву, њих 167, 139 полазника и 28 полазница, остало је непоколебљиво. Са истом одлучношћу су радни однос у својим полицијским управама, и то у ПУ за град Београд и ПУ у Пироту, засновали 13. новембра 2018. године.

Свечано расположење, понос, па и служба својој држави и грађанима, то је заједничко 16. класи и студенатима Криминалистичко-полицијске академије – на промоцији су стајали заједно, раме уз раме, полазници 16. класе Центра и 47 студената КПА, 30 мушкараца и 17 жена.

Трибине спортске хале препуне ускомешане публике – родитеља, браће и сестара, деце, тренера и ментора – утихнуле су у моменту када се на великим мониторима појавила фигура министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића, који је након рапорта начелника Центра Желимира Мрдаља извршио смотру почасног строја на платоу испред хале.

Звуци фанфара Оркестра Министарства унутрашњих послова најавили су министров улазак у халу и пошто је дозволио да свечани програм почне, укорак с тактовима Оркестра, постројила се 16. класа и студенти КПА.

Химну „Боже правде“ извео је Хор Криминалистичко-полицијске академије.

Постројене нове снаге званично су поздравили в. д. декана Криминалистичко-полицијске академије, професор доктор Горан Бошковић, начелник Центра за основну полицијску обуку, главни полицијски саветник Желимир Мрдаљ и министар унутрашњих послова Републике Србије, др Небојша Стефановић.

На основу остварених резултата током обуке, професионалне праксе и завршног испита утврђен је редослед најбоља три полазника 16. класе Центра за основну полицијску обуку и три најуспешнија студента Криминалистичко-полицијске академије, којима је министар уручио решења о награђивању. То су полазници Владимир Живић, Велимир Мишулић и Никола Станковић и студенти Игор Чукић, Анђелка Раковић и Никола Пантелић.

Најбољи полазник 16. класе, Владимир Живић, (са оствареним просеком 4,937), у своје лично име, у име осталих полазника ЦОПО-а и студената КПА обећао је да ће оправдати указано поверење.

Публика је затим видела једну практичну ситуацију у којој полицајци савладавају особу која црта графите по јавним површинама и одбија сарадњу, као и приказ оперативно полицијских вештина – технике падова, бацања, удараца руком и ногом, одбране од удараца, хватова и гушења, напада ножем и претње пиштољем.

На овом свечаном чину обележена је и стогодишњица пробоја Солунског фронта. После чувара слободе и поштења савременог доба, на сцену је ступио поручник Тасић, као да је крочио право из церских ровова 1918. да нам гласом Ненада Јездића каже како се брани домовина. Сцена из комада Душана Ковачевића „Свети Георгије убива аждаху“ као да се дешавала управо тог момента.

Евоцирајући славу и храброст наших предака кроз стихове Десанке Максимовић „Војничко гробље у Солуну“ и песму из Првог светског рата „Тамо далеко“ глумица Ивана Жигон свим присутнима призвала је патриотски дух и учинила да суза затитра у многом оку, а неки су и запевали дирнути чежњом за домовином предака који су остали тамо далеко.

Уз звуке Оркестра Министарства чуло се и немо обећање присутних да ће часно чувати себе, своје суграђане и Србију.

Начелник класе Миленко Калацун издао је команду „Вољно!“ и качкети су уз усклик полетели у вис. Смех, честитке, загрљаји…

Овакви испраћаји већ генерацијама са собом носе помешане осећаје: понос, задовољство због добро урађеног посла, част, јер смо део историје самим тим што смо свим срцем били ту у једном битном моменту у животима толиких људи, али и сету, носталгију и жал сличан ономе кад схватимо да је наше дете постало човек.

Колеге, добро дошли у редове Министарства!

14. новембар 2018.
Текст: Снежана Вла
Фотографије: МУП РС, интернет

Поделите овај чланак на социјалним мрежама!

Пријавите се на билтен.

Редовно добијајте информације из ЦОПО центра.