Пријатељи из ИПА Регије Беч
  Контактирајте са  нама у вези Пријатељи из ИПА Регије Беч  

Контактирајте нас за више информација
X


 

У пријатном амбијенту библиотеке Центра делегацију је поздравио заменик начелника Мирослав Мијаиловић. На речима добродошлице, у име гостију, захвалио се председник  ИПА Регије Беч и потпредседник Секције Аустрије, Херберт Штамер ( Herbert Stammer ). 
Гостима је затим представљена реформа полицијског школства, Наставни план и програм, основна полицијска обука, и селекција кандидата; рад библиотеке и медијатеке; а у кратком обиласку Центра видели су тактичку кућу, спортску халу, филмску стрељану и собе у којима живе полазници. 
У учионици број 3, седећи у школским клупама, имали су прилику да сазнају како наши полазници уче предмет Немачки језик у службеној комуникацији.
 
              
 
Чланови ИПА Регије Нови Сад позвали су затим пријатеље из Беча у ресторан Центра на српски пасуљ. После ручка, председници двеју регија, господин Херберт Штамер и господин Милорад Петковић, измењали су пригодне поклоне и изразили обостране жеље да се сарадња чланова и пријатеља бечке и новосадске ИПА регије настави.
 
             
 
Дружење са колегама из Беча започело је ИПА-пријатељством Зорке Ловре, задужене за међународну сарадњу у Центру са Францом Вертом ( Franz Werth )  - чланом ИПА Регије Беч.
- Господина Верта сам упознала у јуну 2010. године у Бамбергу, у Немачкој, када је та ИПА-Регија славила свој 40 рођендан. Убрзо сам из Беча добила позив да у Удружењу криминалиста Аустрије представим рад нашег Центра. Колега Бојан Величковић и ја смо у априлу 2011. били гости Удружења. Заинтересовани нашим представљањем полиције Србије прошле године чланови Удружења су допутовали у Србију.
 
            
 
Међу неколико оних који су и прошле године посетили Центар срели смо госпођу Веронику Немет.
- Јако ми је драго што сам опет овде, - рекла нам је искрено госпођа Немет. - Ја нисам радила у полицији, али мој муж јесте. Сад смо обоје у пензији и лепо нам је да се дружимо са пријатељима из различитих земаља. 
Ја сам родом из Мужље код Зрењанина, па увек волим да дођем у своју земљу. Извињавам се ако се не изражавам сасвим правилно. Мешају ми се три језика - српски, немачки и мађарски.
 
            
 
Заједнички језик је свакако пронађен - језик пријатељства, што је и основни мото Интернационалне полицијске асоцијације. Као следећи корак у сарадњи планира се путовање чланова ИПА Регије Нови Сад у Беч, на пролеће 2014. године.
 
            
 
Ј. Обрадовић и З. Ловре
 
 
Претходна страна   Горе